FETÖ'nün devlet içine sızmış uzantıları büyük ölçüde temizlendi..

FETÖ'nün devlet içine sızmış uzantıları büyük ölçüde temizlendi..

İçişleri Bakanı Soylu, "FETÖ'nün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlendi. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının büyüklüğü bizleri tam teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır" dedi.

TBMM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Güzelliklerle ve köklü medeniyet birikimleriyle dolu, ancak, güvenlik dengelerinin hızlı değiştiği bir coğrafya ve zaman dilimi içinde olunduğunu belirten Soylu, Ortadoğu kaynaklı olduğu algısı oluşturulan ama aslında dünyanın dört bir yanında kendini gösteren küresel bir terör ve şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Soylu, bugün DEAŞ'la mücadele aracı olarak kullanıldığı iddia edilen terör örgütlerinin yarın DEAŞ'ın yerini almaya aday olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kitlesel göç, insan ticareti, kaçakçılık, terör, vekalet savaşları... Türkiye bütün bu sorun alanlarının tam da kesişme noktasındadır. Ve bütün bunlarla 21. yüzyılı karmaşıklaştırmak isteyenlere karşı bir medeniyet, istikrar ve yükseliş mücadelesi vermektedir. Yine bütün bunların yanı sıra içeride 27 Nisan e-muhtırasıyla başlayan, gezi ve 17-25 Aralık'la devam eden ve 15 Temmuz'la da pik yapan, Türkiye’nin güvenlik kapasitesini zayıflatmayı amaçlayan, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığını, direncini, kapasitesini test eden, kardeşliğini kırmaya çalışan bir süreçle karşı karşıyayız. Hem dışındaki fotoğrafa hem de içeride bahsettiğim bu sürece rağmen FETÖ, DEAŞ, PKK, yasadışı sol terör örgütleriyle eş zamanlı olarak mücadele edebilen, güvenlik ve savunma teknolojisini sürekli arttıran ve millileştiren bir Türkiye... Yaşadığı travmalara rağmen ikinci çeyrek büyüme rakamları yüzde 5,1 olan, üçüncü çeyrek büyüme rakamı için yüzde 7 tahminleri konuşulan, son bir yıllık ihracatını 153.2 milyar dolara getiren bir Türkiye..."

"Özverili mücadele ortaya konuyor"

"Dikkatinizi çekmek isterim ki bu Türkiye, bütün bu başarıları, birilerinin sürekli olarak kaldırılmasını istediği OHAL içerisinde gerçekleştirmektedir." diyen Soylu, Türkiye'nin OHAL'i, terörle mücadeleyi, kişisel hak ve özgürlüklerden taviz vermeye bahane olarak görmediğini, hukukun üstünlüğünden sapmadığını vurguladı.

Her şeye rağmen, kendi potansiyelini ortaya koyabilen, içeride ve dışarıda kendi menfaatlerini önceleyen politikaları uygulayabilme kabiliyetine sahip, hedefleri olan ve 2019'da yeni bir yolculuğa çıkacak bir Türkiye'nin olduğunu dile getiren Soylu, "Bu Türkiye huzur, istikrar ve büyüme yolculuğuna devam ediyor. Ve 2019’a giderken bu üçüne her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuyor." diye konuştu.

"Kesintisiz operasyon stratejisi"

Modern bir anlayışın ürünü olan ortalama hız koridoru ve maket trafik ekip aracı uygulamasını hayata geçirdiklerini belirten Soylu, terörle mücadelede kesintisiz operasyon stratejisini yürüttüklerini söyledi.

Sınır güvenliği sistemlerinin, modüler beton duvar, sinir aydınlatma ve yüksek güvenlikli çitlerin yapıldığını anlatan Soylu, güvenlik korucularının yaş ortalamasının düşürüldüğünü, sayılarının arttırıldığını, özlük haklarının iyileştirildiğini dile getirdi.

Çarşı ve sokakların güvenliği için bekçilerin yeniden rehabilite edildiğini ve sayılarının artırıldığına işaret eden Soylu, internetin bir hakaret ve kişilik haklarına saldırı alanı olmasına göz yummadıklarını bildirdi.

Soylu, şehirlerin güvenliği huzur operasyonları yaptıklarını, muhtarlarla iletişimi hızlı ve kesintisiz bir şekilde sağlayan muhtar bilgi sitemini oluşturduklarını, belediyelerde etkinlik ve verimliliği arttırmaya yönelik "bulut belediyecilik" uygulamasına imza attıklarına değinerek, halka değil teröriste hizmet eden bir yapıdan belediyelerin kurtarıldığını söyledi.

"200 motosiklet alınacak"

Uyuşturucu ile mücadele ettiklerini, çocukların güzel Türkiye'yi tanıması, kardeşliğin pekişmesi için "Biz Anadoluyuz" projesini hayata geçirdiklerini, kamu verimliliğini hedefleyen bakanlık işlemlerinde yalınlaştırma projesine imza attıklarını anlatan Soylu, merkez ve taşra teşkilatları arasındaki iletişimi güçlendirmek için İZDES projesini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Soylu, devletin vatandaşa dönük yüzünü temsil eden açık kapı projesinden, mobil göç danışma merkezlerine, yeni kimlik kartlarının üretiminden, arşivlerin modern şekilde korunmasını ve sisteme girmesini sağlayacak dijital arşiv projesine kadar bugüne kadar birçok yeniliğe ve gelişmeye imza attıklarını dile getirdi. Bakan Soylu, şöyle devam etti:

"İç güvenlikte çalışma yaptığımız alanlardan bir tanesi güvenlik personeli sayısının arttırılması olmuştur. 2017 yılı Ekim ayı itibarıyla 268 bin 173 emniyet personeli, 179 bin 93 jandarma, 5 bin 453 sahil güvenlik ve 50 bin 727 güvenlik korucumuz, İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmaktadır. Ayrıca jandarmada 2017'de yüzde 60 olan profesyonelleşme oranını 2018 yılı için yüzde 65'e, sahil güvenlik komutanlığımızda ise 2016'da yüzde 71, halen de yüzde 81 olan profesyonelleşme oranını 2018 için yüzde 85’e çıkarmayı hedefliyoruz. AK Parti hükümetleri döneminde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatlarımıza toplam 62 bin 742 zırhlı ve standart araç alımı yapılmıştır. 2017 yılı sonuna kadar alınması planlananlarla 2016 alımlarına göre yüzde 60’lık bir artış sağlanmış olacaktır. Motosiklet alımları da 2016 alımlarına oranla yüzde 104 oranında artmıştır. Yaklaşık 200 motosikleti teslim ettik. Bu çok önemlidir. 200 motosikletin alımı şu anda sürmektedir. İnşallah 200 motosikleti de Şubat ayının ilk dönemlerinde polis ve jandarma teşkilatımızla buluşturacağız. Alımı polise yapmamız, jandarmaya vermediğimiz anlamın gelmiyor."

Soylu, "Kurumlarımız arasında öyle bir işbirliği var ki kimin ne kadar ihtiyacı varsa, alımı ne yaparsak yapalım, istersek İnsansız Hava Aracı alalım, istersek helikopter, zırhlı araç alalım ne yaparsak yapalım, polisin, jandarmanın ve Sahil Güvenliğin hatta birbirine olan dayanışmasını en üst seviyeye çıkartıp, bu ortak dayanışmadan ciddi bir sinerji elde ettiğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

"Avrupa dönem dönem uyuşturucu ile mücadelede ahkam kesmektedir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, siber suçların takibi, yabancı terörist savaşçıların sınır dışı işlemlerinin kolaylaştırılması, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde imalatı ile ilgili düzenlemelerin de yine çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle gerçekleştirildiğini aktaran Soylu, siber suçlarla mücadeleyi daha etkin hale getirebilmek için 500 yeni personel alındığını, yıllık 40 bin olan materyal inceleme sayısının yıl dolmadan 420 bine çıktığını bildirdi Soylu, 2018 için iki katına çıkarılacağını ve 860 bin civarında materyalin incelenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Terörizmle mücadele ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla, PKK/KCK terör örgütünün kadın ve çocuk istismarı, uyuşturucu, uyuşturucu ile mücadele belgesi ve DEAŞ'la mücadeleyle ilgili kitapların hazırlanarak 5 ayrı dilde yayınlandığının altını çizen Soylu, bu kitapların tüm dünyaya ve uluslararası toplantılara gönderildiğini anlattı.

Bakan Soylu, bu yayınlarda PKK ve PYD'nin de başaktörünün İmralı Adası'ndaki Abdullah Öcalan olduğunun belirtildiğini, PKK'nın kadın ve çocukları nasıl istismar ettiği ile narkoterör ilişkisinin de net bir şekilde ortaya konulduğunu belirtti. Soylu, "Avrupa dönem dönem uyuşturucu ile mücadelede ahkam kesmektedir. Maalesef elini hiç bir zaman taşın altına samimi bir şekilde sokmamaktadır. Türkiye'nin uyuşturucu ile yapmış olduğu mücadeleyi bu ülkenin her bir evladı onuruyla anlatabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Görevlendirme yapılan belediyeler

Terörizmle mücadele kapsamında atılan önemli bir adımın da terörle iltisaklı belediyelerle ilgili alınan görevlendirme kararı olduğunun altını çizen Soylu, Doğu ve Güneydoğu illerinde bazı belediyelerin terör örgütüyle doğrudan ilişkili hale geldiği, lojistik, finans, araç gereç desteği sağladığını tespit ettiklerini vurguladı. Süleyman Soylu, "101 belediye başkanı görevden alınmıştır. Bunlardan 93’ü PKK, 8’i de FETÖ iltisaklı belediyelerdir. Görevlendirme yapılan bu belediyelerde, yeni atanan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu çalışma ise yapılan işlemin doğruluğunu onaylar mahiyettedir." dedi.

FETÖ ile mücadele

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrasında Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleye ilişkin de bilgi veren Soylu, şöyle devam etti:

"FETÖ terör örgütünün devlet içine sızmış uzantıları bugün büyük ölçüde temizlenmiş durumdadır. Ancak yapının giriftliği, taktiklerinin çeşitliliği, para kaynağı, dış bağlantılarının ve yurt dışında gördükleri himayenin büyüklüğü, tedbir noktasında bizleri tam bir teyakkuz halinde kalmaya zorlamaktadır. FETÖ ile mücadele kapsamında bugüne kadar 48 bin 739 kişi tutuklanmış, 19 önemli operasyon ve çalışma yapılmıştır.

Gaybubet evleri ve mahrem yapı operasyonları ile de örgütün yeniden organize olması engellenmeye çalışılmaktadır. Örgütün en önemli gücü olan finansal kaynak ve para akışına yönelik olarak da 8 holding ve bin 20 şirkete kayyum atanmıştır. 

Örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock çözümlenmiş, 147 tepe yöneticisinin bu programı kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca 215 bin 92 kullanıcı ID’si belirlenmiş, 23 bin 171 kişiye adli işlem yapılmıştır."

DEAŞ ile mücadele

Konuşmasında Türkiye genelinde DEAŞ ile mücadele kapmasında yapılan çalışmalara da değinen Soylu, küresel bir terör örgütü olan DEAŞ’la iltisaklı 14 derneğin kapatıldığını söyledi. Soylu, sınır kontrollerinin arttırıldığına işaret ederek, 53 bin 781 kişiye giriş yasağı konulduğunu ve 5 bin 540 kişinin bu kapsamda sınır dışı edildiğini bildirdi. Soylu, 2017 yılında DEAŞ’a yönelik gerçekleştirilen 838 operasyonda 146 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisini paylaştı.

Türkiye’ye giriş yapmak isteyen 18 bin 500 şüphelinin risk analiz birimlerinin çalışması sonucunda kontrol edildiğini, bunlardan 5 bin 41'inin geri gönderildiğini aktaran Soylu, "DEAŞ’la ilgili 2016’da 22, 2017’de ise 10 eylem, oluşmadan engellenmiştir." dedi.

DHKP-C ile mücadele

DHKP-C’ye yönelik operasyonlarda son bir yılda 410 kişinin tutuklandığını, 59 teröristin ise etkisiz hale getirildiğini bildiren İçişleri Bakanı Soylu, operasyonların DHKP-C'ye yönelik son yıllarda vurulan en büyük darbenin olduğunu söyledi.

Süleyman Soylu, şu bilgileri verdi:

"Sonuç olarak yurt içindeki terörist mevcudunda bir önceki yıla göre yüzde 28 azalma meydana gelmiştir ki bu rakam son 5 yılın en düşük seviyesidir. Bin 201 sığınak ve barınak imha edilmiş, 107 ton patlayıcı, 3 bin 302 el bombası, bin 231 mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP), 4 bin 486 silah, 707 bin mühimmat ele geçirilmiştir. Ayrıca 225 ton gıda maddesi de ele geçirilmiştir ki bunların içinde 56 ton un, 26 ton bakliyat ve 19 ton da şeker bulunmaktadır.

Bu 250 ton bizim yaptığımız hesaplamalarda: bir yılda yaklaşık bin-bin beşyüz teröristin kullanacağı gıda miktarı 150 ton civarındadır. Bir kaç sığınak kullandıklarında bu rakam 350-400 ton civarındadır. Bunun 250 tonunu son bir yılda bir şekilde ele geçirdiğimizi ifade etmek istiyorum."

Son 1 yılda 3 bin 69 terörist etkisiz hale getirildi

Son bir yılda etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısının 3 bin 69 olduğunu aktaran Soylu, operasyonlarda 166 güvenlik mensubunun şehit olduğunu bunun 68'inin jandarma, 16'sının polis, 51'inin TSK mensubu, 31'inin ise güvenlik korucusu olduğunu belirtti.

Soylu, "Örgüte katılım, son 30 yılın en düşük seviyesine inmiş, 2017’nin ilk on ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83 azalmıştır. Katılım sayısı 2016’da 625, 2017’de bugün sabah itibarıyla 111’dir." diye konuştu.

Son bir yılda PKK, DEAŞ ve yasadışı sol örgütlere yönelik operasyonlarla toplam 691 önemli olay engellendiğini ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eylem hazırlığındaki 73 teröristin de etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Terörle mücadele

Sunumunda terörle mücadeleye önemli yer ayıran Soylu, yeni dönemin ilkelerini "öngörü", "strateji" ve "tedbir" olmak üzere üç temel bakış etrafında ördüklerini ifade etti. 

Soylu, söz konusu ilkeleri, "Olay sonrası operasyon anlayışından kesintisiz operasyona geçiş; tehlikeyi kendi sahamızda değil, oluştuğu yerde bertaraf etmek; ekipman, araç-gereç ve personel kapasitesini arttırmak; yerli ve milli teknoloji kullanım oranını arttırmak; lojistik ve finansal kaynakların kurutulması; sınır güvenliğini arttırmak; terörizmle mücadelede ise istihdam ve ekonomik imkanları arttırmak; eğitim imkanlarını arttırmak; özellikle yerel yönetimlerin örgüt tarafından istismarını önlemek; vatandaşla teması arttırmak; güvenlik ve özgürlük dengesinde kişisel hak kayıplarının ortaya çıkmaması için azami gayret göstermek." şeklinde sıraladı.

Bu proaktif yaklaşım neticesinde son dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda ciddi başarılar elde edildiğini, hem terör örgütünün eylem kabiliyetinin daraltıldığını hem de beslendikleri kaynakların önemli ölçüde kurutulduğunu vurgulayan Soylu, "Şunu çok açıkça ifade etmek isterim ki Türkiye, terörle mücadelede hem sonuçlar açısından hem beşeri açıdan hem de teknolojik açıdan son 40 yılın en üst noktasındadır ve mücadele kapasitesi her gün artmaktadır." ifadesini kullandı.

"44 bin 681 operasyon yapıldı"

Bakan Soylu, örgütün kış üslenmesini engellemek maksadıyla, operasyonların mevsim değişimlerine bakmadan kesintisiz şekilde sürdüğünü belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Örgütün fiili psikolojik gerileme durumu artık kronik hale gelmiş, kırsalda ve şehirdeki gerileme süreci iyice derinleşmiştir. Aralarında üst düzey teröristlerin de olduğu çok sayıda zayiat vermiş, depo ve mağaraları yok edilmiş, sözde gerilla taktikleri boşa çıkarılarak alan hakimiyetini kaybetmeleri sağlanmıştır. Terör örgütünün 2017 yılında şehit ettiği sivil vatandaş sayısı 46'dır. Bu acıya Necmettin öğretmenimiz, Aybüke Yalçın öğretmenimiz, AK Parti Lice teşkilat başkanımız Orhan Mercan dahil, Hakkari 1.sıra adayımız Ahmet Budak, Dicle ilçe başkanımız Deryan Aktert tarih itibarıyla dahil değildir. Ama hiçbirisinin kanı yerde kalmamış, failleri yakalanmıştır. Allah bütün şehitlerimize gani gani rahmet eylesin."

Son bir yılda kırsalda 161'i büyük ve orta olmak üzere toplam 44 bin 681 operasyon yapıldığını vurgulayan Soylu, "Yeni bir uygulama olarak, emniyet, jandarma ve korucularımızdan oluşan ortak timlerle günlük ortalama 2.591 yol kontrolü yapılmıştır. Son 1 yılda 57 milyon 240 bin araç ve 123 milyon şahıs kontrolü gerçekleştirilmiştir." dedi.

"30 bin bekçiye ulaşmayı hedefliyoruz"

Bakan Soylu, çarşı ve mahalle bekçisi uygulamasına yeniden işlerlik kazandırdıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu doğrultuda 6 ilde 2 bin 315 kişinin ataması yapılmış, 205 kişinin de işlemleri devam etmektedir. Halen mevcut bekçi sayımız 4 bin 537'dir. 7 bin bekçi alımına başlandı. Zannediyorum en geç şubat ayı ortalarında İstanbul'a 2 bin, Ankara'ya bin, İzmir'e 750 bekçi olmak üzere özellikle merkezlerde gece bekçiliği konusundaki o eskiden bildiğimiz hal aynı şekilde devam edecektir. Ayrıca 7 bin 500 kadromuz daha var. Bunu da buralarda tam anlamıyla gördükten sonra bunların alımlarını da gerçekleştireceğiz. 30 bin bekçi sayısına ulaşmayı hedefliyoruz."

Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadeledeki başarısı

Uyuşturucu ile mücadeleyi terörle eşdeğer şekilde önem ve hassasiyet çerçevesinde yürüttüklerini anlatan Soylu, şunları söyledi:

"Türkiye, küresel olarak ele geçirilen eroinin yüzde 16’sını, Avrupa genelinde ele geçirilen ekstazi tabletinin yaklaşık yüzde 60’ını tek başına ele geçirmiştir. Uyuşturucuyla mücadelenin koordineli bir şekilde yürütülmesi için uyuşturucuyla mücadele politika belgesi oluşturulmuştur. Yani tüm birimlerimiz aynı politika belgesi ile hareket ediyor. Buna göre, alınan tedbirler sonucunda, sayısı 50 vilayete yaygınlaştırılmış, 81 vilayete göre gerekli planlama yapılmıştır. Hali hazırdaki 50 vilayet, Türkiye nüfusunun yüzde 90’ına tekabül etmektedir. Deniz yoluyla yapılan uyuşturucu kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi 2018’de hayata geçirilecektir."

"Koruculara, subay olmanın yolu açıldı"

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Korucular Daire Başkanlığını kurduklarını, korucuların ek tazminatlarının artırıldığını, harcırah imkanının getirildiğini, bir defaya mahsus olmak üzere silah taşıma ruhsatı için harç muafiyeti sağlandığını, korucuların sağlık tedavi giderleri bakımından 4-A kapsamında sigortalı sayılmalarına imkan veren yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini bildiren Soylu, şöyle konuştu:

"Korucularımıza subay olmanın yolunu açtık. Bu ne demek? Korucularımızdan şimdi uzman çavuş alıyoruz. Özellikle eğitim yaşı tutanlar, uzman çavuşluktan sonra astsubay, subay olabilecekler. Böylece subay olma kabiliyetine sahip olabilmenin adımını onlara sağlama şansına sahip olduk. Şu anda 226 korucumuzun uzman çavuş eğitimleri tamamlanmak üzere.

Türkiye'deki yabancılar ve göçmen sayıları

Soylu, 2010-2014 yılları arasında ortalama 50 bin düzensiz göçmen yakalanırken, 2016’da bu sayının 1,5 kat artarak 174 bin 466, 2017 yılı ekim ayı itibarıyla yakalanan düzensiz göçmen sayısının da 136 bin 662 olduğunu bildirdi.

Kaçakçılık faaliyetlerinin Karadeniz’e kaydırmaya çalışılması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığının yoğun çalışma yürüttüğünü ifade eden Soylu, şöyle devam etti:

"13 Ağustos-22 Eylül arasında Karadeniz'de 10 olayda bin 111 düzensiz göçmen ve 15 kaçakçı yakalanmış, sonrasında herhangi bir olay yaşanmamıştır. Türk Sahil Güvenlik teşkilatının Akdeniz ve Ege’de uluslararası sularda operasyon yapabilen tek sahil güvenlik teşkilatı olduğu notunu da burada sizlerle paylaşmak isterim.

e-ikamet kayıt sistemi

Soylu, Ukrayna’nın çatışma bölgesinde yaşayan Ahıska Türkleri'nden 677 ailenin Erzincan ve Bitlis’te iskan edilmeleri işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

İkamet izni başvurularının daha hızlı yapılabilmesi için e-ikamet kayıt sisteminin hayata geçirildiğini anlatan Soylu, geçen yıl 490 bin 799, bu yıl ise Kasım ayı itibarıyla 512 bin 296 yabancıya ikamet izni verildiğini kaydetti.

Muhabir: Sertaç Bulur-Mehmet Tosun

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler