ASİM: Bir Olalım, Birlikte Olalım

ASİM: Bir Olalım, Birlikte Olalım

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) Genel Kurul Toplantısında alınan "Müslümanlar Arası diyalog ve işbirliği çağrısı" kararı üzerine oluşturulan ASİM Temsilci heyeti bazı illerde çeşitli temaslarda bulundu.

asim-023.jpg

ASİM: Bir Olalım, Birlikte Olalım

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) Genel Kurul Toplantısında alınan "Müslümanlar Arası diyalog ve işbirliği çağrısı" kararı üzerine oluşturulan ASİM Temsilci heyeti bazı illerde çeşitli temaslarda bulundu.

Son günlerde İslami duyarlılık sahibi kanaat önderlerine, Âlimlere, cemaatlere ve tarikatlere yönelik yoğun bir şekilde yapılan itibarsızlaştırma mahiyetindeki saldırılara şahid olunmasından, neslin fesada uğramasından ve Müslümanların parçalanmışlığından rahatsızlık duyan sivil toplum kuruluşları adına yola çıkan ASİM Heyeti Konya, İstanbul ve Kayseride bir dizi ziyaret ve görüşmeler gerçekleştirdi.

İHH-Adana İl Başkanı Mahmut Eraslan’ın başkanlık ettiği heyete Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve ASİM Genel Sekreteri Adnan Kalkan, Tüm Gazeteciler, İnternet Medyası Yayıncılar ve Yazarlar Derneği (TÜGİYAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve ASİM Basın Sözcüsü Hacı Ali Doğan ve Peygamber Sevdalıları Platformu Temsilcisi ve ASİM Sosyal İşler ve Organizasyon Birimi Başkanı Orhan Erkuş ve iştirak etti.

Yapılan görüşmelerde ASİM heyeti, amaçlarının Müslümanların birlikte hareket etmesi ve hiç olmazsa diyalog halinde olmalarına vesile olmak olarak özetlediler.

 

Kimler Ziyaret Edildi?

Konya’da Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Yöneticileri, Heda-Der’den Musa Kazım Yılmaz Hoca ile görüşen ASİM Heyeti Kayseri’de Mehmet Göktaş Hoca ile bir araya Geldi. ASİM Heyetinin İstanbul durağında ise görüşme trafiği oldukça yoğundu.

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ve Abdulaziz Tantik, Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Mustafa Yürekli, SDAM Başkanı Abdulkadir Turan, Doğru Haber Gazetesi ve İnzar Dergisi Yazarlarından Abdulhakim Sonkaya, Hasan Sabaz, Mustafa Karakaş , Doğru Haber Gazetesi Genel Müdürü Mehmet Özcan, Akit Medya Grubu Başkanı Mustafa Karahasanoğlu, Ögürder Genel Merkezi, Medeniyet Vakfı Genel Merkezi, Umut Kervanı İnsani Yardım Derneği Genel Başkanı Abdulbaki Yeşilmen, İHH Genel Merkezi, Hayrat Yardım Genel Merkezi, Yazar Nureddin Yıldız Hoca, Araştırmacı Yazar Muhammed Emin Yıldırım Hoca ve Uluslararası Müslüman Alimler Birliği (UMAD) Başkanı Abdulvehhab Ekinci Hoca ziyaret edilerek görüş alışverişinde bulunuldu.

Öte yandan Yapılan tüm görüşmelerin Adana Sivil İnisiyatif Meclisi Basın Birimi tarafından ayrı ayrı haberleştirilek kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

 

ASİM Ne İstiyor?

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi (ASİM) heyeti olarak görüşülen herkese ASİM olarak hazırlanan dosya takdim edildi. Dosyada oniki maddede halinde ASİM’in teklif ve önerileri yer alıyor.

İşte ASİM’in İslami Kuruluşlara, Kanaat Önderlerine ve Alimlere sunduğu,

Oniki maddelik öneri listesi:

1-  Kurumlarımız ve temsil salahiyetinde bulunan kanaat önderlerimiz halkın anlayabileceği sade bir dil kullanmalı ve nezih bir üslup ile topluma yönelmelidir.

 2-  Âlimlerimiz ve kanaat önderlerimiz kendi aralarında konuşmaları gereken ihtilaflarımızı medya önünde konuşmamalıdır.

 3-  Ülkemizde yaşanan haksızlıklara karşı ortak bir tavır sergilenmelidir.  Bu hususta özellikle âlimlerimize ve kanaat önderlerimize büyük bir sorumluluk düştüğüne inanıyoruz.

 4-  Mazlumun dili ve ırkı sorulmayacağı gibi zalimin de mezhebi veya meşrebine bakılmamalıdır. Zalimler kim olursa olsun tepki göstermeliyiz ve bunu yaparken de hukuk ve adaletten şaşmamalıyız.

 5-  Öte yandan temel İslami mirasımızın temsilcileri mesabesinde olan alimlerimize yönelik itibarsızlaştırma girişimlerine karşı da gerekli tepkileri vermek durumunda olduğumuzu düşünüyoruz.

 6-  FETÖ’nün topluma verdiği zararlardan en önemlisi de “Cemaat”, “Hizmet”, “Hoca” ve “Hocaefendi” gibi kavramlarımızın içinin boşaltılması olmuştur.   Bu konuda kendi kavramlarımızla konuşmaktan imtina etmemeliyiz.

 7-  Siyaset müessesi ile ilişkilerimizde olabildiğince hassas olunmalıdır. Asli amacı emri bil maruf ve nehyi anil münker olan kurumlarımız ve kanaat önderlerimiz siyaset kurumu ile olan ilişkilerinde ve ticari faaliyetlerinde ölçülü olmalı, Sivil ve özgün duruşumuza halel getirecek davranışlardan uzak durmalı ve edilgen değil etken olunmalıdır.

 8-  Sosyal Medya ve Basın iletişim araçları etkin kullanılmalıdır. Ancak bu hususta kalem ve kelam sahipleri toplumun doğru bilgilendirilmesine matuf söylemler ortaya koymalıdır. Toplumu ayrıştıran bir dil mukaddesatımıza da zarar vermektedir. Yüzlerce yıldır ulemanın üzerinde ittifak ettiği temel dini akidemizin tartışmaya açılmasına izin verilmemelidir. Âlimlerimiz ve kanaat önderlerimiz kendi aralarında tartışmaları gereken konuları televizyon ekranlarında ve kamuoyu önünde gündeme getirmemelidir.

 9-  28 Şubat sürecinin akabinde iktidara AK Partinin gelmesi ile rehavete düşen kurumlarımız kendi iç muhasebelerini yapmalı ve asli görevleri olan davet ve irşad faaliyetlerine yeniden hız vermelidir. Bu bağlamda ulemanın bir araya gelerek ortak bir çatı kurup beraber hareket etmeleri kitlesel İslami davetin neşvünema bulması adına elzem hale gelmiştir.

 10-  Doğu ve Batı illerimizdeki âlimleri arasında iletişim köprüsü kurulmalıdır. Bu bağlamda karşılıklı istişare ziyaretler gerçekleştirilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 11-  Gençlerimizin çok ciddi oranlarda yozlaştığı ve farklı inanışlara yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu hassas konuda Ailelerimize büyük bir sorumluluk düşmekle birlikte sivil toplum kuruluşlarımıza ve alimlerimize de önemli görevler düşmektedir.  Geleceğimizin ihyasının dindar bir neslin yetişmesi ile mümkün olduğu bilinen bir gerçektir.

 12-  Son olarak hayalimiz olan İslam birliğinin birkaç grup ve veya derneğin bir araya gelmesi ile gerçekleşmeyeceği gerçeğinden hareketle ve Yüce Rabbimizin “Toptan Allah’ın ipine Sarılın Ayrılmayın.” Kavline matuf olarak, ihtilaflarımızı mazur görüp ittifak ettiğimiz hususlarda her daim bir araya gelip birlikte iş yapabilmeliyiz.

ADANA SİVİL İNİSİYATİF MECLİSİ

(ASİM)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler