Peygamber Efendimizin ruh ve beden sağlığına iyi gelen tavsiyeleri

Peygamber Efendimizin ruh ve beden sağlığına iyi gelen tavsiyeleri

 Prof. Dr. Sefa Saygılı Peygamber Efendimizin ruh ve beden sağlığına iyi gelen tavsiyelerini sıraladı.Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde Peygamber Efendimizin...

 

Prof. Dr. Sefa Saygılı Peygamber Efendimizin ruh ve beden sağlığına iyi gelen tavsiyelerini sıraladı.

Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde Peygamber Efendimizin ruh ve beden sağlığına iyi gelen tavsiyelerini sıralayan psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı, "Bayramlar; insanları buluşturur, hayatımızdaki monotonlukları giderir, ruh sağlığının sigortasıdır." dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Beyazıt'a kitap ve yazar taşımaya devam ediyor. Bu yıl Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nin yedinci günkü konuşmacısı psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Sefa Saygılı oldu.

Peygamber Efendimizin hadislerindeki tavsiyeler ışığında ruh sağlığını korumaya yönelik ve beden sağlığının ruh sağlığına direk etkilerini içeren maddeleri sıraladığı bir konuşma gerçekleştiren Sefa Saygılı, 60 maddeyi aşan bu tavsiyeleri kitaplaştıracağının da müjdesini verdi. Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık'ın yaptığı sohbette Saygılı, programı büyük bir dikkatle takip eden dinleyicilerin yönelttiği birçok soruyu cevaplandırdı.

BU TAVSİYELER HİÇ ESKİMİYOR

Konuşması boyunca Peygamber Efendimizin ruh sağlığına yönelik tavsiyelerini sıralayan Prof. Dr. Sefa Saygılı, 14 asır önce dillendirdiği tavsiyelerin bunca zaman sonra dahi hâlâ canlılığını ve güncelliğini koruyor olmasına dikkat çekerek belli bir sırası olmayan tavsiyeleri şöyle sıraladı:

"Seyahat etmek; Peygamberimizin ve Kur'an'ın tavsiyesidir ve ibret içindir. Sıla-ı rahimi yani akrabalarımızın büyüklerimizin mekânlarını ziyaret etmek ve onlarla görüşmek; bu ziyaretler insanı ruhen rahatlatır. Şükretmek; İnsana huzur verir. Allah'a şükretmek, kula teşekkür etmek gerekir. Cömert olmak ve iyilik yapmak; elden geldiği kadar başkalarının yardımına koşmak terapidir. İnançlı olmak; başlıbaşına bir rahatlama biçimidir. Dünyadaki araştırmalarda da inanan insanın daha sağlıklı ve mutlu olduğu gözlemlenmiştir. Kıskançlık, haset ve kinden uzak durmak; ruh sağlımızı yıpratan bu unsurlar yerine bağışlayıcı olmak ruhsal hastalıklara karşı daha dayanıklı olmamızı sağlar. Hayrın ve şerrin Allah'tan olduğunu bilmek, buna inanmak ve buna uygun hareket etmek; bir sıkıntıyı daha kolay aşmamızı sağlar.

ÖLÜM KORKUSU HASTALIK SEBEBİ

Psikiyatrideki hastalıkların çoğunun temelinde ölüm korkusu yattığını kaydeden Sefa Saygılı, depresyon, panik bozukluk gibi hastalıklara sebep olduğunu belirtti. Ölümün gerçekliğini kabul etmenin, bir âlem değişikliği olduğunu düşünmenin ve ölüme karşı hazırlıklı olmanın insanı birçok ruhsal sıkıntıdan koruduğunu dile getiren Saygılı, Peygamberimizin tavsiyelerini sıralamaya devam etti:

"Öfkeyi kontrol edememe günümüzde en çok karşılaştığımız problemlerden biri. Peygamberimiz bunun için hem dünyaya bakış açımızı hem de öfkelendiğimiz an konumumuzu değiştirmemizi, soğuk suyla yüzümüzü yıkamamızı, abdest almamızı tavsiye ediyor. Kanaatkâr olmak, ihtiyaçlarda aşırıya kaçmamak; ruha iyi gelir. Güler yüzlü olmak; insanlar arasındaki iletişimin temelidir. Egzersiz ve bilhassa yürüyüş yapmak; rahatlama ve sağlıklı bir yöntem olarak tavsiye edilmiştir. Koşmak ise tavsiye edilmez, çünkü insanı zorlar ve doğal değildir. Bugün yürümemek insanı pasifleştiriyor, hem beden hem de ruh hastalıklarına yol açıyor. Sevgide aşırı gitmemek; bağımlılık derecesinde sevmek de nefrette aşırıya gitmek de tavsiye edilmemiştir. Aileye önem vermek; insanın bugün aile sıcaklığına her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Buna rağmen zamanımızda aile hayatları problemli. Aileye sahip olan kişi ruhî rahatsızlıkları daha kolay atlatır. Uykuyu geceye kaydırmak; İslamiyetin bir düsturu olarak ve ruh sağlığımız açısından önemlidir. Sıcak ve uzun günlerde şekerleme yapmak (öğle uykusu); son derece faydalıdır, üretkenliği artırır. Rüyaları hayra yormak; tersi yağıldığında birçok üzüntü ve sıkıntıya sebep olmaktadır."

ORUÇ, NAMAZ VE BAYRAM

Oruç tutmanın da hem beden hem de ruh sağlığına çok iyi geldiğini kaydeden Sefa Saygılı, Ramazan'ın bendenle ilgili alışkanlıklarımızı dizginlediğimiz, kötü alışkanlıkları terkettiğimiz bir ay olduğuna, haftada iki defa (Pazartesi, Perşembe) günleri oruç tutmanın Peygamberimiz tarafından tavsiye edildiğine işaret etti. Namaz kılmanın ise günde beş vakit insanı stresten uzaklaştırdığını ifade eden Saygılı, erken kalkmanın da insanın zamanını bereketlendirdiğini dile getirdi ve sözlerin şöyle sürdürdü:

"Yüzmek; vücut organlarının ve kaslarının tamamını çalıştırdığı için Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir. Çocuklara ve bebeklere iki yıl anne sütü vermek; anne sütünün faydaları bugün saymakla bitmiyor. Bayramlar; insanları buluşturur, hayatımızdaki monotonlukları giderir, ruh sağlığının sigortasıdır. Sofrada ailece yemek yemek; bugün giderek terk ettiğimiz, ancak çocukların başarısını artıran, ilişkileri güçlendiren en önemli buluşmalardır. Güzel koku; bugün değeri daha da anlaşılan ruh sağlığını güçlendiren bir alışkanlıktır. Kuran dinlemek, hasta ziyareti, üzüm incir hurma yemek, yeşille bütünleşmek ve iç içe olmak gibi tavsiyeleri uygulamak, insanı psikiyatrik rahatsızlıklara karşı koruyacaktır."

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler