Başbakan Yıldırım: Uzlaştığımız metni TBMM'ye sunacağız

Başbakan Yıldırım: Uzlaştığımız metni TBMM'ye sunacağız

Başbakan Yıldırım, "Anayasa değişiklik teklifimizi önümüzdeki hafta TBMM'ye sunacağız. Teklif, MHP'nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak." dedi.

Başbakan Yıldırım: Uzlaştığımız metni TBMM'ye sunacağız ADANAPOST -WEB TV

ANKARA

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1,5 saat sürdü.

Yıldırım ile Bahçeli, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Müzakereler olgunluğa erişmiştir"

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusunun süredir ülke gündeminde bulunduğunu söyledi.

AK Parti ile MHP'nin anayasa değişikliği konusunda çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Yıldırım, "Müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak, Adalet Kalkınma Partisi olarak, Anayasa değişiklik teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunmuş olacağız." dedi.

"İnşallah milletimize hayırlı uğurlu olur"

Bundan sonraki süreçte işin Meclis'in iradesinde olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, referandum sürecinin başlaması için teklifin Meclis'ten 330'u aşan bir kabulle geçmesi gerektiğini belirtti.

Referandum sürecinin milletin vereceği bir karar olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Niyet hayır, akıbet hayır anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle beraber cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi Anayasa'ya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi, Parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. İnşallah milletimize hayırlı uğurlu olur."

"AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak"

Yıldırım, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak yoksa genel başkan düzeyinde de olabilecek mi?" sorusuna, "Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada 'partisiyle ilişiği kesiliyor' hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek. Hepsi bu." diye yanıtladı. 

Başbakan Yıldırım, "AK Parti'nin vereceği teklifte MHP'nin imzası olacak mı?" şeklindeki soru üzerine, "Hayır, AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif Milliyetçi Hareket Partisi'nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek." ifadelerini kullandı. 

"Partisiyle ilişiği devam edecektir"

Cumhurbaşkanın partisiyle ilişkisi genel başkanlık düzeyinde olabilecek mi?" sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, "Açıkladım, her halde anlaşılmayacak bir şey yok. Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği devam edecektir. Gayet yeterince açık bir şey." diye konuştu. 

Başbakan Yıldırım, "Referandumdan sonra bir seçim öngörülüyor mu? Paketin içerisinde milletvekili sayısı ve seçim barajıyla ilgili maddeler, düzenlemeler var mı?" sorusu üzerine Seçim Kanunu'nun anayasada herhangi bir yeri olmadığını belirtti.

"Seçim diye bir şey söz konusu değil"

Referandum takviminin sorulması üzerinde Başbakan Yıldırım, "Tabi ki Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa çok açık, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra tabiatıyla 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Bütün her şey yolunda giderse, yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey söz konusu değil, gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla kalkınmaya, daha fazla büyümeye ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ bölücü terör örgütüyle daha kararlı, içeride ve dışarıda, mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır. Bunu da gözden uzak tutmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli: Kısa süre içinde metin sunulmuş olacaktır

Bahçeli ise Türkiye'nin önemli konularından birini oluşturan anayasa değişikliği üzerinde, Başbakan Yıldırım ile zaman zaman bir araya gelerek konunun olgunlaşması noktasında çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bugünkü görüşmenin de son değerlendirmeler ışığında olumlu geçtiğini ifade eden Bahçeli, "İnşallah çok kısa bir süre içerisinde TBMM'ye bir metin sunulmuş olacaktır. Meclise sunulmuş olan metnin, artık Meclisin değerlendirmesi ışığında sonuçlandığı takdirde, memleketimiz için hayırlı sonuçlar vereceği inancındayım." dedi.

Muhabir: Mümin Altaş-Yıldız Nevin Gündoğmuş-Mehmet Tosun-Barış Gündoğan

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler