'Avrupa ile Türkiye'yi ayıran tek şey'

'Avrupa ile Türkiye'yi ayıran tek şey'
Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Pat Cox, Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen Türkiye ile Avrupa'yı birbirinden ayıran tek şeyin ne olduğunu açıklarken...

Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Pat Cox, Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen Türkiye ile Avrupa'yı birbirinden ayıran tek şeyin ne olduğunu açıklarken AB'yi BM ve ABD'den ayıran farkları da sıraladı.

 İki tarafın da birbirini tanımadığını savunan AP eski Başkanı, Osmanlı'dan miras bir kültürel DNA'sı olduğunu ve bu DNA'nın Avrupa'da da bulunduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından Antalya Dedeman Otel'de düzenlenen Medya Mensupları İçin AB Semineri sona erdi. Açılışında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın konuşma yaptığı 50'den fazla medya mensubunu bir araya getire etkinlik, Avrupa Parlamentosu'nın İrlanda asıllı eski Başkanı Pat Cox'un konuşmasıyla son buldu.

Konuşmasının başında semineri değerlendiren Cox, "Sizler çok tipik bir Avrupai tartışma ortamındaydınız." dedi. Seminerdeki konuşmacıların Türkiye'de spor haberleri çok okunurken AB ile ilgili haberlerin okunmayışına dair verdikleri örneklere atıfta bulunan İrlanda asıllı siyasetçi, Avrupa'da da bu durumun aynı olduğunu ifade etti.

Seminerde en çok gündeme gelen ikinci konunun kimlik sorunu olduğunu kaydeden Cox, "Biz de Avrupa'da kimlik tartışmasını çok severiz, siz de çok seviyorsunuz. Bana burası tam Avrupa gibi geldi." dedi. Seminerde herhangi bir Avrupa kurumunu temsilen bulunmadığına dikkat çeken Pat Cox, Avrupa Hareketi adlı sivil bir inisiyatifin başkanlığını yaptığını söyledi. Cox ardından bu hareketin faaliyetlerinden bahsetti.

Konuşmasında İrlandalı olduğunu hatırlatan Cox, İrlanda ile Türkiye arasındaki benzerliklere dikkat çekti. Avrupa ve Türkiye'yi birbirinden ayıran tek şeyin "birbirlerini anlamayışları" olduğunu ifad eden Cox, "Bu etkinliği Avrupa'da yapıyor olsaydınız bir fark olmazdı. Burada kendimi herhangi bir Avrupa ülkesinde gibi hissediyorum. Görüyorum ki günlük hayatımız hakkında bile birbirimizi tanımıyoruz." dedi. Osmanlı'nın miras olarak bir kültürel DNA'sı olduğunu belirten Cox, "Bu DNA Avrupa'da da var. Osmanlı Avrupa'da hafızalarda var. Türkiye ile ilgili, bazıları olumsuz olsa da hatıralar var. Dilde kalmış izleri var." diye konuştu.

BİRLİK ÇİN'E YA DA ABD'YE KARŞI BİR SÜPER GÜÇ DEĞİL

Ardından AB'nin yapısı ve kimliği hakkındaki görüşlerini aktaran AP eski Başkanı, birliğin Çin'e ya da ABD'ye karşı bir süper güç olmayacağını vurguladı. AB'nin ikisi arasında kalıcı bir yere sahip olduğunun altını çizen Cox, ABD ile farklarını şöyle anlattı: "Bana AB ne değildir diye sorarsanız, bir federasyon değildir derim. Bir ABD değildir. Merkezî hükümeti yoktur. Washington'daki sistemi ararsanız bunu AB'de bulamayacaksınız. Böyle bir federasyon gelecekte de olmayacak."

Avrupa Birliği'nin İMF ve BM'ye de benzemediğini belirten Pat Cox, farkları ise şöyle anlattı: Avrupa Konseyi'nin daimi bir başkanı var. Hükümet başkanları bir araya geliyor, doğrudan seçilmiş bir Avrupa Parlamentosu var. Her konuya bakan bir bakan var. Birlikte kanun yapıyorlar ve kanunlar bütün ülkeleri bağlıyor. Bir ihtilaf varsa Adalet Divanı gideriyor ve bu kararların hukuka üstünlüğü var. Avrupa Birliği bu açıdan BM'ye göre çok daha güçlü."

AB'Yİ ABD'YE BENZETİRSENİZ ABARTIR, BM'YE BENZETİRSENİZ HAFİFE ALIRSINIZ

Cox, bu yüzden AB'ye "BM ve İMF gibi kurumlar ile ABD gibi sistemler arasında kalmış bir sistem" diyebileceklerini ifade etti. AP eski Başkanı, "ABD'ye benzetirseniz abartırsınız, BM'ye benzetiyorsanız hafife alıyorsunuzdur." diye konuştu. İrlandalı siyasetçi, AB'nin şahsına münhasır egemen devletlerin bir araya gelip kendi mekanizmalarının bir kısmını bir karar mekanizmasında bir araya getirdikleri bi sistem ve bir barış projesi" olduğunu kaydetti.

Avrupa'da eskiden bir ideolojik çıkar meselesi olduğunu hatırlatan Cox, "Ancak eskiden düşman olan ülkeler bir araya geldiler. Artık kimse eski düşmanlık günlerini aklına bile getirmiyor." dedi. Cox, "Bugün Avrupa bir gazeteci için sıkıcı olabilir; ama bize sorsalar 'Bu sıkıcı güncel halini mi yoksa kanlı tarihi mi seçersiniz' diye. Tabiki günceli seçerim. Biz bir araya gelebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

AB BİR ERİME POTASI DEĞİLDİR

Seminerde gündeme gelen Avrupa Birliği'ne üye olmanın bir kimlik değişimine sebep olacağı yönündeki korkuları yersiz bulduğunu ifade eden Avrupa Hareketi Başkanı Pat Cox, Avrupa Anayasası'ndaki "çeşitlilikte birleşmek" ifadesine dikkat çekti. Bu açıdan ABD ile AB arasında bir kıyaslama yapan Cox, "ABD'deki sistem bir erime potasıdır. Avrupa ise çeşitlilik içeren kültürel bir mozaiktir. Bir erime potası, herkesin homojenleştiği bir yer değildir."dedi.

AB'YE ÜYELİK İÇİN TÜRKLÜĞÜNÜZDEN VAZGEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

İrlanda AB üyesi olunca kendisini daha az İrlandalı hissetmediğini aktaran Pat Cox, son olarak şunları kaydetti: "Bu kimliğinizi kaybetmek ile ilgili değil. Ötekine saygı duymanız kendinize az saygı duymak haline gelmez. Kimliğin ne kadar güçlüyse ötekine de o kadar saygı duyarsın. Siz Türklüğünüzden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Bu birinin kazanıp birinin kaybedeceği birşey değill. Her iki tarafın da aynı anda kazanacağı uyumlu bir oyun."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.