Çocuk Hakları ve işçiliği eğitimleri sürüyor

Çocuk Hakları ve işçiliği eğitimleri sürüyor
 Yeşilbağlar’da çocuk işçiliği ve çocuk haklarıAvrupa Birliği tarafından desteklenen ve Adana Şanlıurfalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür...


 

Yeşilbağlar’da çocuk işçiliği ve çocuk hakları

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Adana Şanlıurfalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği tarafından uygulanan “Çocuk İşçiliğini Önlemek, Çocuk Haklarını Geliştirmek İçin Elele“ Projesinde ailelere çocuk işçiliği ve çocuk hakları ile ilgili eğitimler veriliyor.

Projeyle ilgili açıklama yapan dernek başkanı ve Yeşilbağlar mahallesi muhtarı N. Ahmet Kırtay proje kapsamında hafta sonları kolaylaştırıcı koçlar ve proje koordinatörü eşliğinde evlerin tek tek ziyaret edildiğini, çalışan çocukların tespit edildiğini ve bu çocukların okullara geri dönebilmesi için anne-babaların proje ofisinde yapılan eğitimlerle bilinçlendirildiklerini söyledi

Muhtar N. Ahmet Kırtay “Çalışan çocuk kavram olarak, sosyo-ekonomik konumları gereği, esnaf ve sanatkarlar yanında sanayi işkolunda tarım sektöründe marjinal çalışma alanlarında maddi kazanç elde etmek veya meslek edinmek amacıyla üretime katılan ve 18 daha küçük yaştaki kimseler olarak tanımlanmaktadır. Çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal olarak gelişmeleri, toplumda, özgür ve onurlu bir kişiliğe sahip olabilmeleri için gerekli fırsat ve olanaklara sahip olması ve her türlü zulüm, sömürü ve gibi olumsuzluklardan korunması gerekmektedir. Çoğu zaman bu sorumlulukların gerek toplum, gerekse devlet tarafından yeterince yerine getirilememesi bilinen bir gerçektir dedi.

Yeşilbağlar mahallesi muhtarı N. Ahmet Kırtay  rehberlik hizmetlerinin temelinde bireyin kendini tanıması, çevresine uyumu, gizilgüçlerinin farkına varması ve fırsatları tanıması yer almaktadır. Çocuklar ve gençler sorunlarının çözümü ve geleceğe yönelik olarak kararlar vermede rehberlik ve danışmanlık hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. Okulda, öğrenciler bu hizmetlere daha çabuk ulaşırlarken, aynı fırsatların çalışan çocuklara Çalışan Çocuk Büroları aracılığıyla profesyonel bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Çocuklara, yetişkin yaşamlarında düzgün bir işe hazırlamak için, düzgün bir çocukluğun sağlanması gerekir. Çocukların onuru, ahlakı, sağlığı ve eğitimine zararlı koşullarda çalıştırılması, toplumun ekonomik kapasitesini ve dayanışmasını zayıflattığı gibi, uzun dönemli kalkınma hedefleriyle de çatışır. Çocuk işçiliği sadece bir sonuç olarak değil, aynı zamanda yoksulluk ve azgelişmişliğin bir nedeni olarak da görülmelidir. Çok az temel eğitim almış veya hiç temel eğitim almamış ve sömürünün en kötü biçimlerine maruz kalan çocukların, fiziksel ve zihinsel gelişmeleri engellenmiş yetişkinler olmaları kaçınılmazdır. Bugünün rekabetçi dünyasında her ülkenin zenginliği, insan kaynaklarının kalitesine dayanır. Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerine göz yummak, her toplumun geleceğini güvence altına almak için yapması gereken, insana yapılan yatırımlarla çelişmektedir. Çocuk işçiliğinden kısa dönemde sağlanacak avantajlar olsa bile, bu bir toplumun uzun dönemli gelişimine engel teşkil eden bir durumdur. Ülkemizde hassas bir konu haline gelmiş olan Çocuk İşçiliği ve çocuk hakları konusunda halkımızı bilgilendirmek amacıyla hazırladığımız projemiz nisan ayına kadar sürecektir dedi.

N. Ahmet KIRTAY

Yönetim Kurulu Başkanı

Adana Şanlıurfalılar Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.