Osmanlı kostümleri Adana’da hayat buldu

Osmanlı kostümleri Adana’da hayat buldu

Adana'da kültür evlerinde öğreticiler ve kursiyerler tarafından 37 Osmanlı padişahı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde söz sahibi olan 5 sultan, 2 şehzade ve 1 kız sultan ve Osmanlı soy ağacı kostümü aylar süren çalışmalar sonucunda hazırlandı

Büyük emekle dikilen 46 parça kostüm defile sonrası kültür evlerinde sergilenecek

Adana'da kültür evlerinde öğreticiler ve kursiyerler tarafından dikilen Osmanlı padişah ve sultan kaftanları defileyle sergilenecek.

Yüreğir Belediyesi, “Osmanlı Saray Esvapları” projesi ile yüzyıllar boyu 4 kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorları saray esvaplarını gelecek nesillere de tanıtmak için kültür evlerinde çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında eğitim veren biçki dikiş öğretmenleri ve kursa katılan öğrenciler, 37 Osmanlı Padişahı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde söz sahibi olan 5 sultan, 2 şehzade ve 1 kız sultanın kostümünü aylar süren çalışmalar sonucunda hazırladı.

 

  “Projemizi genişlettik”

  Yüreğir Belediyesi’ne bağlı Kültür Müdürlüğü’nde görevli Ayla Kahyalı, Osmanlı Saray Esvapları projesinin amacının geçmişi günümüze tanıtmak ve anlatmak olduğunu belirterek, “Özellikle yeni yetişen gençlere geçmişteki yaşanan tarihi görsel olarak sunabilmek adına çıktık bu yola. Öğretmenlerimizle ve öğrencilerimizle aylar süren çalışmalar sonucu projemizi gerçekleştirdik” dedi.

 Ayla Kahyalı, padişah ve sultan kaftanlarının dikiminin titiz bir çalışma ve çok büyük emek gerektirdiğini belirterek, “Biz Mayıs ayında yaptığımız defilemizin bu kadar çok etki oluşturacağını düşünmedik. Hem eğitim anlamında hem de bilinçlendirme anlamında algı uyandırdı. Dolayısıyla biz 10 kostümü 8 ayda yaptık ve çok emek verdik bunlara. Bu kadar beğenilmesiyle de daha da genişlettik ve büyüttük projemizi. Daha fazla padişah ve sultan kostümleri diktik” dedi.

 

  “46 parça kostüm yaptık”

  Kahyalı, Yüreğir Belediye Başkanı’nın talimatıyla padişah kaftanı sayısını 37’ye çıkarttıklarını vurgulayarak, “Bayram ve hafta sonu da dahil olmak üzere tatil yapmadan bütün öğretmen ve öğrencilerimizle, destek ekiplerimizle de bunları tamamladık. Tamamen amatör arkadaşlarımız, kültür evlerimize gelen öğrencilerimiz, çalışanlarımız bir araya geldik bunu tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yaptık. Manken arkadaşlarımızın hiçbiri profesyonel değil. Hepsi Yüreğir Kültür Merkezi’nde hazırlanan çalışmalar. Ertuğrul Gazi’de dahil olmak üzere 37 Osmanlı padişahı kostümü, 5 etkili sultan, 2 tane şehzade ve 1’de küçük sultan kostümümüz var. Son final kostümümüz olarak da Osmanlı soy ağacı olarak bir kostüm tasarladık o ve bayrak kostümüyle beraber 46 parça kostümümüzü oluşturduk” şeklinde konuştu.

Ayla Kahyalı, büyük emekle dikilen kostümleri defile sonrası kültür evlerinde sergilemeyi düşündüklerini ifade etti.

Osmanlı Saray Esvapları projesi kapsamında hazırlanan toplam 46 parça kostüm önümüzdeki günlerde düzenlenecek defile ile vatandaşın beğenisine sunulacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler