Aşırı sıcaklar klima satışını patlattı ?

Aşırı sıcaklar klima satışını patlattı ?

Bazı kentlerde hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması klima satışlarını artırdığı ve bu yıl ki stokların erimeye başladığı belirtildi.MÜSİAD...

Bazı kentlerde hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması klima satışlarını artırdığı ve bu yıl ki stokların erimeye başladığı belirtildi.

MÜSİAD Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve İklimlendirme Uzmanı Ergün Kuruluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklığındaki artışın klima satışı yapan firmaları hareketlendirdiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının 20 gün daha normalin üzerinde seyretmesi halinde satacak ürün bulamayacaklarını belirten Kuruluk, üretici firmalarını ürün stoklarının bitmeye başladığını söyledi.

Kuruluk, üretici firmaların eski stoklarının kalmadığını, bu yılki stokların da erimeye başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ne doğrudan satış yapan firmalar ne de üreticiler satışlarda böylesine bir artış beklemiyordu. Geçen yıllarda bizim firmamız günde 15 parça mal satarken bu rakam 3 katına çıktı. Alan tüketicide cihazın aynı gün kurulması talebinde bulunuyor. Biz de bu talepleri yerine getirebilmek adına cihaz montajları için gece mesaisi de yapmaya başladık. Çukurova'nın bunaltan nemi ve yakıcı sıcağı karşısında çaresiz kalan vatandaşlar serinlemek için mecburen klima taktırıyor. Hiç klima ihtiyacı hissedilmeyen Niğde'den bile talebin yoğunlaşması hava sıcaklığına bağlı talep artışını anlatmaya yetiyor.''

Klima fiyatlarının 400 TL'den başlayıp 3 bin liraya kadar yükseldiğini belirten Kuruluk, tüketicilere alacakları cihazda ''Inverter'' özellik aramaları önerisinde bulundu.

Kuruluk, ''Inverter'' özellikli split klimaların, standart klimalara göre görünüm ve kullanım açısından bir farkı olmadığını, tek farkın, dış ünitenin fan hızının ihtiyaca göre ayarlanabilmesi olduğunu belirterek şöyle devam etti:

''Inverter klimalarda dış ünite fanı sürekli olarak, ama soğutma ihtiyacına uygun hızda çalışıyor. Bu sayede, standart klimalarda dış ünitenin dur-kalkları ve her zaman maksimum güçte çalışması nedeniyle yaşanan enerji kaybı ortadan kalkıyor. Bu sayede ınverter klimalar, A sınıfı enerji tüketimine sahip standart bir klimaya göre, en az yüzde 20 oranında tasarruf sağlamış oluyor. Ayrıca, dış ünitenin gürültüsü de diğerlerine oranla çok daha az oluyor. İçeriye ise bir durup, birden soğuk hava vermek yerine, sürekli şekilde ve gerekli oranda soğuk hava veriyor, konfor sağlıyor. Inverter klimanın, kendisini kullanım oranına bağlı olarak 2-3 yıl içerisinde amorti ettiğini söyleyebiliriz.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler