Barry, "Turunçgil üretimi dünyada son 6 yılda yüzde 1,7 arttı"

Barry, "Turunçgil üretimi dünyada son 6 yılda yüzde 1,7 arttı"

ADATÜB, Cape Town’lu Öğretim Üyesi Barry’yi konuk etti. “Turunçgillerde  tüketim sezonu uzuyor”. "Turunçgil üretimi dünyada son 6 yılda yüzde 1,7 arttı"

adatub-001.jpg

Güney Afrika’daki araştırma amaçlı köklü eğitim kurumu Cape Town Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Graham Barry, yeni çeşitler sayesinde turunçgillerde tüketim sezonunun uzadığını bildirdi. Tüketicilerin artık kolay yenilen meyve istediğini, bu yüzden kolay tüketilebilen mandalinalara ihtiyaç olduğunu anlatan Barry, "Özellikle erkenci ve geççi ürünler arasında önemli bir boşluk var. Bu iyi değerlendirilmeli” dedi. Portakalın üretim ömrünün önceden kasım ve aralık aylarında olduğunu hatırlatan Barry, bugün üretimin eylül ile mart aylarına yayıldığını söyledi.

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) üyelerine yönelik eğitim amaçlı çalışmaları kapsamında, Adana Çiftçiler Birliği'nde düzenlediği seminerde, Cape Town Öğretim Üyesi Dr. Graham Barry’yi ağırladı. ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, gerçekleştirdikleri yurt dışı gezileri ve eğitim çalışmalarıyla üyelerinin bilgi birikimlerini desteklediklerini, konuk ettikleri konuşmacılarla da deneyimlerin paylaşılmasını sağladıklarını vurguladı.

 TURUNÇGİL ÜRETİMİ 6 YILDIR ARTIYOR

Karabucak’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Cape Town Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Graham Barry, “Turunçgillerdeki trendler” konulu seminerde,  kendisine Adanalı üreticilerle buluşma fırsatı veren ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak ve yönetimine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Barry, turunçgil üretiminin son 6 yılda dünyada ortalama yüzde 1,7 dolayında arttığını bildirdi. Turunçgiller üretiminin Asya’da artarken Güney Amerika’da düştüğünü vurgulayan Barry, 120 milyon tonluk üretimde yüzde 57’lik oranı portakal, yüzde 27’lik oranı mandalina, yüzde 11’lik oranı limon, yüzde 5’lik üretimi ise greyfurtun aldığını kaydetti. Barry, turunçgillerin 94 milyon tonluk bölümünün kuzey yarım kürede üretildiğini vurguladı.

 

 “TÜRKİYE’NİN PAZARDAKİ ROLÜ ARTACAK”

Turunçgil üretiminin yarısının Çin, Brezilya ve Amerika’da üretildiğini işaret eden Barry, Türkiye’nin 10’ncu sırada yer aldığını bildirdi. Turunçgil ürünlerinin ihracatları ile iç pazardaki tüketim miktarlarını tablolarla gösteren Barry, Türkiye’nin turunçgillerde birçok ülke ile rekabet halinde olduğuna işaret ederek ileride bu pazardaki rolünün artacağına inandığını söyledi.  Turunçgillerde en büyük değişimin Amerika’da yaşandığına işaret eden Barry, dünya pazarlarındaki turunçgil ürünlerinin dağılımlarını gösterdi.

 

 “TÜKETİCİ KOLAY YENEBİLEN MEYVELER İSTİYOR”

Kanada, Japonya ve Amerika’da kişi başı turunçgil tüketiminin 12 kg. olduğunu vurgulayan Barry, Türkiye’de ihracatın artması için Avrupa ülkeleri için erkenci ürünleri yetiştirmesinin önemine dikkat çekti. Dünyada mandalina pazarının yüzde 6’lık bir büyüme gösterdiğini belirten Barry,

“Buna bağlı olarak Çin, Amerika, Güney Afrika, Mısır ve Arjantin’le Türkiye’de de bir artış söz konusu. Tüketici artık kolay yenilebilen meyve istiyor, kolay tüketilebilen mandalinalara ihtiyaç var, özellikle erkenci ve geççi ürünler arasında önemli bir boşluk var. Bu iyi değerlendirilerek ihracatlar artırılabilir. Türkiye bu açıdan önemli fırsatlara sahip” diye konuştu.

Barry, seminerin sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler