Adını sarmaşıklarından alan cami...

Adını sarmaşıklarından alan cami...

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde, duvarlarından minaresine kadar her yeri sarmaşıklarla kaplı olan Yeşil Cami görselliğiyle dikkat çekiyor. Caminin...

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde, duvarlarından minaresine kadar her yeri sarmaşıklarla kaplı olan Yeşil Cami görselliğiyle dikkat çekiyor. Caminin ziyaretçileri arasında üniversiteliler de var.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde, duvarlarından minaresine kadar her yeri sarmaşıklarla kaplı olan Yeşil Caminin bahçesi cemaatin katkılarıyla zengin süs bitkileriyle donatıldı.

Köprülü Mahallesinde, Seyhan Nehri yakınında 1930 yılında ibadete açılan Yeşil Cami, duvarları, kubbesi ve minaresini saran sarmaşıklarla, avlusu da zengin bitki deseni ve görselliği ile dikkati çekiyor.

Seyhan ve Yüreğir ilçelerini bir birine bağlayan köprüden geçerken ve Seyhan Nehri kıyısındaki piknik alanından bakıldığında, yeşile bürünmüş minaresiyle ilgi çeken caminin ramazanda ziyaretçi ve cemaat sayısı artıyor.

Cami imamı Yakup Öveç, zengin bitki örtüsü içinde huzur veren bir mekana sahip caminin, Türkiye'de başka bir örneğinin olmadığını söyledi.

Adıyla özdeşleşen caminin çevreci yapısıyla öne çıktığını belirten Öveç, ''Burada 1999 yılında göreve başladım. Göreve başladığımda caminin duvarları ve minaresi yine sarmaşıkla kaplıydı ama bu kadar yoğun değildi. Kış aylarında yaprağını döken cinsten olan sarmaşık yaz aylarında adeta görsel bir şölen sunuyor. Caminin bahçesi bir birinden farklı onlarca türde süs bitkisiyle kaplı'' dedi.

Caminin Adana'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini de belirten Öveç, şöyle konuştu:

''Camiyi yakından görmek isteyenler, bahçesindeki onlarca değişik bitki örtüsüyle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Kente gezmeye gelen turistlerin ziyaret ettiği camimize en çok üniversite öğrencileri ilgi gösteriyor. Çukurova Üniversitesi'nin yol güzergahında olan camiye gelen öğrenciler bol bol fotoğraf çekip, ailelerine ve arkadaşlarına gönderiyor. Gösterilen bu ilgi bizi mutlu ediyor ve burayı daha da güzelleştirme konusunda bize moral veriyor.''

Öveç, caminin duvarındaki sarmaşığın adeta izolasyon görevi gördüğünü ve Çukurova'nın kavurucu sıcağında binanın içini serin tuttuğunu belirtti. Caminin avlusunda begonya ve gül türlerinin yanı sıra lavanta, nar, nergis, defne ve gelin duvağı gibi çok sayıda bitki türü bulunduğunu ifade eden Öveç, ''Camiye gelenler huzur içinde ibadetlerini yapıyor. Cami bahçesinin bir bölümüne Yeşil Cami Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği tarafından kurulan kütüphane de okumayı seven cemaate hizmet veriyor'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler