Doğru: “Tarımsal desteklemeler erken açıklanmalı” 

Doğru: “Tarımsal desteklemeler erken açıklanmalı” 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 2018 yılı tarımsal destekleme miktarlarının en geç Ocak ayı içerisinde açıklanması gerektiğini söyledi

Başkan Doğru, “Desteklemelerin ekim dönemi öncesinde açıklanması ürün deseninin belirlenmesi ve ülke ihtiyacına göre ekim yapılması açısından önem taşımaktadır” dedi. 

Başkan Mutlu Doğru, tarımsal ekim deseninin belirlenmesi ve yüksek girdi maliyetine karşı üreticinin korunması amacıyla her yıl açıklanan tarımsal desteklemelerin, 2018 yılı için bütçede toplam 14,5 milyar lira olarak belirlendiğini kaydetti. Desteklerin miktarı kadar açıklanma ve ödeme zamanlarının çiftçi açısından önem taşıdığını belirten Başkan Doğru, “İklim koşullarının uygun olması halinde Çukurova Bölgesi’nde yazlık ürün ekimlerine mart ayı başından itibaren başlanacağı beklenmektedir. Ekim döneminde çiftçilerimizi ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin ekimine teşvik etmek için, tarımsal desteklerin en geç Ocak ayı içinde açıklanması gerekmektedir. Çiftçimiz ne ekeceğine karar verip tohum ve gübresini almadan bu desteklerin açıklanması ekim deseninin belirlenmesi ve ülke ihtiyacına göre ekim yapılması açısından önem arz etmektedir” dedi.

 

"Ödemelerde geç kalınmasın"

Başkan Doğru, geçen yılın destekleme ödemelerinin de çiftçinin finansmana en fazla ihtiyaç duyduğu ekim dönemi geçmeden yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekti. Doğru, “Geç yapılan destekleme ödemeleri çiftçimizi alternatif  finans kaynaklarına yöneltecektir. Bunun sonucunda ise tarım sektörüne yapılan destekler finans piyasalarında faize gidecek ve çiftçimize fayda getirmeyecektir” diye konuştu.

Başkan Mutlu Doğru, üreticilerin nakit akış planlaması yapabilmesi için, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarımsal destekleme ödeme takviminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Artan girdi maliyetleri ve döviz kurlarındaki artışın da dikkate alınarak tüm destekleme kalemlerinde en azından enflasyon oranında artış yapılmasını isteyen Başkan Doğru, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2018 yılına ait tarımsal destekleme kararnamesini Ocak ayı içinde açıklamasını beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler