BDP: Diyanet İşleri Başkanını da Yüce Divan'da yargılayın!
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmasının yanlış olduğunu belirterek, ''Diyanet İşleri Başkanını da Yüce Divan'da yargılayın o zaman'' dedi.
TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifinin 17. maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.
AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, muhalefetin 8 yıldır ''gerilim, gerilim, gerilim...'' ve ''bu gerilimden AK Parti yararlanıyor'' dediğini belirtti.
CHP'nin, teklif konusunda tutarsız davrandığını ifade eden Kara, ''CHP, en başta 'bu teklife karşıyız' dedi. Sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, '3 maddeyi çıkarsınlar, kabul edelim' dedi. Bunun üzerine Sayın Başbakan, bu görüşe olumlu yaklaşınca, bu sabah CHP; partimize görüşmek istediğini söyledi. Ben eskiden, 'değişime direnen tek parti CHP diyordum' ama bu teklif gündemde olduğundan beri, CHP öyle bir değişime uğradı ki beni şaşırttı'' diye konuştu.
Hasan Kara, Hakimevinde oturduğu CHP'ye yakın bazı hakimlerin, partisine hakaret ettiğini ve küfre varan sözler söylediğini ileri sürerek, ''Alevi bir hakim, bir gün bana, 'Ne olursunuz, şu HSYK'nın yapısını değiştirin' dedi'' iddiasında bulundu.
-''TARİHİ BİR FIRSAT İTİLİYOR''-
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 23. Dönem Meclisinin tarihi bir fırsatı elleriyle ittiğini iddia ederek, ''Darbe Anayasasını değiştirmemiz gerekirken, seçim yaklaşıyor diye küçük hesaplarla bu değişiklik yapılıyor'' dedi.
Bir çok konuda anlaşamayan AK Parti, CHP ve MHP'nin, yüzde 10 seçim barajı, partilere Hazine yardımı ve lider sultasında uzlaştıklarını, ancak buna rağmen ''uzlaşamadıklarını söylediklerini'' ileri süren Kaplan, teklifteki ''kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanır'' düzenlemesini eleştirdi. Hasip Kaplan, ''Kişiye özel düzenleme olmaz, bu yanlış. Diyanet İşleri Başkanı ya da başka bir makamı da Yüce Divan'da yargılayın o zaman, onu niye yargılamıyorsunuz?'' diye sordu.
MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, iktidarın bazı uygulamalarını eleştirerek, DSP'nin daha önce yüzde 22'den yüzde 1'e düşmesi gibi, iktidar partisinin de tepetaklak olabileceğini düşünmesi gerektiğini söyledi.
Yargının, kendisi ile ilgili kararları kendisinin alması, yürütmenin de bu kararları alırken yargıya yardımcı olması gerektiğini işaret eden Çelik, Anayasa değişikliği konusunda iktidarın uzlaşmaya gitmesi gerektiğini savundu.
MHP'li Çelik, teklifin geri çekilmesi ve Anayasa değişikliğinin 24. Döneme bırakılması gerektiğini ifade etti.
-''SEN DIŞARI ÇIK, DOLAŞ GEL''-
Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, teklifin Anayasa'nın 2. maddesinde belirtilen hükümlere aykırı olduğunu savundu.
2007'deki türbana ilişkin Anayasa değişikliğinin de Anayasaya aykırı olduğunu söylediğini kaydeden İçli, ''Yapılan düzenlemeler, yüksek yargı organları dikkate alınarak yapılmalı'' dedi.
AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kurt'un İçli'ye tepki göstermesi üzerine, iki milletvekili tartıştı.
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'nun, ''Sen dışarı çık, dolaş gel'' dediği Kurt, ''Sorumluluğu olmayan bu arkadaşı dinlemenin anlamı yok'' diyerek salonu terketti.
İçli'nin tartışma sırasında, ''Bağımsız milletvekili olarak konuştuğunu söylemesine Kuzu'nun, ''Ondan böyle rahat konuşuyorsun'' karşılığını vermesi salonda bulunanları güldürdü.
İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk ise teklifle, Anayasa Mahkemesine üye seçiminin değiştirilecek olmasını eleştirdi.
''İktidarın sistem değişikliği yapmak istediğini'' iddia eden Öztürk, ''Değişikliklerin ardından dokunulmazlık resti çekilecektir. İktidar, şimdi kendi yargısını yarattığına göre, dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyecektir. AK Parti kendisini yasaya değil, Anayasayı kendisine uydurmak istemektedir. İktidarın hedefe kilitlendiği anlaşılıyor'' diye konuştu.
-''O TOPLANTIDA NE KONUŞULDUĞUNU AÇIKLAMAK LAZIM''-
AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna da CHP'nin, kendilerini yapılan bu değişiklikler konusunda eleştirdiğini belirterek, ''CHP'nin de bir gün yargıya ihtiyacı olmayacağını kim garanti edebilir?'' diye sordu.
Yargı üzerinde çoğunluk değil, azınlık diktası olduğunu ifade eden Tuna, ''HSYK, 10 binin üzerinde hakim ve savcı ile ilgili kararları veriyor. HSYK'nın seçilmiş 5 üyesinden 3'ü Yargıtay'dan, 2'si ise Danıştay'dan geliyor. Oralara seçilen üyeleri kim seçiyor? HSYK. Yargıtay ve Danıştay'a seçilmek için kıstas ne? HSYK'daki birilerine yakın olmak. Azınlık diktasının değişmesinden niye rahatsız oluyorsunuz?'' dedi.
Hüsnü Tuna, yandaş yargı oluşturmakla suçlanabilecek en son partinin AK Parti olduğunu belirterek, ''Yandaş yargı edinme ihtiyacımız yok. Ankara Yelken Kulübünde, bir yargı üyesi ve siyasetçi biraraya geldi. Bunların kim olduğu biliniyor. O siyasetçi daha sonra Deniz Baykal'ı ziyaret etti. O toplantıda ne konuşulduğunu açıklamak lazım. Orada Anayasa Mahkemesini etkileme girişiminde bulunuldu'' dedi.
Bunun üzerine, CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ''Dolmabahçe'de ne konuşuldu, asıl onu açıklamak lazım'' diyerek Tuna'ya tepki gösterdi.
Teklifin görüşmeleri 17. madde üzerinde sürüyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.