Av. Çıtırık, Ç.Ü Rektörlüğü’ne "Soruşturmalar Son Bulsun”

Av. Çıtırık, Ç.Ü Rektörlüğü’ne "Soruşturmalar Son Bulsun”
 Av. Çıtırık, Ç.Ü Rektörlüğü’ne Yazı Gönderdi“Disiplin Soruşturması Başlatılan Akademisyenler Hakkında Soruşturmalar Son Bulsun” Adana...

 

Av. Çıtırık, Ç.Ü Rektörlüğü’ne Yazı Gönderdi

“Disiplin Soruşturması Başlatılan Akademisyenler Hakkında Soruşturmalar Son Bulsun”

 

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne disiplin soruşturması başlatılan akademisyenler hakkında soruşturmaların son bulmasını istedi.  

12 Ocak 2016 günü “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan 89 üniversiteden 1128 akademisyen ve araştırmacıya yönelik tehditlerin önlenmesi, barışçıl çalışma ortamının sağlanması, ayrıca haklarında disiplin işlemleri yapılmasının hukuka aykırı olduğunu hatırlatılan yazıda Av. Çıtırık,  herkes gibi akademisyenlerin de Anayasa ve Uluslar arası Sözleşmelerle güvence altına alınan düşüncelerini ifade etme özgürlüğüne sahip oldukları bildirildi.

Av. Çıtırık, düşüncelerin ifade edilmesinden rahatsızlık duyularak akademisyenler hakkında ‘linç’ kampanyası başlatılması, onların hedef gösterilmeleri son derece üzücü ve tehlikeli gelişmeler olduğuna değinildi.

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilen Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, imzalı yazıda, “Genel görüşe ya da egemen fikirlere aykırı düşüncelerin mahkum edilmemesi gerektiği, bu tür seslerin olmaması demokrasi ve örgütlü topluma vurulan büyük bir darbe olduğu unutulmamalıdır. Farklılıklar, aykırı düşünceler hemen vatan hainliğiyle, sözde aydın olmakla, mütareke basını yazarı olmakla suçlanmamalı, farklı düşünenler hedef haline getirilip, ötekileştirilerek, yaftalanmamalıdır” görüşlerine yer verildi.

2547 sayılı Yükseköğretim Yasası'nda, rektör ve yetkili diğer üniversite organlarına verilen görevleri kapsamı, yükseköğretim hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin işlemlerle sınırlı olduğuna vurgu yapılan yazıda, Av. Çıtırık, “Üniversite öğretim elemanlarının şiddet çağrısında bulunmayan her türlü düşünceyi üniversite içerisinde ve dışarısında dile getirme özgürlüğü hukuken sınırlandırılamaz. Akademisyenlerin, üniversite dışarısında dile getirdikleri düşünceleri, üniversite organlarının, üniversitede hizmet düzenini sağlama görev ve yetki alanının dışında kalmaktadır. Bu nedenle; söz konusu metni imzalamış olan akademisyenler hakkında üniversite yönetimleri tarafından hizmet düzenini sağlama adına hukuken yapılacak bir işlem bulunmamaktadır” denildi.

Av. Çıtırık, evrensel akademik ilkeler, anayasanın 130. Maddesi ve 2547 sayılı yasa uyarınca; rektörler ve üniversite kurulları; bilimsel yaratıcılığın zeminini oluşturan düşünceleri açıklama özgürlüğünün koruyucusu olmak yükümlülüğü altında olduklarına dikkat çekti. Av. Çıtırık, şöyle devam etti:

“ Üniversitede nefret ve tehdit içerikli söylemlerin önlenmesi, akademisyenlerin can güvenliğinin sağlanması, barışçıl çalışma ortamının oluşturulması da bu görevler içerisinde yer almaktadır. Sonuç olarak; "Bu suça ortak olmayacağız" metnini imzalayan akademisyenler hakkında herhangi bir disiplin işlemi yapılmasının hukuka aykırı olacağını, bu yönde başlatılmış işlemler var ise, geri alınmasının hukuken zorunlu olduğunu, barışçıl çalışma ortamının sağlanması ile akademisyenlerin düşüncelerini ifade edebilme haklarının oluşturulması gerekliliğine dair düşüncelerimizi makamınızla paylaşmak vicdani bir görev ve zorunluluk halini almıştır.”

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.