Cafer Esendemir: ‘Halkın vicdanını temsil etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”
“Basın üzerindeki baskılar hala sürüyor”
Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 117.yıldönümü; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı. 24 Temmuz nedeniyle ilk olarak Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende; başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Silah Arkadaşları ile Şehit ve gazilerimizin yanısıra şehit gazeteciler ile ebediyete intikal etmiş basın mensupları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcılarından Dilek Akın ve Mali Sekreter Süreyya Uri ve ÇGC Üyesi İnci Çeliköz tarafından Anıta çelenk konuldu.
Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından Basın Anıtı’na geçildi. Burada da 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir günün önemine dair hazırlanan basın açıklamasını okudu.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına hazırlanan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;
“Değerli meslektaşlarım, kıymetli konuklar,
Konuşmama başlamadan önce Eskişehir’de çıkan büyük orman yangınlarında hayatını kaybeden 5 orman işçisi ve 5 AKUT görevlisine Allahtan rahmet diliyor, mağdur olan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Milletimizin başı sağ olsun…
Bugün burada, tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü vesilesiyle bir aradayız.
Bugün aynı zamanda; Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan LOZAN BARIŞ KONFERANSI’nın imzalandığı gündür…
Bu vesileyle başta Büyük Önder ve Ebedi Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah Arkadaşları ile Şehit ve gazilerimizin yanısıra şehit meslektaşlarımız ile ebediyete intikal etmiş meslektaşlarımıza rahmet diliyoruz.
Bundan tam 117 yıl önce, 24 Temmuz 1908’de basında sansürün kaldırılmasıyla birlikte, gazeteler ilk kez sansür memurlarının denetimi olmadan yayımlanmış, halk gerçeklerle ilk kez özgürce buluşabilmiştir.
Ne var ki, bugün 24 Temmuz’u bir “bayram” havasında kutlamıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, basın üzerindeki baskılar, sansür, oto-sansür, ekonomik kuşatma ve ifade özgürlüğüne yönelik tehditler hâlâ sürüyor. Bizler, bugünü artık “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anıyor ve bu yönde dayanışmamızı güçlendirmeye gayret gösteriyoruz…
Gazetecilik; yalnızca haber yapmak değil, halk adına gözetlemek, sorgulamak, hesap sormaktır. Bu meslek; reklamcılıkla, propagandayla, halkla ilişkilerle karıştırılamayacak kadar onurludur, sorumluluğu ağırdır. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin de açıkça vurguladığı gibi, gazeteci; konumu ne olursa olsun haber kaynağıyla ilişkisini etik değerlere bağlı kalarak yürütmek zorundadır. Telkinle, tavsiyeyle, çıkarla değil; hakikatle yol yürür.
Bugün, mesleğimizi hakkıyla yapan, her türlü baskıya rağmen gerçeğin izini süren, kalemini eğmeyen, sesini kısmayan tüm meslektaşlarımıza çağrımız nettir: “Bağımsız ve tarafsız habercilikten taviz vermeyelim. Halkın haber alma hakkı için birlikte direnelim.”
Çünkü biz gazeteciler, yalnızca güçlülerin değil; sesi duyulmayanların, mağdurların, yoksulların, ötekileştirilenlerin sesi olmakla yükümlüyüz. Bu sorumluluğun bilinciyle, gazeteciliği bir kamu görevi olarak görmeye, halkın vicdanını temsil etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.
Kimler katıldı:
24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 117.yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere ÇGC Başkanı Cafer Esendemir; Başkan Yardımcıları Dilek Akın ve Hüseyin Arat, Mali Sekreter Süreyya Uri, Yönetim Kurulu üyeleri Mutlu Mete, Çetin Ulucan, Kadir Adıyaman ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Güngör Geçer, CHP İl Başkanı Dr.Anıl Tanburoğlu, Seyhan İlçe Başkanı Ramazan Atikaslan ile gazeteciler katıldı.
Kaynak:Adanapost
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.