Başbakan: Suçlu biziz Kur'an-ı anlamadık ?

Başbakan: Suçlu biziz Kur'an-ı anlamadık ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlanmasının 1400. yılı uluslararası kutlama programında konuştu. Besmele ile başlayan Erdoğan...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlanmasının 1400. yılı uluslararası kutlama programında konuştu. Besmele ile başlayan Erdoğan İslam'ın neden altın çağını yaşayamadığını sorguladığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin genelinin gerçekten de yoksulluğun had safhada olduğu, gelir dağılımındaki uçurumun büyüdüğü, hoşgörüsüzlüğün arttığı, savaşların, çatışmaların, terörün artık alın yazısına, yaftaya dönüştüğü bir çağı yaşadığını belirterek, ''Hiç kuşkusuz bu manzara bizi var eden öğretilerin eseri değil. Tam tersine bu manzara, bir uzaklaşmanın, teoriyle pratik arasında oluşan uçurumun eseridir'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın himayelerinde İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlanmasının 1400. yılı uluslararası kutlama programı Grand Cevahir Oteli'nde başladı.

Programın açılışında konuşan ve sözlerine ''besmele'' çekerek başlayan Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'in nüzulünün miladi olarak 1400. yıl dönümünün bütün insanlık için kutlu ve mübarek olmasını diledi.

Ramazan-ı şerifin ve bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nin tüm İslam aleminin, Türkiye'nin, milletin önünde yeni bir ufuk açmasını temenni eden Erdoğan, konukları, İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olan, yüzlerce hatta binlerce eseriyle yüksek ve büyük medeniyetin sembol şehri haline gelen İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kur'an-ı Kerim'in, Mekke'de indiği, Kahire'de en güzel şekilde okunduğu ve İstanbul'da en güzel şekilde yazıldığının söylendiğini ifade eden Erdoğan, İstanbul'un, sadece dini mekanlarında değil, Fatih'le başlayan süreçte hemen her yapıda, her eserde, Kur'an'dan esinlenmiş muazzam hat sanatının şaheserlerinin görüldüğünü anlattı.

Başbakan Erdoğan, ''Bizim medeniyetimiz, yazıyı kutsal görmüş, her bir harfi, Kur'an'dan bir parça olarak değerlendirmiş, her bir harfi kağıda, taşa, deriye aşkla ve inançla nakşetmiştir. İşte onun için, bu kadim şehir, İstanbul, aynı zamanda bir Kur'an şehridir; Kur'an-ı Kerim'in tarihine en yakından şahitlik etmiş şehirlerden biridir'' diye konuştu.

''KUR'AN TÜM İNSANLIĞI KUCAKLADI''

Başbakan Erdoğan, ilahi mesajın, bundan 1400 yıl önce, alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Peygamberimiz aracılığıyla tüm insanlığa ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:

''İkra, yani 'oku' emriyle nazil olmaya başlayan Kur'an, o andan itibaren tüm insanlığı kucakladı, sıcaklığıyla hikmetiyle nuruyla kuşattı. Her bir vahiyle insanlık daha da aydınlandı; her bir damla nurla gönüller daha da zenginleşti. 610 yılında Hira mağarasında inen ilk vahiy, zaman içinde adeta bir nurlar deryasına, adeta bir hikmet okyanusuna dönüştü. O ilahi mesaj, küçücük bir mağaradan bütün dünyaya, bütün alemlere dostluk, dayanışma, paylaşma ve kardeşlik çağrıları ulaştırdı. Ülkeler, coğrafyalar, kıtalar aşarak, tüm dünyayı etkisi altına aldı; o mesajlar sayesinde insanlık rahmete kavuştu, o mesajlar kanalıyla insanlık barışa, esenliğe kavuştu. Kur'an'ın mesajı etrafında bütünleşen insanlar, kavmiyet gözetmeksizin, ırk gözetmeksizin, coğrafya gözetmeksizin birbirleriyle kardeş oldular.''

Buradaki birlikteliğin, böylesi bir kardeşliğin ve bütünleşmenin fotoğrafı olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''İlahi muhafaza altında olan kutsal kitabımız, bugün de gönüllere şifa olmaya, inananların yolunu aydınlatmaya, tüm insanlığa barış ve kardeşlik mesajı vermeye devam ediyor'' dedi.

''HER GECENİN BİR GÜNDÜZÜ VARDIR''

Kur'an'a bir ömür adamış değerli alimlerin, bilim adamlarının, hocaların yanında felsefi, teorik görüşler serdetmeyeceğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ancak, şu hususu da burada dikkatlerinize sunmak isterim. Bakınız, sadece Başbakanlığım döneminde, 8 yıl içinde 100'e yakın ülkeye defalarca ziyarette bulundum. İslam ülkelerindeki manzarayı gördüm. 'Dolaştım mülk-i İslamı, bütün viraneler gördüm' diyor ya Ziya Paşa... Maalesef, İslam ülkelerine yaptığım gezilerde, ben de Ziya Paşa'nın dediği o acı, o buruk manzaralarla karşılaştım. Gerçekten de yoksulluğun had safhada olduğu, gelir dağılımındaki uçurumun büyüdüğü, hoşgörüsüzlüğün arttığı, savaşların, çatışmaların, terörün artık alın yazısına, yaftaya dönüştüğü bir çağı yaşıyor İslam ülkelerinin geneli. Hiç kuşkusuz bu manzara bizi var eden öğretilerin eseri değil. Hiç kuşkusuz, bugünkü manzara, medeniyetimizin temellerini oluşturan kaynaklardan yola çıkarak vardığımız bir nokta olamaz. Tam tersine bu manzara, bir uzaklaşmanın, teoriyle pratik arasında oluşan uçurumun eseridir.

Bu manzaralara şahit olunca, Kur'an'ın mesajı etrafında tarih boyunca nice faziletli şehirler, nice yüce devletler, nice büyük imparatorluklar, büyük medeniyetler kuran Müslümanlar, bugün neden insanların hayranlığını kazanan eserler, görkemli şehirler inşa etmekten uzaklar diye düşünmeden edemedim. 10, 11, 12, 13 ve 14. yüzyıllarda altın çağını yaşayan İslam coğrafyası, 20 ve 21. yüzyılda neden bu etkinliğini devam ettirmiyor diye düşündüm. Tıptan astronomiye, cebirden geometriye, fizikten coğrafyaya kadar hemen her bilim dalında insanlığın önünü açan, çağının ötesinde fikirler ve buluşlar ortaya koyan İslam dünyası, bugün neden tarihe, geleceğe yön verecek fikir ve buluşların altına imza atamıyor diye düşündüm. Elbette her günün bir gecesi, her gecenin bir gündüzü vardır. Çok iyi biliyorum ki medeniyetler, ülkeler, milletler için de geceler ve gündüzler vardır. İnsanlık tarihine, insanlığın ortak kültür ve bilim birikimine eşsiz katkılar sağlamış bu derin medeniyet, elbet bir gün, aslına, özüne dönecek ve yeryüzündeki haklı konumunu elde yeniden edecektir.''

''EĞER, KUR'AN'IN MESAJI, ARADAN GEÇEN 1400 YILDA HALA TAM OLARAK ANLAŞILAMIYOR, ANLATILAMIYORSA, BURADA BİZ MÜSLÜMANLARIN CİDDİ BİR ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALARINDA FAYDA GÖRÜYORUM. SUÇLUYU, BU KARA VE KİRLİ PROPAGANDALARI YAPANLARDA ARAMAYALIM. SUÇLU BİZİZ. DEMEK Kİ BİZ KENDİMİZİ ANLATMADIK, ANLATAMIYORUZ VE BUNUN GAYRETİ İÇİNDE DEĞİLİZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Şu anda, özellikle batıda ciddi bir İslamofobia var. İslam'ı karalamak, İslam ile terörizmi, terörizmle Müslümanları özdeş hale getirmek gibi bir girişimin, bir gayretin olduğunu görüyoruz. Bunu şiddetle kınıyoruz, reddediyoruz'' dedi.

Erdoğan'ın himayelerinde İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından düzenlenen Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlanmasının 1400. yılı uluslararası kutlama programı Grand Cevahir Oteli'nde başladı.

Programın açılış konferansında konuşan Erdoğan, geleceğe dair inançlarını, umutlarını korumakla birlikte, gelecek için el birliği, işbirliği içinde her zamankinden daha fazla çalışmaları ve bugünkü meselelere ciddiyetle eğilmeleri gerektiğini kaydetti.

Yaptığı gezilerde, özellikle batılı ülkelerde ''İslam'' imajının, ''Müslüman'' imajının ve algısının hakkaniyetten son derece uzak, tamamen yanlış yansıtıldığını, yansıtılmak istendiğini müşahede ettiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Şu anda, özellikle batıda ciddi bir İslamofobia var. İslam'ı karalamak, İslam ile terörizmi, terörizmle Müslümanları özdeş hale getirmek gibi bir girişimin bir gayretin olduğunu görüyoruz. Bunu şiddetle kınıyoruz, şiddetle reddediyorum. Biz, Türkiye olarak hemen her platformda, her kürsüde özellikle vurguluyoruz. İslamofobia bir insanlık suçudur diyoruz. Bütün dünyanın bunu böyle kabul etmesi yönündeki ısrarlı vurgularımızı sürdürüyoruz.

Dünyanın dört bir yanında İslam'ın bir barış dini olduğunu, bir hayat dini olduğunu, Allah'ın barış olan bir dini terörle bir araya getiremeyeceklerini her zeminde her yerde söylüyoruz. Kayıtlara da bunu giriyoruz. Her şeyden evvel bütün insanların yaşama hakkına sahip çıktığını söylüyoruz. İslam peygamberinin yine Kur'an'ın ruhuna, mesajına uygun olarak, 'Bir insanı dirilten bütün insanlığı diriltmiş gibidir, bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir' dediğini hatırlatıyoruz. Aynı şekilde, İslam'ın hoşgörü dini olduğunu, herkese, dinlerini yaşama özgürlüğü sunduğunu ifade ediyoruz. Elbette, Kur'an'ın, özellikle Batı dünyasında ve toplumlarında farklı şekillerde algılanmasında art niyetin, kastın ve propagandanın büyük etkisi var. Bunun arkasında kimlerin olduğunu da çok iyi biliyoruz. Fakat, art niyetlerin, kara kirli propagandaların olması bir mazeret olarak kabul edilebilir mi?

Gerçekten de ortada hakikati en güzel şekilde ortaya koyan kutsal bir kitap varken, o kitap 1400 yıl boyunca muhafaza edilmiş iken, nasıl olur da Kur'an'ın mesajını bizler dünyaya anlatmakta, kendimizi ifade etmekte zorlanabiliyoruz?

Eğer, Kur'an'ın mesajı, aradan geçen 1400 yılda hala tam olarak anlaşılamıyor, anlatılamıyorsa, burada biz Müslümanların ciddi bir öz eleştiri yapmalarında fayda görüyorum. Suçluyu bu kara ve kirli propagandaları yapanlarda aramayalım. Suçlu biziz. Demek ki biz kendimizi anlatmadık, anlatamıyoruz ve bunun gayreti içinde değiliz. Mevcut ön yargıları gidermek için ne yaptık, neler yapıyoruz diye oturup düşünmeliyiz. Bunun mücadelesini vermeliyiz. Özellikle alimlerimize, bilim adamlarımıza, din adamlarımıza bu konuda büyük görev ve sorumluluklar düşüyor.''

KUR'AN'IN MESAJINI LAYIKIYLA ANLAMAK

Başbakan Erdoğan, Mevlana'nın ''Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez'' dediğini hatırlatarak, kendilerinin de el birliğiyle bu mumu tutuşturmaları gerektiğini söyledi.

Kendi evlatlarımızın üzerine titredikleri gibi yeni nesillerin, çocukların ve gençlerin üzerine de titremek zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, ''Nerede bir iyilik yükseliyorsa, orada olmak zorundayız. Nerede bir yanlışlık, nerede bir zulüm varsa onu bertaraf etmek noktasında da bizim katkımızın, bizim hissemizin olması gerekir. Bunu başarmamızın yolu, Kur'an'ın mesajını layıkıyla anlatmaktan geçiyor'' dedi.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un dizelerinden de okuyan Erdoğan, Akif'in gönül ve hikmet diliyle ortaya koyduğu bu dizelerin kendi meramını çok net biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

Erdoğan, Kur'an'ın mesajını asırların idrakine sunmaları gerektiğini vurgulayarak, ''Yeter ki bizler insanı yaşatalım, yeter ki 'Eşref-i mahlukat' olarak gördüğümüz insana hak ettiği değeri verelim. 1400 yıl boyunca dalga dalga büyüyen ilahi mesaj, 'inananlar kardeştir' diyor. Bunun tevile de, tefsire de, bence ihtiyacı yoktur'' dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler