Adana karpuzu kabak tadı verince satışlar düştü..

Adana karpuzu kabak tadı verince satışlar düştü..

Türkiye'nin karpuzu ile ünlü Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir araya gelen tüccarlar, kabak aşılı karpuzun piyasaya çıkmasından sonra satışlarının düştüğünden...

Türkiye'nin karpuzu ile ünlü Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir araya gelen tüccarlar, kabak aşılı karpuzun piyasaya çıkmasından sonra satışlarının düştüğünden dert yandı.Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da sorunun tüccarın karpuzu erken kırmasından kaynaklandığını söyledi.

Bota mahallesindeki Karpuzcular Kıraathanesi'nde yıllardır simsarlık yapan Reşit Yağmur, Türkiye'nin her bölgesinden Ceyhan'a gelen tüccarların bu yıl kabak aşısından dolayı azaldığını anlattı.

Yağmur, "Ankara, Niğde, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelen tüccarlar simsarlar aracılığıyla karpuz pazarlığına başlar. Biz simsarlar üretici ile tüccarın arasını buluruz. Ardından anlaşmaya vardığımız tüccarı karpuz tarlasına götürürüz. Yıllardır bu yöntemle karpuz satışı gerçekleşir. Ve tüccarlar aldığı karpuzu Türkiye piyasalarına sevk eder. Kabak aşılı karpuzun üretime girmesinden sonra karpuz piyasası düştü." dedi.

Yağmur, "Karpuz, geçen yıl dönümü 2 bin 250 TL.'ye alıcı bulurken, bu yıl fiyat bin 200 TL.'ye düştü. Bunda en büyük sebep kabak aşılı karpuzun ekiminin yapılmasıdır. Tüccar bir kez aldığı bu karpuzu bir daha almıyor. Çünkü kabak aşılı karpuzun lezzeti iyi olmuyor. Yazık. Ceyhan karpuzu Türkiye'nin en güzel karpuzudur. Hatta başka yörelerin karpuzu bile Ceyhan karpuzu olarak satışa sunuluyor." şeklinde konuştu.

Adıyaman'dan karpuz almak için Ceyhan'a gelen tüccar Bayram Kurt ise kabak aşılı karpuz ekimine Tarım Bakanlığı tarafından yasak getirilmesi gerektiğini savundu.

"Ben yıllardır tüccarlık yapıyorum" diyen Kurt, "Bakın, Kuzey Irak dışında karpuzu ihraç ettiğimiz bir ülke yok. Çünkü kabak aşılı karpuz lezzet vermiyor. Eğer bu şekilde devam ederse bu sektörden ekmek yiyen üretici ve tüccar sürekli zarar eder. Zaten kabak aşılı tohumlar bizim üretimimiz değil, kabak aşılı karpuz tohumunu İtalya ve İsrail üretiyor. Ve tek ekim oluyor." ifadesini kullandı.

Adana'da ikamet ettiğini ve İstanbul sebze halinde komisyoncu olduğunu belirten Mehmet Baygut da kabak aşılı karpuz üretimine son verilmesini istedi.

Baygut, "Üretilen karpuzun yüzde 95'i kabak aşılı oluyor. Bu da lezzet açısından müşteriyi memnun etmiyor." dedi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 25'inin Ceyhan'dan karşılandığını belirterek, sorunun erken hasattan kaynaklandığını dile getirdi.

Son birkaç yıldır karpuzla alakalı sorunlar yaşadığını anlatan

Tezcan, "Bilen de bilmeyen de karpuz hakkında bir şeyler söylüyor. Kabak aşılı karpuz kamuoyuna hep yanlış aktarılıyor. Kabak aşılı karpuzu çekirdekten üretilen karpuz gibi önce hasat etmeyeceksin. Kabak aşılı karpuz hasatı diğerine göre daha geç olur. Eğer kabak aşılı karpuz zamanında hasat edilse, lezzeti de iyi, damak tadı da çok iyi olur. Ama üreticiler biraz acele hasat yapıyor. Buradaki esas sorun tüccarın karpuzu erken kırmasından kaynaklanıyor." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler