Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Bölgede ve ülkede restorasyon


- Soğuk Savaş sonrası uluslararası sistem oturmadı, halen de deprem geçiriyor.

- Bölgemiz deprem geçiriyor. Osmanlı coğrafyası henüz oturmadı. Şu anda bölgemizde 6 ülke problem arz ediyor.

- Uluslararası sistemde restorasyon ihtiyacı var, bizim iç yapımızda restorasyon ihtiyacı var. İç yapımızdaki restorasyon tepki doğuruyor. Bu sistem restorasyonu, bir anlamda "Cumhuriyet'in Tanzimat'ı" gibi bir mahiyet arz ediyor.

- Türkiye, bu süreçte aktif rol üstlendi. Bunu yapmaması söz konusu olamazdı. Bunu yaptığınız zaman da, o alanda sizi kendi çıkarına göre bir yere yerleştiren ve onun zarara uğrayacağını düşünen birilerinin ayağına basmış oluyorsunuz.

- Türkiye dünya ile ilişkilerde 10 yıl öncesi duruma dönerse, yani küresel ufuk açısından sınırlarına çekilirse varlığını koruyamaz.

BM sistemi sallanıyor

- BM sistemi sallanıyor. Şu anda BM Güvenlik Konseyi'nin daimi koltuklarında oturan ülkeler, hangi kriter açısından bakarsanız bakın, dünyanın ilk beşini oluşturmuyor.

- Avrupa, demokrasi için heyecan uyandırmıyor. Dünyada büyük ve dinamik demokrasiler diyebileceğimiz bir ülkeler topluluğu, yeni bir demokrasi heyecanı sunuyor. Bunların içinde Brezilya, Hindistan, Güney Afrika, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkeler var.

- Avrupalı meslektaşlarıma, "Kopenhag Kriterleri"ni biz sizden çok savunuyoruz, diyorum.

- Türkiye, 50 yıldan beri BM Güvenlik Konseyi'nde yer almamış, son on yıl içinde yer aldı, hemen ardından 2013-2016 yılı için yeniden başvurduk, bu da 'beş'liden sonra en çok 6-10 yıl içinde başvurabilen ülkeler sıralamasına bakıldığında Türkiye'nin farkı.

- Yalnızlaşma dendiğinde bu, kabul edeceğimiz bir durum değil. Oyun kaç satranç tahtasında oynanıyor. Bir yerde yalnızlaşmış görünüyorsunuz, ama bir başka platformda hamle yapmış oluyorsunuz. Bu iç içe geçen bir hamleler zinciri.

- Bize genelde Batı'dan, "İhvan'ı ikna edin" çağrısı yapılıyor. Biz de onlara "Mursi ile ve tutuklu İhvan liderleri ile görüşmemizi temin edin, bu noktada katkıda bulunalım" diyoruz. Bunu kabul etmediler. Şayet Mursi ve diğer İhvan liderleri hapiste iken dışarıdaki İhvan temsilcileriyle görüşsek, bu ahlaki olmaz bir, dışarıdakilerin bir şey yapması mümkün olmaz iki. Çünkü bu, satılmışlıkla suçlanma gibi bir riski barındırıyor.

- Bize "İhvan'a angaje oldunuz" suçlaması yapılıyor. Bunu seslendiren beş kişilik bir Arap heyete -ki içinde İyad Allavi gibi Iraklı Şii liderler de vardı- "Irak'ta sandıkta çoğunluğu aldığınızda sizi destekledik, siz İhvan mıydınız" diye sorduk.

Davutoğlu'nun dünyası

Bunlar, Ahmet Davutoğlu ile bir özel ortamda iki saatlik bir süre içinde dinlediklerimizden kısa notlar...

Bunların özü, bir "Paradigma"yı işaret ediyor. Bu paradigma, dünyada ve bölgede yaşanan türbülans, yeniden yapılanma, belirsizlik her ne denirse densin, onun içinden çıkacak restorasyon çerçevesinde Türkiye'ye bir tırmanma şeridi oluşturmak.

Son derece güçlü bir hafıza, entelektüel birikim, stratejik muhakeme, dünya okuması, özgüven ve herkesle ama bir değerler skalasını kaybetmeyen diyalog...

Bu Davutoğlu'dur.

"Büyük mü oynuyoruz, altından kalkamayacağımız işlere mi girişiyoruz, hayal peşinde miyiz?"

Bu sorular, Davutoğlu'nun stratejik paradigmasında, sanki "Büyük oynamaya mecburuz, çünkü sancının en çok yaşandığı coğrafya bizim coğrafyamız" mantığı içinde cevaplanıyor.

Doğrusu, bu paradigmaya yönelik ister siyasi ister medyatik eleştirilere baktığınızda da yoğun bir izolasyon zihniyeti dışında bir şey göremiyorsunuz. Sanki "yalnızlık" eleştirisi, bir başka "gönüllü yalnızlık"tan başka bir şey içermiyor.

 

Ahmet TAŞGETİREN

atasgetiren@bugun.com.tr

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.