Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail ve Filistin arasındaki ihtilaf ezenlerle ezilenlerin mücadelesi haline dönmüştür

Dışişleri Bakanı Fidan: İsrail ve Filistin arasındaki ihtilaf ezenlerle ezilenlerin mücadelesi haline dönmüştür
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İsrail ve Filistin arasındaki bir ihtilaf savaş olmaktan çıkmış, dünyada ezenlerle ezilenlerin mücadelesi haline dönmüştür." dedi.
Ankara

Fidan, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğindeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda Türkiye ve ortakları arasında yoğun işbirliği olduğunu vurgulayan Fidan, hafta sonu Riyad'a yapacağı ziyarette de İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi tarafından oluşturulan temas grubunun diğer üyeleriyle bir araya geleceklerini aktardı.

Başka ülkelerle de bir araya gelip Filistin devletinin tanıması konusunda neler yapılabileceği üzerine çalışmalarına devam edeceklerini belirten Fidan, "Eğer biz, Filistin devleti başta olmak üzere önemli siyasal adımlar atmada uluslararası toplumu harekete geçirmede başarısız olursak, bu yaşadığımız üçüncü Gazze savaşı ki en vahşi olanı... Ne son olacak. Dolayısıyla bizim kalıcı bir çözüm getirmek için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Gazze'deki mevcut vahşetin durması, insani yardımların sağlanması için de mevcut dostlarla müttefiklerle uluslararası toplumla çok alanda çalıştıklarının altını çizen Fidan, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletlerde (BM) arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyorlar. Cenevre'de çalışıyorlar. İslam İşbirliği Teşkilatında siyasi açıdan, insani açıdan inanılmaz bir mesai ve çaba var ve sizin de gördüğünüz gibi dünya başkentleri de ayağa kalkmış durumda. Bir önceki basın toplantısı vesilesiyle söylediğim gibi artık İsrail'in Gazze'yi işgali ve oradaki insanları öldürmesi, şehit etmesi, 35 bin masumun kanına girmesi meselesi ve işgale karşı olan direniş, artık İsrail ve Filistin arasındaki bir ihtilaf savaş olmaktan çıkmış, dünyada ezenlerle ezilenlerin mücadelesi haline dönmüştür. Uluslararası sistemin kurucularıyla uluslararası sistem tarafından ezilen ve dışlanan aktörler arasındaki mücadeleye evrilmiştir."

Peters: Gazze'de yaşanan felaket bir gün daha, bir saat daha devam etmemeli

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters ise Türkiye'ye ziyaretini "özel" olarak nitelendirerek, Türkiye ile ülkesinin sıra dışı ilişkiye sahip olduğunu kaydetti.

Peters, iki ülke halkının kaderlerinin Çanakkale Savaşı ile çok farklı aşamada bir araya geldiğini belirterek, Türk halkının cömertliğinin birçok ülkenin örnek alması gereken bir husus olduğuna işaret etti.

Bunun gerçekleşmesi halinde dünyanın çok daha iyi bir yer olacağını vurgulayan Peters, kendileri için son birkaç günün son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

Peters, bugünlerin sadece Anzak Günü çerçevesinde yapılan düzenlemeler değil aynı zamanda iki ülke arasındaki sıcak ilişkinin devamı ve geliştirilmesi açısından önemine atıfta bulunarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendilerine göstermiş olduğu cömertliğin Yeni Zelanda halkı tarafından takdir edildiğinin altını çizdi.

Yeni Zelanda'nın, Filistin konusunda çok uzun zamandır "iki devletli çözümü" desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Peters, "Savaşın bugün sona ermesi çağrısını da tekrar ediyoruz." dedi.

Peters, bunu kalıcı barış için gerçekleştirmek istediklerine dikkati çekerek, kalıcı çözümün gerekli olduğunu ve çözüm sonrasında tanınmanın gerçekleşebileceğine inandıklarını söyledi.

Gazze'de yaşananlara da değinen Peters, "Gazze'de yaşanan felaket bir gün daha, bir saat daha devam etmemeli." dedi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.