Mimar, Mühendis Ve Şehir Plancıları Mülteciye Dönüştürülüyor

Mimar, Mühendis Ve Şehir Plancıları Mülteciye Dönüştürülüyor

 TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı” ile ülke vatandaşının ara eleman konumuna getirileceğini söyledi“Mimar,...

 

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı” ile ülke vatandaşının ara eleman konumuna getirileceğini söyledi

“Mimar, mühendis ve şehir plancıları mülteciye dönüştürülmek isteniyor”

Suudi Arabistan’da bile var Türkiye’de yok!

TMMOB üyelerine darbe vuracak yasa tasarısı

Uluslararası sermayenin lehine, yurttaşın aleyhine

ADANA- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, TBMM komisyonunda kabul edilen “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı” ile akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan yabancıları nitelikli işgücü, yeterliliğini kanıtlayan ülke vatandaşını ise ara eleman konumuna getireceğini söyledi. Yabancıya bağımsız çalışma izni veren tasarıyla, ülke vatandaşının serbest çalışma hakkının elinden alınarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getireceğini kaydeden Kuzu, “Ülkemizin sömürge, meslek mensuplarının da mülteci haline getirilmesine razı olmayacağız” dedi.

TÜRKİYE’YE BÜYÜK BİR YÜK

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Toplantı Salonu’nda İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Adana Şube Başkanı Yaşar Tanrıverdi, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve İMO Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Turanbayburt ile birlikte açıklama yapan TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edilen “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı”nın Türkiye’ye büyük bir yük getireceğini vurguladı. 

YETERLİLİĞİNİ KANITLAYAN ÜLKE VATANDAŞI ARA ELEMAN KONUMUNA GELECEK

Tasarının birçok akademik meslek disiplininin yanı sıra mühendis, mimar ve şehir plancılarını kendi ülkesinde yabancı saydığını belirten Kuzu, “Yasa tasarısı, akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan yabancıyı nitelikli işgücü, yeterliliğini kanıtlayan ülke vatandaşını ara eleman konumuna getirmektedir. Yabancıya bağımsız çalışma izni veren tasarı, ülke vatandaşının serbest çalışma hakkını ise elinden alarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirmektedir” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE MİMAR, MÜHENDİS VE ŞEHİR PLANCILARININ BÜYÜK KISMI İŞSİZ

Siyasal iktidarın TMMOB Yasası’nda yapacağı değişiklikle ülke kapılarının, akademik ve mesleki yeterliliği kanıtlanmamış yabancı mühendis, mimar ve şehir plancılarına sonuna kadar açılacağının altını çizen Kuzu, “Oysa ülkemizde mühendis, mimar ve şehir plancılarının büyük bir kısmı işsizdir ya da meslek dışı işte çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN’DA BİLE YETERLİLİK SINAVI UYGULANIYOR

Siyasal iktidarın dünyadaki 191 ülkenin sermayesi lehine,  kendi vatandaşının da aleyhine bir yasa hazırladığını ifade eden TMMOB Adana İKK Sekreteri Kuzu, şöyle konuştu:

“Gelişmiş ülkeler, ülkemiz insanına turist olarak vize dahi vermezken, tüm dünya ülke vatandaşları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın ülkemize gelecekler ve beyana dayalı meslek icra edebileceklerdir. Kimsenin gitmek istemediği Suudi Arabistan bile, ülkemiz mühendis, mimar ve şehir plancılarına ülkelerine girişte sınav uygularken, Türkiye’de Suudi mühendis, mimar ve şehir plancıları diploma denkliğine ve mesleki yeterliliğe tabi olmayacaktır. Suudi Arabistan sadece bir örnektir. Ülke vatandaşı olan mühendis, mimar ve şehir plancılarını uluslararası sermayeye teslim etmeye çalışan siyasal iktidar anayasal suç işlemeye hazırlanmaktadır.”

DENETİMDEN MUAF OLACAKLAR

Sözkonusu tasarının yasalaşması halinde akademik ve mesleki yeterliliği olmayan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ülkemizde meslek icra edeceklerini denetimden muaf olacaklarının altını çizen Kuzu,  yabancı bir üniversiteden mezun Türk yurttaşının ülkemizde çalışacağı zaman her türlü denetimden geçeceğini, aynı üniversiteden mezun yabancı ülke vatandaşının ise ülkemize hiçbir denetimden geçmeden girebileceğini aktardı.

“MESLEK MENSUPLARININ MÜLTECİ HALİNE GETİRİLMESİNE RAZI OLMAYACAĞIZ”

Kuzu, “Meclis’e sunulan yasa taslağı, denetimsiz bir sermaye akışı ve denetimsiz bir hizmet sunumunu yasalaştırmak anlamına gelmektedir. Biz, yabancıların çalışma izni konusunda değişiklik yapan bu tasarının Meclis gündeminden çekilmesini istiyoruz. Kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar ve şehir plancıları, yurttaşlık haklarını elinden almak isteyenlere ‘dur’ diyecektir. Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmelidirler ki, bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları da kendilerini gözden çıkaracaktır. Ülkemizin sömürge, meslek mensuplarının da mülteci haline getirilmesine razı olmayacağız” ifadelerini kullandı. 

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler