Sorumlu Ebeveynler Sorumsuz Çocuklar

Bugünün gençleri öyle sorumsuz ve vurdumduymazlar ki, yarın ülke yönetimini üstleneceklerini düşündükçe Umutsuzluğa kapılıyorum. Bize ağır başlı olmayı, büyüklerimize saygılı davranmayı öğretmişlerdi. Şimdiki gençler ise,  ne kural tanıyor, ne beklemesini biliyorlar. Üstelik duygusuz ve düşüncesiz davranıyorlar.” Hesiod, MÖ. 8. Asır.

 M.Ö 8 Asırda yazılan bu söz günümüz gençlerini ne güzel özetliyor değil mi?

Sizler de aynı şeylerden şikâyetçi misiniz?

Ebeveynlerin büyük bir kısmından çocukların sorumsuz davranışları ile ilgili sözler duyuyoruz.”Bıraksam saatlerce bilgisayarın başından kalmayacak” “Hatırlatmasam hiç ders çalışmayacak” “Evi otel gibi kullanıyor yataktan kalktığında yatağını bile toplamıyor”

Son yılların en büyük yanlışlarından biridir çocuklarımıza sorumluluk vermemek, hatta onların yapması gereken birçok görevi onlar adına bizlerin yapması.

Çocukların sorumluluk almamasından yakınırız ama acaba onların bu yanlış davranışlarında biz anne babaların payı ne kadar?

’’Aman sen derslerini çalış, senden başka şey istemiyoruz’’ diyen bir anne babanın sonrasında çocuğuna ‘’odanı niye toplamıyorsun, neden hiçbir işe yardım etmiyorsun’’diye sorması da gerçekten saçma olur.

Küçük yaşlarda sorumluluk bilinci aşılayamadığımız bir çocuğa ergenlik çağına geldiğinde sorumluluk kazandırmada çok zorlanıyoruz. Ev ve kendi hayatlarıyla ilgili birçok konudan uzaklaştırdığımız çocuklar zamanla hiçbir işte sorumluluk almak istemiyorlar.

Onlara kızmak gereksiz, sorumlu olan ya da bu konuda sorunlu olan bizleriz.

Biz yetişkinler de onlara sorumluluk vermek konusunda sorumlu davranabiliyor muyuz?

Çocuklar neyi ne kadar hak edebiliyorlar ve neyi emek harcayarak elde edebiliyorlar?

Bu soruların cevapları çok önemli. 

Eğer çocuklarınıza küçük yaşlarda cep telefonu alabiliyorsanız, odasına televizyon ve bilgisayar koyabiliyorsanız, istediği markalı ürünlere zaman zaman ekonomik gücünüzü zorlama pahasına avuç dolusu paralar ödeyebiliyorsanız çocuğunuzun neden sorumluluk almak istemediğine de şaşırmayacaksınız.

 Her şeyi onun adına düşünen, hatta ihtiyacı yokken alan, gereksiz bir takım masraflarla çocuğu boğan bir anne baba varken çocuk neden sorumluluk alsın ki?

 Çocuğunuzun evde üstlendiği hiçbir görevi olmaması son derece sağlıksız bir durumdur ve ilginç bir biçimde çocuğunuzun eve olan bağlılığını da olumsuz olarak etkiler.

İnsanlar, emek harcadıkları, çaba gösterdikleri her şeye karşı sonsuz bağlılık duyguları geliştirirler.

Çocuklarımız sorumluluk duygusundan yoksun olarak doğmadılar. Biz onların sorumluluk almalarına izin vermediğimiz için, onların yanlış yaparak, döküp saçarak da olsa öğrenmelerine destek olmadığımız için hata yaptık.

En azından şu andan itibaren kendi deneyimlerini kazanmaları için ve kendi doğrularını bulmaları için yollarına ışık tutmaya ve onların sorumluluklarını almalarına yardımcı olmaya çalışalım.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.