Batı ile Doğu'nun Köprüsü Macaristan ve Türkiye

Batı ile Doğu'nun Köprüsü Macaristan ve Türkiye

Yeryüzü Mühendisleri Derneği ( YYM )  İstanbul Bayrampaşa'daki Dernek Merkezinde düzenlenen söyleşinin bu haftaki konuğu Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz oldu. 

“Ülke Analizi; Avrupa’da Macaristan” konulu konferansta Genel Başkan Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür'ün selamlama konuşması ile başlayarak; yoğun çalışmaları içerisinde davetimize icabet ederek bu akşam bizlere Avrupa ve Macaristan'ı analiz edecek olan değerli dostum Konsolos Osman Şahbaz beye çok teşekkür ediyorum. Bu akşam konu ve konuğumuza ilginin çok fazla yoğun olduğuna katılımın yüksek oluşundan dolayı mutluluk duyuyorum, sözü Konsolos Osman Şahbaz'a veriyorum dedi.

sahbaz.1-jpg.jpg

Macaristan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin arttığına dikkat çeken Şahbaz, Batı ile Doğu'nun köprüsü Macaristan ve Türkiye'dir dedi.

Yeryüzü Mühendisleri Derneği'nin birçok mühendislik dalındaki uzmanların katıldığı entelektüel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla her Perşembe YYM Atölyesinde düzenlenen etkinliğin bu haftaki konuğu Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz oldu.

Şahbaz, konferansta, Macarlar 895 yılında Karadeniz'in kuzeyinden Karpatlar Pannonia bölgesine bugünkü Macaristan'a yerleşmişler, 1241 yılında Moğol istilası bölgede güçlü bir tahribat oluşturdu, bizler ise Orta Asya'dan İran üzerinden 1071 yılında Anadolu'ya yerleşerek vatan yapmışız. Sonrasında ise, Türkiye-Macaristan arasındaki ilişkinin dört yüz elli yıllık ortak geçmişiyle başlayarak, Macaristan’ın ''Doğuya Açılım Politikası”nda Türkiye’nin konumuyla günümüzdeki ilişkilerin sürdürülmesine kadar geçen süreçe vurgu yaparak, Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte, ülkenin ulusal yönetiminin merkezi konumundadır dedi.

sahbaz-002.jpg

İstanbul'dan Budapeşte'ye inovasyon köprüleri kurabiliriz.

Macaristan'ın jeopolitik olarak önemli bir yerde bulunduğunu dile getiren Şahbaz,

''Tuna'nın incisi Budapeşte, Avrupa'nın en popüler 6. ve dünyanın en çok ziyaret edilen 25 şehri arasındadır ve her yıl 5 milyona yakın uluslararası ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Günümüzde tüm sanayi dalları Budapeşte'de bulunmaktadır.  

Ayrıca, Buda’daki ve Macaristan’daki Türk yönetimi 140 yıldan uzun sürdü. Türkler, şehir içinde, o dönemde de son derece meşhur olan birçok hamam kurdular. Rudas Hamamı ve Kiraly Hamamı gibi Türklerin Buda’da yaptırdığı hamamlardan bazıları 500 yıl sonra hala kullanılmaktadır

 Doğrudan yatırımların yoğun olduğu sektörlerin başında imalat sanayi gelmektedir

Macaristan lojistik açıdan da çok kıymetli bir coğrafyada yer alan güvenli dost bir ülke. Ayrıca İstanbul'dan Budapeşte'ye inovasyon köprüleri kurabiliriz. Macaristan hükümeti bunun farkında. Türkiye'den gelecek yatırımlarda, lojistik ve taşımsacılık alanındaki yatırımcıları ısrarla davet ediyorlar. Ortak uzun yürüyüşümüz devam etmektedir. Macaristan'a doğrudan yatırımların en yoğun olduğu sektörlerin başında imalat sanayi gelmektedir. Dünyadaki en büyük 30 otomotiv üreticisinin 15'i üretimlerini Macaristan'da gerçekleştirmektedir. Mercedes-Benz, GM Opel, Suzuki, Audi, Daewoo-GM, Visteon, Bosch, Knorr-Bremse, Denso, Delphi-Calsonic, Delphi-Packard, Hankook, Bridgestone, Michelin gibi firmalar bulunmaktadır. En son Kayseri'den taş yünü izolasyon imalatı yapan Ravaber firması Miskolc şehrinde büyük ölçekli bir yatırıma başladı.'' diye konuştu.

Her yıl 150 Türk öğrenciye burs  

 

Şahbaz, ''Macaristan ile imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği anlaşması sonucunda her yıl 150 Türk öğrenciye Macaristan hükümeti burs veriyor. Macaristan'daki üniversiteler genel olarak eğitim alanlarına göre ihtisaslaşmıştır. 1782 yılında kurulmuş. Budapeşte Teknik Üniversite'sinden üç tane Nobel Ödülü almış bilim insanı var. İki tanesi fizik alanında, bir tanesi kimya alanında'' şeklinde konuştu. 

Yoğun katılımın olduğu konferansta günün anısına Başkan Doç. Dr. Ömer Faruk Kültür Konsolos Osman Şahbaz'a, Avni Çebi'nin yazdığı Merhametli Şehirler kitabını hediye etti. Macaristan'a yakın zamanda yatırım planları olan Emin Şirketler topluluğu Başkanı A. Emin Üstün, Yazar Bekir Tuncer Salihoğlu, Robertina Koch ve birçok akademisyen, bürokrat ve mühendis katıldı.

Etkinliğin sonunda Konsolos Şahbaz, akademisyenler ve mühendislerin sorularını cevapladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler