İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezinde Anıldı..

İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezinde Anıldı..

Karabulut: ‘İsmet Atlının birçok özellikleri vardı hem okuyan hem de dünyanın en iyi güreşçilerinden biriydi. Aynı zamanda Halk Ozanı ve şair olan İsmet Atlı, Tercüman, Türkiye Gazeteleri ile Adana’da birçok yerel gazetelerde uzun yıllar spor yazarıydı..'

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Merhum İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezinde Anıldı.

mavlit.jpg

-Öğle Yemeğinin Ardından Mevlit Okutulup Dualar Edildi

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi İsmet Atlı, ölümünün 4. yılında İsminin verildiği Güreş Eğitim Merkezinde anıldı. 
4 Nisan 2014 yılında vefat eden İsmet atlı anma programına çok sayıda güreşçi ve seveninin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Yenilen yemekten sonra yapılan kısa konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okundu dualar edildi.

atli.jpg

İsmet ağabeyinin yokluğuna halen alışamadığını belirten Merhum İsmet Atlı’nın kardeşi Hüseyin Atlı konuşmasına söyle devam etti:

 “Burada ağabeyim İsmet Atlı’nın 4. ölüm yılı dönümünde  adının verildiği yerde yapılan anma programında  bizleri yalınız bırakmayan  Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Yüreğir Belediyesi ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Ağabeyimi unutmamaları, onu anmaları ve dua etmeleri bizim acımızı biraz olsun hafifletiyor.”

vali-079.jpg

Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş ise

“Türkiye'de güreş sporunu yapmış binlerce sporcu vardır. Bunlardan bir tanesi' de İsmet Atlı’dır. Kendi memleketim Kastamonu’da  dahi İsmet Atlı’dan bahsederler ve ne kadar başarılı bir sporcu olduğunu bilmekteyiz. Bu olay diğer sporcular tarafından örnek alınmaktadır.Bizim büyük sporculara ihtiyacımız var.Aynı zamanda milli değerlerimize sahip çıkan  sporculara ihtiyacımız var. İsmet Atlı’da bunlardan biri Dünya ve olimpiyat şampiyonu olması ayrı ayrıca yazar olması ayrı bir özelliktir. Bunları ikisini bir arada bulundurmak zordur. Biz İsmet Atlı gibi sporcuları hayırla anmamız lazım. Bu tesislerden daha gelişmişini ilimize katılması lazım bizde valilik olarak bu tesislerin kurulmasına yardımcı olacağının bilemesini isterim. Bu vesileyle ismet atlıyı saygıyla anıyorum” dedi.

gsm_4598.jpg

-Çelikcan: “Türk gibi kuvvetli sözünü dünyanın her yerinde söylettireceğiz”

Adana'ya ve Çukurova'ya 1960 Roma Olimpiyatlarında altın madalya getirerek ülkeyi onurlandıran İsmet Atlı’yı minnetle anan Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan sözlerine şöyle devam etti;

"Bizlere bu büyük şerefi yaşattığı için kendisini minnetle anıyoruz bizler güreş camiası içerisinden gelen insanlar olarak  bundan sonraki gençlere gerekli destekleri vererek Dünya ve olimpiyat şampiyonları çıkartarak Türk gibi kuvvetli sözünü dünyanın her yerinde söyleyip bayrağımızı göklerde dallandıracağız. Yüreğir'de böyle bir tesisin olmasından dolayı mutluyuz. Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşın Bak' da eski bir güreşçi olması nedeniyle burada Türkiye Olimpiyat Merkezinin kurulması için gerekli girimlerde bulunacağız. Burada yetişecek gençler inşallah İsmet Atlı’yı örnek alarak yeni olimpiyat şampiyonları çıkartacaktır."

1960 Yılında Roma olimpiyatlarında Dünyaca ünlü İranlı Güreşçi Tahti 'yi yenerek Ülkemize Altın madalya getiren 58 yıldır böyle bir pehlivan yetişmediğini kaydeden Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek: "Bu tesis kurulurken genel ve yerel yöneticilerin amacı Çukurova'nın bağrından çıkmış ismet Atlı gibi sporcuların gençlere örnek olsun diye kuruldu. İsmet atlı sadece olimpiyat şampiyonluğunu kazanmış biri değil hayatının tüm zamanlarını güreşe adamış birisidir .İsmet Atlıyı saygıyla ve minnetle  anıyorum” diye konuştu.

 

ilyas-karabulut.jpg

Türkiye Güreş Vakfı Adana Başkanı İlyas Karabulut yaptığı konuşmada,

"Bu yıl ismet Atlının ölümünün 4.yılında bizleri kırmayarak buralara kadar gelen herkese teşekkür ederim. İsmet Atlının bir çok özellikleri vardı hem okuyan hem de dünyanın en iyi güreşçilerinden biriydi. Aynı zamanda Halk Ozanı ve şair olan İsmet Atlı, Tercüman, Türkiye Gazeteleri ile Adana’da birçok yerel gazetelerde uzun yıllar spor yazarlığı yapmıştır. Türk Güreş Milli Takımı 1960 yılında 7 altın madalya kazanarak takım halinde birinci olmuşlardır. Bunların biriside İsmet Atlı'dır.  İsmi verildiği bu bina 2004 yılında bu yana binlerce sporcu yetiştirmiş ancak en önemlisi de otuzun üzerinde milli takıma sporcu göndermesidir. Bu Güreş eğitim merkezinin yapımında emeği gecen Adana eski valisi Oğuz Kaan Köksal ve tüm katılımcılara ayrıca teşekkür ederim."diye konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve Gazeteci Yazar Ramazan Şanıvar ise Merhum İsmet Atlı ile bir arada çalıştıklarını ifade ederek saygıyla ve minnetle  andığını belirttiler.

-İSMET ATLI KİMDİR?- 

1931 yılında Adana’nın Kozan İlçesine bağlı Çukurören köyünde dünyaya geldi.

1950 yılında spora köylerde karakucak güreşleriyle başladı. Babası Varsağı aşireti mensubu, aynı zamanda at yetiştiriciliğine meraklı olan Pehlivan Ali, annesi Afşar aşiretine mensup Safiye Hanım’dır.

Dönemin en deneyimli antrenörleri Necati Tokbudak, Nuri Boytorun, Yaşar Doğu, Celal Atik’le çalışarak kendini geliştirdi.

1951 yılında Mısır’ın İskenderiye Kenti’nde gerçekleştirilen ilk Akdeniz Oyunları’nda 79 kiloda Türkiye’ye altın madalya kazandırdı.

1952 yılında Helsinki Olimpiyat Oyunları’nda Greko-Romen Stilde 87 Kiloda olimpiyat beşincisi oldu.

1953 yılında İtalya’nın Napoli Kenti’nde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda Greko- Romen stilde 79 Kiloda Dünya dördüncülüğünü elde etti.

1954 yılı Japonya’nın Başkent’i Tokyo’da Serbest Stil 79 Kiloda Dünya ikincisi oldu.

1955 yılında Almanya’nın Karlsruhe Kenti’nde Greko-Romen stil 79 kiloda Dünya beşinciliğini elde etti.

1956 yılında İstanbul’da Dünya Kupası’nda Serbest Stil 79 Kiloda altın madalya kazandı.

1956 yılında Melbourne Olimpiyat Oyunları’nda Serbest stil 79 kiloda Olimpiyat dördüncüsü oldu.

1957 yılında İstanbul’da Serbest Stilde 87 Kiloda Dünya üçüncülüğünü kazandı.

1960 yılında Roma Olimpiyat Oyunları’nda Serbest Stilde 87 Kiloda, dünyaca ünlü İranlı Tahti’yi tuş ederek ünlendi ve altın madalya kazanarak tarihe geçti. İran’a yas yaşattı. İlk kez yenilgi yaşayan ünlü İranlı Güreşçi Tahti’nin heykelini siyah tül perde ile kapatılmasını sağladı. (Adana'nın spor tarihinde Olimpiyat Oyunları’nda tek altın madalya İsmet Atlı’ya aittir)

1962 yılında ABD’nin Toledo Kenti’nde gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda Greko-Romen Stilde 97 Kiloda Dünya üçüncüsü,

Aynı müsabakada Serbest Stilde 97 Kiloda Dünya dördüncülüğünü elde etti.

İsmet Atlı, kendine özgü en iyi uyguladığı güreş teknikleri, tekten ve çiftten dalmak, boyunduruk, göğüs çaprazı, yerden sarma, şark kündesi ve yanbaş oyunu ile rakiplerini kündeye getirirdi.

Uzun yıllar antrenörlük, Güreş Federasyonu kurullarında görev yapan İsmet Atlı, milli takımlara yüzlerce sporcu kazandırdı. 2002 yılında Güreş Eğitim Merkezi’ne, Kozan Stadına bulvara ve parka adı verildi.

Aynı zamanda şair ve halk ozanı olan İsmet Atlı, Tercüman ve Türkiye ile Adana’da birçok yerel gazetelerde spor yazarlığı yaptı. Atlı’nın “Dünya Güreşine Oyun Getiren Ustalar”, “Yazılar, Anılar ve Şiirlerle Türk Güreşi” adlı iki yayınlanmış kitabı bulunuyor.

 

Anma törenine Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, Şube Müdürleri Halit Yılmazel, Murat Adıgüzel, Mustafa Lavkor, Mahmut Kır, Fadime Karlangıç ve Spor Şefi Hanifi Altun, Okul Sporları Sorumlusu Ramazan Bahadır, Gençlik Spor İl Müdürlüğü Yüreğir Spor İlçe Müdürü Ekrem Ulu, Çukurova Spor İlçe Müdür Bilal Oldaç, Güreş Federasyonu Adana Güreş İl Temsilcisi Veysel Alanoğlu, Güreş Federasyonu Adana Eski Güreş İl Temsilcisi Yusuf İnce, Milli güreşçiler ve İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezi Müdürü Mithat Birer, İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezi sporcuları ile İsmet Atlı’nın ailesi ve sevenleri  katıldı

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler