Dünyadan Topladıklarını, Dünyadakilere Sunan Candan Adam Hayati Koca’nın İmza Günü

Dünyadan Topladıklarını, Dünyadakilere Sunan Candan Adam Hayati Koca’nın İmza Günü

Edebiyata ilgi duyan herkesi Sezai KARAKOÇ'un: "Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız." dizeleriyle "Edebiyat ve Sinema Yazıları" adını taşıyan son kitabının imza gününe davet eden Hayati KOCA'yı..

kk3.jpg

Edebiyata ilgi duyan herkesi Sezai KARAKOÇ'un: "Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız." dizeleriyle "Edebiyat ve Sinema Yazıları" adını taşıyan son kitabının imza gününe davet eden Hayati KOCA'yı, Adana Öğretmenevinde gerçekleştirilen imza gününde ailesi, meslektaşları, öğrencileri ve kitapsever Adanalılar yalnız bırakmadı.

 

kk-1-002.jpg

Mustafa MİYASOĞLU'nun Romanları ve Romancılığı, Futbolun Karakter Heykeli: Trabzonspor ve Mâsivâ'nın ardından raflardaki yerini alan Edebiyat ve Sinema Yazıları, Hayati KOCA'nın Karanfil, Umuda Çağrı, İlayda, Berceste, Sarmaşık Kültür, Yedi İklim, Türk Edebiyatı, Ay Vakti, Hece-Öykü gibi yayın organlarında yayımlanan yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşan bir eser niteliği taşıyor. Özellikle Mâsivâ ile şair kimliğini ön plana çıkaran KOCA, edebiyat dünyamızın hatırı sayılır dergilerinde yayımlanan yazıları ile inceleme, deneme, makale alanlarındaki maharetini "Edebiyat ve Sinema Yazıları"nda göz önüne seriyor.

 

kk-2.jpg

Hayati KOCA, "Edebiyat ve Sinema Yazıları"nda da dünyadan topladıklarını dünyadakilere sunmaya devam ediyor. Eserinde Kitap'ı hatırlatıp putları kırmaya dair ne varsa okuyucusuna hatırlatmaktan beri durmuyor. Hem edebiyatta hem de sinemada yerlilerin ve yerliliğin altını kalın kalın çizen yazar, bu toprakta yaşayıp bu topraktan kopamayanlara en gür seda ile sesleniyor. Her hayatta bir edebiyat, her edebiyatta da bir hayatın var olduğuna olan imanını "Edebiyat ve Sinema Yazılarında" bir kez daha tazeliyor. Bu bağlamda sinemayı bir medeniyet tasavvuru olarak gören KOCA; merhamet, adalet, cesaret, fetih, aşk, sadakat, vefa gibi soylu kavramlarla, özgün bir sinema dünyası oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor. Türk filmi, ulusal sinema, Yeşilçam, Türk sineması gibi adlandırmaları, toplum mühendisliklerini, ideolojik yaklaşımları bir kenara bırakarak insanımızın değerleri ile barışık bir sinema rüyası gördüğünü "Edebiyat ve Sinema Yazıları"nda anlatıyor.

 

hayati-koca-007.jpg

"Edebiyat ve Sinema Yazıları"nın hiç kuşkusuz en önemli özelliği, kitabı oluşturan yazılarda edebiyatımızın köşe taşı yazarlarının, şairlerinin sanat, edebiyat ve şiir anlayışlarına, şiir tahlillerine yer verilmesi. Eserde, Necip Fazıl’dan Attila İlhan’a, Peyami Safa’dan Mustafa Kutlu’ya, Asaf Halet Çelebi’den Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya birçok şair ve yazarın roman, öykü ve şiir anlayışlarına değinilmiş; alıntı cümleler ve dizeler vasıtasıyla dikkat çeken değerlendirmelerde bulunmuş.

hayati-koca-009.jpg"Camdan kulelere inananlar varken candan insanların varlığına da hem inanmalıyız hem de onları korumalıyız" diyen yazar, "hayatı, edebiyat yapan işçiliğine" sosyal medya üzerinden yayımladığı "Cumartesi Yazıları” ile devam ediyor. Hayati KOCA, takipçileri tarafından ilgi ile beklenen, okunan, büyük beğeni toplayan yazılarında bireyden topluma, tarihten medeniyete, şiirden müziğe pek çok alana temas ediyor. Bazen doğrudan, bazen dolaylı, bazen ironik, bazen esprili, bazen duygusal, anlatım biçimleriyle okuyucularını kelimelerin sihirli dünyasında yolculuğa çıkarmaya devam ediyor. "Şubat Kuşatması"yla önden gidenlere selam yolluyor, Kahraman Ordumuza ithafen "Şimdilik Afrin" diye sesleniyor. "Takvim"le geçen zamana dikkat çekerken "Baba" ile sızılamaya başlıyor bağrınızın başı... Ardından "Aybüke ve Necmettin Öğretmeni" saygıyla anıyor Cumartesi Yazıları’nda. Ve “Çınar Ağaçları” ile medeniyet mimarlarına dikkat çekiyor en ironik bir biçimde. Velhasıl Cumartesi Yazıları’nın akıbeti de Edebiyat ve Sinema Yazıları'na benzeyecek gibi görünüyor.

 

Hayati Koca’nın İmza Günü

Son kitabı "Edebiyat ve Sinema Yazıları"nı okuyucularının beğenisine sunan KOCA'nın yaşamının her durağına sanatın ve edebiyatın sindiği gözden kaçmıyor. 1976 yılında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde dünyaya gelen Hayati KOCA, ilk ve ortaöğrenimini Yozgat’ta tamamlamış. 1994’te Çukurova Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne yerleşen KOCA, lisans eğitiminin ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Mustafa Miyasoğlu’nun Romanları ve Romancılığı” adlı tezi ile 2002 yılında yüksek lisansını tamamlayarak bilim uzmanı unvanı almış. Uzun süre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda Türkçe-Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra halen Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Müdür Yardımcısı olarak yöneticilik görevine devam etmektedir. Evli ve dört çocuk babası olan KOCA; bilim, sanat, edebiyat ve spor dünyası ile olan ilgisini her daim üst düzeyde tutmayı ve bu ilgiyi eserlerinde hissettirmeyi sürdürüyor.

h.-koca.jpg

Bize de "ilk emri "Oku" diye alanlardan olan Hayati KOCA'ya, kültür ve medeniyet yolculuğunda "kalemine kuvvet" duası düşüyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler