Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu’nda birleşti
Beş işçi derneği, Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu’nda birleşti
Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Adana Taşeron İşçileri Derneği, Mersin Taşeron İşçileri Derneği, Gaziantep Taşeron İşçileri Dayanışma Derneği, Kırıkhan Taşeron İşçileri Derneği ve İskenderun Taşeron İşçileri Derneği, Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu çatısında birleşme kararı aldılar.
Federasyonumuz, faaliyet bölgesi olan Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay illerindeki işçilerin sınıfsal, ulusal, ekonomik, sosyal ve kültürel hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacını taşmaktadır.
2015 Türkiye’sinde işçi sayısı 14,5 milyona ulaşmış olmasına rağmen, bunların 12,774 bini sigortalıdır. Sigortalı işçilerin ise ancak 1,429 bini sendikalıdır.
İşverenlerin katı tutumu, işçilerin sendikalı olmasını zorlaştırmaktadır. Sigortalı işçilerin % 89’u sendikalı değildir.
Federasyonumuz ve Derneklerimiz, sendikasız işçinin örgütlenmesini sağlayacak, sendikal bilincini yükseltecektir.
Öte yandan kamuda, mahalli idarelerde ve özel sektörde taşeronluk, hızla yayılmaktadır. Toplam taşeron işçisi sayısı 4 milyona yaklaşmaktadır.
Yasalar ve alt işverenlik yönetmeliği, hangi işlerin taşerona verilebileceği, hangisinde taşeron işçisi çalıştırılabileceğini ve alt işverenlik ilişkisinde hangi kurallara uyulması gerektiğini açıkça belirtmiş olmasına rağmen, 4 milyona yaklaşan taşeron işçisinin büyük kısmı yasalara aykırı şekilde çalıştırılmaktadır.
Yasaların çiğnendiği bu taşeron ilişkisinde hukuk, ihalelerin yasa dışı olduğunu ve taşeron işçisinin önemli haklara sahip olduğunu saptamaktadır.
Ancak sendikalarımızın büyük kısmı, taşeron işçilerinin yasa dışı çalıştırılmalarıyla yeterince ilgilenmedikleri için, işçilerinde haklarını bilmemesi yüzünden işverenler, hukuksuzluğu devam ettirebilmektedir.
Hükümet, çalışma hayatı için kölelik denebilecek olan çalışma biçimlerine yasallık kazandırmak ve yasalara sokuşturabildikleri olumsuz çalışma biçimlerini de yaymak istemektedir.
Ulusal İstihdam Stratejisi olarak açıklanan bu amaçlar, esnek çalışmanın ve taşeronluğun yayılması, köle ticareti yapacak olan özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi ve kıdem tazminatını kaldırma çabasıdır.
Bırakalım grev ve toplu sözleşme gibi anayasal hakları, sendikalı olmanın ve işçi dayanışması yapmanın mümkün olmayacağı bu çalışma biçimleri, emeklilik şansını da yok etmektedir.
Yine hükümet ve işverenler, “belirli süreli sözleşme” biçimini de yaymak istemektedirler. Bu çalışma biçimi, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı alabilme olanağını ortadan kaldırmaktadır.
Derneğimiz, işçi sınıfını köleleştirmeyi amaçlayan bu çabalara karşı mücadele edecektir.
Federasyonumuz ve derneklerimiz,
-İşçilerin, yaptıkları işe uygun ve insanlık onuruna yaraşır, adaletli bir ücret almaları için,
-Artan milli gelirden üyelerinin adaletli bir şekilde pay alabilmesi için,
-Dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı gözetmeksizin, çalışmanın toplumun yaşayışındaki yerini ve önemini kavramış, bu konudaki hak ve görevlerinin bilincine varmış bir üye topluluğu oluşturmak için,
-İşçilerin çalışma yaşamına ilişkin hak ve çıkarlarını korumakve geliştirmek için,
-İşçileri ilgilendiren her türlü mevzuatın işçiler lehine düzenlenmesi amacıyla, demokratik, yasal ve meşru kanallardan girişimlerde bulunmak için,
-Sendikalı olmayan üyelerinin, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 16. Maddesi uyarınca takım sözleşmeleri yapmaları için,
-Üyeleri adına Uluslararası Çalışma Örgütü’ne başvuruda bulunarak, Türkiye tarafından onaylanmış ve Anayasa’nın 90. Maddesi uyarınca doğrudan uygulanırlık kazanılmış olan uluslararası sözleşme ve antlaşmalarda yer alan hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi için,
Çaba yürütecektir.
Federasyonumuz, uzman danışma kadrosu ile çalışma hayatında ciddi bir fark yaratacaktır.
Uzmanlarımız, çalışma hayatı ve sendikacılık alanında, iş hukuku alanında, sosyal güvenlik alanında, iş güvenliği alanında ve işçi sağlığı alanında, sadece üyelerimize, derneklerimize ve federasyonumuza değil, işçi sınıfına büyük yararlar sağlayacak donanımdadırlar.
Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu olarak, başta Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay illerindeki işçiler olmak üzere, işçi sınıfımıza duyurumuz şudur:
Artık Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu ve işçi derneklerimiz vardır.
İçiniz rahat olsun!
Bu illerdeki, başta sendikasız olmak üzere bütün işçileri, derneklerimize üye olmaya çağırıyoruz.
Not: Federasyonun Geçici Yönetim Kurulu şu şekildedir:
Başkan: Sadık Karakaş
(İskenderun Taşeron İşçileri Derneği Başkanı)
İletişim: 0 544 884 44 56
Başkan Yardımcısı: Nevzat Batmaz
(Adana Taşeron İşçileri Derneği Başkanı)
İletişim:0 532 655 18 70
Sekreter: Ali Güllü
(Mersin taşeron İşçileri Derneği Başkanı)
İletişim: 0 534 960 23 37
Sayman: Selahattin Levent Çorumluoğlu
İletişim: 0 554 272 01 22
Yönetim Kurulu Üyesi: Av. Hatice Nesrin Kılıçay
İletişim: 0541 436 94 20
Yönetim Kurulu Üyesi: Ahmet Kurt
(Gaziantep Taşeron İşçileri Dayanışma Derneği Başkanı)
İletişim: 0 535 557 98 33
Yönetim Kurulu Üyesi: Gölsel Buzoğlu
(Kırıkhan Taşeron İşçileri Derneği Başkanı)
İletişim: 0 534 551 69 99
Sadık Karakaş
Çukurova İşçi Dernekleri Federasyonu
Kurucu Başkanı
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.