Aydın Doğan'ın Erdoğan düşmanlığı

Aydın Doğan'ın Erdoğan düşmanlığı

 Gezi olayları ve 17 Aralık darbe girişiminde hükümete karşı harekete harekete geçen Aydın Doğan, Soma olaylarını da fırsat bildi.Gezi olayları...

 

Gezi olayları ve 17 Aralık darbe girişiminde hükümete karşı harekete harekete geçen Aydın Doğan, Soma olaylarını da fırsat bildi.

Gezi olayları ve 17 Aralık'taki gibi Soma faciasında da Fethullah Gülen örgütüyle hareket eden Doğan Grubu yayın organları provokatif haberler yaparken, madenin patronunu da kolluyor

Her toplumsal olayı hükümet aleyhtarı siyasi rant fırsatı olarak gören bazı çevreler, Soma'daki maden faciasından sonra da düğmeye bastı. Başta Doğan Grubu ve Fethullah Gülen örgütünün yayın organları olmak üzere kimi yayın organlarının provoke ettiği bazı çevreler, Soma halkının acısını hükümet aleyhtarı gösterilere dönüştürerek siyasi rant elde etme peşine düştü. Gezi olayları ve 17 Aralık'taki darbe girişiminde AK Parti hükümetini devirme girişiminde Gülen örgütüyle birlikte hareket eden Doğan Grubu yayın organları, yeniden provokatif haberlere başladı. Özellikle grubun en etkili internet sitesi 'hurriyet. com.tr', insanların acılarını ajite edip, facianın bütün sorumluluğunu hükümete ve Başbakan Erdoğan'ın üzerine yıkma gayreti içine girdi. hurriyet.com.tr, facianın yaşandığı günden itibaren, tıpkı Gezi olayları sonrasında olduğu gibi, küçük grupların yaptığı hükümet karşıtı gösterileri bile, "Türkiye yangın yeri" edasıyla yayınlamayı sürdürüyor. Hürriyet'in, küçük bir provokatör bir grubun, önceki gün Soma'da Başbakan'ı protesto etmesini, Soma halkına mal etmeye çalışması ve "Başbakan kaçıp kurtuldu" içeriğiyle vermesi de büyük tepki gördü.

PATRONUN HİÇ Mİ SUÇU YOK?

Doğan Grubu yayın organlarının haberlerinde, hükümet ve Başbakan Erdoğan aleyhtarı haberler son derece provokatif üslupla verilirken facianın asıl sorumlusu olan özel maden şirketini ve sahibini koruma gayreti içine girdi. Çelişkili yazılı açıklamalar dışında üç gündür kamuoyuyla sağlıklı bir irtibatı bulunmayan maden ocağının sahibi Alp Gürkan'a sadece Doğan Grubu'nun yazarları ulaşabiliyor. Alp Gürkan şu ana kadar sadece, Radikal gazetesine beyanat verdi. 300'e yakın insanın yaşamını yitirdiği maden ocağının sahibini kollama gayreti gözlerden kaçmadı. Alp Gürkan'ın beyanatının başlığının, "Yılda 2 kez denetleniriz. Bize 1. sınıfsınız dediler" olması, sorumluluğun facianın sorumluluğunun, hükümete ve denetimi yapan bilirkişilerin üzerine yıkılma girişimi olarak değerlendirildi. Facianın ertesi günü Alp Gürkan'a yöneltilen eleştiri oklarına göğüs gerercesine bir yazı kaleme alan Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, makalesinde, "Başarılı ve pir-ü pak bir madenci" portresi çizdi. Hürriyet'in bir diğer yazarı Vahap Munyar da 2012 yılında Alp Gürkan'la maden ocağında yaptığı röportajı hatırlattı. Munyar, yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesini hiçe sayarak, röportajdaki "Üstün teknoloji maden ocağı" unsurlarını yeniden hatırlattı.

Aydın Doğan'ın Erdoğan düşmanlığı

Aydın Doğan ve kızlarının sahibi olduğu ve yönettiği Doğan Medya Grubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a düşmanlıkta sınır tanımıyor. Doğan Medya'ya bağlı yayın organları Hürriyet, hurriyet.com.tr, Kanal D, CNNTurk, Radikal ve Posta, Gezi olayları ve 17 Aralık darbe girişiminde de paralel örgütle kirli bir işbirliği yapmıştı.

Yanıt bekleyen sorular

Alp Gürkan, günlerdir basın önüne çıkmıyor. Olay gününden itibaren ulaşmaya çalıştığımız Gürkan sadece iki yazılı açıklama yaparak işi savuşturdu. Katliam gibi kazayla ilgili birçok soru yanıt bekliyor. İşte o sorular:

Yangın nasıl çıktı, patlama sonrası neler oldu?

Havalandırma sistemi ve asansörler neden devre dışı kaldı?

Madende kaç kişi çalıştığına dair neden sağlıklı bir bilgi verilmiyor?

Madende 5 bin 500 kişi çalıştığı söyleniyor. SGK Başkanı 2 bin 900 kayıtlı işçiden bahsediyor. Kalanlar kayıt dışı mı?

Övünerek söylediğiniz kömür maliyetini düşürme olayını anlatır mısınız? Özel sektör mantığıyla maliyeti düşürmek işçi güvenliğinden feragat etmeyle mi oluyor?

Madendeki o eksikler

Elektrik Mühendisleri Odası'nın raporuna göre, yüzlerce işçiye mezar olan madendeki eksiklerden bazıları şöyle:

Patlama ihtimali çok düşük olan trafo patlasa dahi yangına karşı izole edilmiş beton korumaya sahip olmalıydı.

Ayrıca ocakta kullanılan elektrik tesisatı ve ekipmanları ATEX sertifikalı exproof (alev sızdırmaz) olması gerekiyordu.

Madende eski ocak olarak tabir edilen mekânda, kömürün yanması ve geçici göçük meydana gelmesinin ardından işçilerin bulunduğu alanda yoğun karbonmonoksit birikmesi olmuş.

Hava tahliye sisteminde aksaklıklar var. Mekanik olarak yönlendirme yapılıyormuş, otomasyon sistemi yetersiz.

Uluslararası Af Örgütü: Soruşturma başlatılmalı

Uluslararası Af Örgütü, Soma'daki maden faciasının nedenleriyle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti. Örgütün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, "Mağdurların yakınları için zararlarının her türlü tazmini sağlanmalı. Soma Holding soruşturmayı desteklemeli ve sonuçları halka açıklanmalı" dedi. (Sabah)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler