Çukurova Üniversitesinden 6 Şubat Sonrası Değerlendirme Çalıştayı

Çukurova Üniversitesinden 6 Şubat Sonrası Değerlendirme Çalıştayı

Çukurova Üniversitesinde 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Değerlendirme Çalıştayı gerçekleştirildi.

Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen törene Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Neslihan Boyan, Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, dekanlar, öğrenciler ve belediye yetkilileri katıldı.

Saygın duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye başkanı Zeydan Karalar deprem sonrası yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çukurova Üniversitesi başta olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çeşitli toplantılar ve çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade Karalar, “Adana’yı yapı stoğu bakımından dirençli kent haline getirebilmek için bilimin ışığında çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Prof. Dr. Tuncel: “Yeni Düzenlemelerin Yapılması ve Tedbirlerin Alınması Şart”

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise, 6 Şubat’ta Ülkemiz tarihinde en ağır can kayıplarına ve yıkımlara sebep olan, asrın felaketi olarak adlandırılan çok büyük bir deprem felaketi yaşadığımızı hatırlatarak, “Yüreklerimiz enkaza çevrildi ve toplumsal hafızamızda derin izler kaldı… Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmının deprem riskine sahip olması gerçeğini asla unutmadan, geçmişte olan depremlerden dersler alarak, olabilecek yeni depremlerin etkilerini en aza indirmek, yerleşim ve yapılarda deprem riskini azaltmak için yeni düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması şart” dedi.

“Çalıştayımız Bizlere Yol Haritamızın Oluşmasında Işık Tutacak”

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin değerlendirilmesi çalıştayında, bölgede yaşanan depremlerin nedenleri ve etkileri, yüzeyde meydana getirdiği deformasyonlar, deprem dalgalarının farklı zeminlere ne şekilde etkilerinin olduğu, deprem sırasında meydana gelen hasarlar, depremde yıkılan yapıların inşaat mühendisliği açısından değerlendirilmesi, ilimizde deprem sonrası bina performansı ve geoteknik ön değerlendirmeler gibi önemli konuların ele alındığını ifade eden Prof. Dr. Tuncel, “Çalıştayımız bizlere yol haritamızın oluşmasında ışık tutacaktır. Güvenli yarınlarımızı hep birlikte inşa edeceğimizi inanıyorum” dedi. Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Üniversitesinin Eylül ve Ekim aylarında depremlerle ilgili bilim dünyasını ve halkı bilgilendirecek iki çalıştaya ev sahipliği yapmasının planlandığını bildirdi.

ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç de açılıştaki konuşmasında, bugüne kadar 3 bin 800’un üzerinde artçı sarsıntıların gerçekleştiğini ifade ederek, “Gelecekte bu tür acıları tekrar yaşamamak, yaşananları unutmamak için ülke olarak Afet yönetimine yönelik mevzuatlarda kurumsallaşma politikalarına daha çok önem verilmeli. Toplumda bilinçlendirme ve teknolojik uygulama alanlarında yapılması gereken ve bu depremlerin neden olduğu kayıpları yönetebilir boyutlara indirebilecek çalışmalara öncelik verilmesi gerekmektedir.” dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulus Çevik ise bu çalıştayın bilimsel açıdan sahadan edinilen değerli bilgiler ve farklı disiplinlerce değerlendirildiğini belirterek önemli bulguların bu çalıştayda katılımcılarla paylaşılacağını söyledi.

Araştırmacılar Farklı Disiplinlerde Sunum Yaptı

Çalıştayın açılış konuşmalarının ardından Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç “6 Şubat depremlerinin oluşum nedenleri ve Adana iline yansımaları ile bölgede gelişen artçı depremlerin değerlendirilmesi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ardından Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Türkmen “Adana ilinin jeolojik açıdan zemin özellikleri ile depremler sırasında meydana gelen hasarlar ve nedenleri” başlıklı sunumunu, İnşaat mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay ise “Depremlerde yıkılan yapıların inşaat mühendisliği açısından değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Diğer araştırmacıların sunumlarının ardından çalıştay panel ve soru cevap kısmı ile son buldu.

Muhabir: Sena Bozdoğan

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler