Başkent Adana Hastanesi Türkiye’nin gururu oldu

Başkent Adana Hastanesi Türkiye’nin gururu oldu

Özdoğu ve Boğa Berlin’den ödülle döndü. Başkent Adana Hastanesi’nin uzmanları, ‘Orak Hücre’ çalışmasıyla Türkiye’ye ödül getirdi

Hematolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücre üzerine yapılan çalışmalarla Türkiye’nin en önemli merkezleri arasında yer alan Başkent Üniversitesi Erişkin Kemik İliği Nakli Tedavi Merkezi yeni bir başarıya imza attı. Merkezin kurucuları Prof. Dr. Hakan Özdoğu ve Prof. Dr. Can Boğa, ‘Orak Hücre’ hastalığının tedavisiyle ilgili yürüttükleri çalışmalarıyla, ‘En İyi Araştırıcı Ödülü’ne layık görüldü. Berlin’den ödülle dönen Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, Türkiye’nin gururu oldu.


Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavide Bilinmeyenler Toplantısı (COSTEM) Almanya’nın Başkenti Berlin’de gerçekleştirildi. 48 ülkeden çok sayıda uzmanın katıldığı kök hücre nakli ile hücresel tedavide karşılaşılan güçlükler ve çözüm yollarının tartışıldığı toplantıda, Türkiye’yi Başkent Üniversitesi Adana Erişkin Kemik İliği Nakli Tedavi Merkezi’ni kuran Prof. Dr. Hakan Özdoğu ve Prof. Dr. Can Boğa temsil etti.


 
EN İYİ ARAŞTIRICI ÖDÜLÜ
Toplantıya aktif olarak katılan Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, bölgesel bir tıbbi ve sosyal sorun olan “Orak Hücre’ hastalığında iyileşme sağlayan çalışmalarının sunumunu yaptı. Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, ‘Orak Hücre Hastalığı’nın tedavisinde alınan olumlu sonuçlar nedeni ile, ‘En İyi Araştırıcı Ödülü’ne layık görüldüler.
Alanlarında yaptıkları çalışmalarla daha önce de ödül alan Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, ‘Orak Hücre’ hastalığının dünyanın en sık ve yaygın görülen genetik hastalıkları arasında yer aldığına dikkat çektiler.
 
YETİŞKİNLERDE NAKİL SINIRLI
‘Orak Hücre’ hastalığında tipik ağrılı krizlerin organ hasarına yol açarak, hastaların yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilediğini belirten Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, “Çocuklarda tam uyumlu akraba vericiden yapılan kemik iliği nakilleri yetişkin hastalarda organ hasarı ve nakil başarısızlığı nedeni ile yapılamıyor. Dünyada ‘Orak Hücre’ hastası olan yetişkinlerde, kan kök hücresi kullanılarak yapılan nakiller ise çok sınırlı” ifadelerini kullandılar.
 
HASTALARA UMUT OLDULAR
Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, yaptıkları araştırmalar neticesinde, yetişkin ‘Orak Hücre’ hastalarında kan kök hücresi kullanılarak akraba vericiden yapılan nakillerden son derece olumlu ve cesaret verici sonuçlar alıklarını, bu nedenle ödüle layık görüldüklerini dile getirdiler.
Yaptıkları çalışmalar ile ‘Orak Hücre’ hastalarına umut olan Prof. Dr. Özdoğu ve Prof. Dr. Boğa, çalışmalarını daha ileri seviyelere taşıyacaklarını da dile getirdiler.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler