İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Çanakkale’yi anmak mı? Anlamak mı?

Vatan, din, namus gibi değerler Müslüman Türk Milleti’nin hayatında çok önemli bir yeri vardır. Başta vatan ve din, millet, varlık ve nimet gibi milli ve kutsi değerlerin korunması bunlara sahip çıkılması ve gerektiğinde bunlar uğruna ölünmesi Allah’ın iman edenler için üzerlerine yüklediği bir ilahi emirdir.

İşte bu yolda cihad edenler ölürse Şehit, yaralı ve sağ kalanlar Gazi diye anılır. Şehitlik çok yüce ve ulvi bir makamdır. Yüce Allah CC Kur’anı Kerim’de “ Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, bilakis onlar diridirler, lakin siz anlayamazsınız.” (Bakara Suresi:154) buyuruyor.

Sayısız nimeti insanlara bahşeden yüce Yaratan insana; bu değerleri rızasını gözeterek korumayı emretmiş, bu değerlerin uğrunda ölmeyi ise şehitlik makamı ile ödüllendirmiştir. Yüce bir makam olan şehitlik; yüce rabbimizin ve sevgili Peygamberimizin övdüğü ulvi bir makam ve her insana nasip olmayacak kadar büyük bir şereftir.

Şanlı tarihimizi zaferlerle süsleyen ecdadımızın başarısının sırrı, bu ilahi emre hakkı ile inanması ve milletin yekvücut olmasıdır. Akif’inde dediği gibi “Toplu vurdukça yürekler, onu top ve tüfek sindiremez” di. Bu ruh ve kararlılıkla  her türlü zorluklar aşılmıştır.    

Çanakkale; bir milletin yeniden var olma mücadelesinin bütün dünyanın ibretle seyrettiği bir destandır.

Çanakkale’yi anlamadan vatanın kıymetini anlamak, vatansever olmak, ancak vatansever geçinmek olur.

Kalbinde iman, gönlünde vatan ve bayrak aşkı olmayanların  Çanakkale ruhu anlaması mümkün değildir.

 

Çanakkale ruhu diri tutulmalıdır.

Bugün 18 Mart Çanakkale zaferinin 102. Yıl dönümü. Halen hayatta olan Kore, Kıbrıs, Güneydoğu ve yurt dışında BM nezdinde görev yapan muvazzaf Gaziler.  Yani biz yeni nesil Gaziler o günleri yaşamasak da Çanakkale ve Kurtuluş savaşının atmosferinde olmasa da savaşın vatan ve din mübini korumak için yapılan mücadelenin içinde bulunma vasfı ile ecdadımızın yaşadıklarını daha içten hissedebilmekteyiz.O savaş atmosferinin havasını daha iyi anlıyor ruhaniyetini daha fazla yaşıyoruz.

Çünkü bizimde hiç gözümüzün önünden gitmeyen, hafızalarımızdan silinmeyen yaşanmışlıklarımız bugün çok daha yoğun bir duygu seline dönüyor. Çoğumuz bulunduğumuz yerdeki şehitliğe giderek kaybettiğimiz arkadaşlarımızın mezarlarını ziyaret ediyoruz. Yüreğimize onların acısını yaşıyoruz.   

Yeni yetişen nesiller tarafından Tarihimiz çok iyi bilinmeli Çanakkale ruhu her daim diri tutulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, milletimizin bekası şehitlik ve gazilik ruhu kazanmış bir kalbe sahip olan nesiller yetiştirmekle mümkündür. Bunun için geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza Malazgirt’ten Çanakkale’ye kadar, ecdadımızın verdiği mücadeleler ve bu mücadelelerin arkasındaki inan ve ruhu iyi anlatmalı, mukaddes vatanımızın kıymetini iyi öğretmeliyiz.

Ancak, vatanın bölünmez bütünlüğünün teminatı Çanakkale, kurtuluş savaşı ruhu ile şehitlik ve gazilik bilincinin hep diri tutulması ile mümkündür.

Canlarını vererek bu güzel ve mübarek vatanımızı kuran ve koruyan, bizlere de miras bırakan atalarımızı, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor milli şairimiz M. Akif ERSOY’un “Sahipsiz kalan bir milletin batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu millet batmayacaktır.” Sözünün 7 den 70’e herkesin her kesimin zihinlerine iyice kazınmasının gerekliliğini altını çizerek ifade etmek istiyorum.

Bu vesile ile Bu vatan uğruna şehit düşen tüm ecdadımız ve beraber görev yaparken şehit verdiğimiz silah arkadaşlarımı rahmetle ve minnetle anıyor. Gazi arkadaşlarımın de Çanakkale şehitlerini anma ve gaziler gününü kutluyorum.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

17.03.2017/adanapost.com

twitter.com/ihalilsipahi

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.