BM'den 'çocuk savaşçı' açıklaması

BM'den 'çocuk savaşçı' açıklaması

BM'den, geçen yıl silahlı çatışmaların yaşandığı 20 ülkede savaşçı olarak kullanılan 5 binden fazla çocuğun serbest bırakıldığı ancak on binlercesinin hala silahlı grupların elinde olduğu bildirdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler'den (BM), geçen yıl çatışmaların yaşandığı 20 ülkede savaşçı olarak kullanılan 5 binden fazla çocuğun serbest bırakıldığı bildirdi.

BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Virginia Gamba, ''Çocuk Askerlerin Kullanımına Karşı Uluslararası Gün'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, çatışma bölgelerinde on binlerce kız ve erkek çocuğun silahlı gruplarca kaçırılarak savaşçı olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Çocukların silah altına alınmasına karşı yürütülen uluslararası çabalar doğrultusunda geçen yıl 20 ülkede silahlı çatışmalarda savaşçı olarak kullanılan 5 binden fazla çocuğun serbest bırakıldığını belirten Gamba, bu çocukların ''dehşete düşüren seviyelerde'' şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Şiddetin, çocuklar üzerinde çok ciddi fiziksel ve psikolojik sonuçlar oluşturduğunu kaydeden Gamba, bu çocukları çatışmaların dışında tutmanın, uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Çocukların en fazla savaşçı olarak kullanıldığı ülkeler arasında Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Myanmar, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen yer alıyor.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler