Adana'da işsiz değil iş beğenmeyen çok?

Adana'da işsiz değil iş beğenmeyen çok?

Adana'da işsizliğin değil, iş beğenmeyenin çok olduğu ortaya çıktı. Her yıl güneydoğudan binlerce işçi kente çalışmak için geliyor. İş garantili...


Adana'da işsizliğin değil, iş beğenmeyenin çok olduğu ortaya çıktı. Her yıl güneydoğudan binlerce işçi kente çalışmak için geliyor. İş garantili kurslara ise katılan doğru dürüst kimse yok

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerinde, Türkiye'de 2009 yılı için işsizlik oranı yüzde 14 olarak açıklanırken, yüzde 26.5'lik işsizlik oranı ile tüm iller içinde ilk sırayı alan Adana'da ''işsizliğin değil, iş beğenmeyenin çok olduğu'' bildirildi.

İŞKUR Müdürü Haşim Meydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'da 2009'da 56 bin 891 olan kayıtlı işsiz sayısının, ocak - mayıs 2010 dönemindeki başvurular da dahil edildiğinde 57 bin 646'ya yükseldiğini ancak, bu yılın aynı döneminde iş talebinde bulunanlar azalırken, işçi talebi olan işverenlerin sayısında artış görüldüğünü belirtti.

Meydan, geçen yıl ocak - mayıs döneminde, kuruma 18 bin 711 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu, 2010'un aynı döneminde bu rakamın yüzde 23'lük azalmayla 14 bin 226'ya gerilediğini belirterek, yine geçen yıl işverenden gelen işçi talebinin geçen yıl aynı dönemde bin 666 iken, bu yıl yüzde 60'lık artışla 2 bin 701 olduğunu vurguladı.

Geçen yılın ocak - mayıs döneminde bin 347 işçinin, bu yılın aynı döneminde ise 2 bin 47 işçinin işe yerleştirildiğini ifade eden Meydan, ''Oysa, geçtiğimiz 2009 yılı boyunca işe yerleştirme 3 bin 965'de kalmıştı. Bu yıl yaşanan artış ekonomik göstergelerin iyiye gittiğini rakamlarla gösteriyor'' dedi.

Kuruma kayıtlı işsizlerin profiline de dikkati çeken Meydan, bunların çoğunluğunun 25-29 yaş grubundakilerin oluşturduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''İşsizlik oranı 20 ile 39 yaş arasında iki basamaklı rakamlardan aşağı düşmüyor. 40 yaşından itibaren ise oranda azalma görülüyor. Bize başvuranların 24 bin 67'si ilköğretim, 21 bin 943'ü ortaöğretim lise ve dengi okul mezunu. 5 bin 391 işsiz ön lisans, 4 bin 333 işsiz lisans, 167 işsiz ise yüksek lisans mezunu olarak kayıtlarımızda yer alıyor. 10 kişi ise doktora mezunu. Okur yazar olan 656, okur yazar olmayan 1079 kişi var.''

Meydan, kentin yoğun göç aldığını, işçi arayanların sayısı artsa da işsizlerin başvurusunun her zaman artış gösterdiğine dikkati çekerek, ''Bunun yanı sıra bir de iş beğenmeyenler var. Aslında, Adana'da işsizlik değil, iş beğenmeyen çok. Bir kişiye 3 ya da 4 kez iş teklifi götürsek bile kabul etmediği oluyor. Gerçekten ihtiyacı olan insan ne iş olursa yapar'' diye konuştu.


-MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ-


Adana'nın işsizlikte rekor kırdığı rakamlarla ifade edilse de bir de madalyonun öteki yüzüne bakmak gerektiğini anlatan Meydan, şöyle konuştu:

''Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan kente binlerce tarım işçisi geliyor, Adanalı işsizler zaten bu işlere gitmiyor. Tarım işçisi vatandaşlarımız günlük 20-25 TL yevmiye ile tarım arazilerinde çalışıyorlar. Zaman zaman toprak sahiplerinin işçi bulamamaktan yakındıklarına bile tanık oluyoruz.''

Meydan, özel sektörde iş garantili kurs için 4 bin 723 kişiye çağrı yaptıklarını ancak, 336 kişinin katıldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Kursa katılanlara günlük yemek ve yol parası olarak yaklaşık 350 TL ödüyoruz. Bunun yanı sıra hastalık sigortaları da yapılıyor. Bazen işverenler yüzde 50'sini işe başlatmak zorunda olmasına karşın, yüzde 100'ünü işe başlattığı da oluyor. Yine de bu kurslara yeterince talep olmuyor. Bu da gösteriyor ki iş bekleyenler gerçek ihtiyaç sahipleri değiller.''


-İŞİ OLAN İŞSİZLER-


Meydan, kurumda kayıtlı işsizlerin yanı sıra işi olup da beğenmeyen, bu yüzden başka iş talebinde bulunanların da kayıtlarının alındığını belirterek, şöyle devam etti:

''Geçen yıl kurumumuzda kayıtlı 56 bin 891 işsize karşın, kayıtlı iş gücümüz 61 bin 779 oldu. Bu da gösteriyor ki 4 bin 488 kişi işi olduğu halde bize başvuruda bulunmuş. Bu sayı bu yılın ocak - mayıs döneminde 4 bin 858 olarak kayıtlara girdi.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler