Erdoğan: BDP'yi halka havale ediyorum ?

Erdoğan: BDP'yi halka havale ediyorum ?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan terörden nemalanan MHP ve BDP ile görüşmeyeceklerini belirtirken, terörist cenazelerinde 'intikam' mecliste barış isteyen...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan terörden nemalanan MHP ve BDP ile görüşmeyeceklerini belirtirken, terörist cenazelerinde 'intikam' mecliste barış isteyen BDP'yi halka havale ettiğini söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Balkanlarda barış ve istikrarın tesisi için yoğun gayret gösterdiğini, bugün de yeni savaşların yaşanmaması için özverili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın ilk bölümünde, Bosna-Hersek'e yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi, düzenlenen anma ve cenaze törenine ilişkin izlenimlerini, duygularını dile getirdi; değerlendirmelerde bulundu.

Bosna'da 1992-1995 yılları arasında Avrupa tarihinin en kanlı, en vahşi ve en kuralsız saldırılarının gerçekleştiğini, yüz binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, yaşanan savaş kadar acı olanın, Bosna Hersek halkının o günlerdeki yalnızlığı ve terk edilmişliği olduğunu kaydetti. Erdoğan, ''Ne yazık ki Avrupa'nın tam ortasındaki bu etnik temizlik girişimi adeta bir korku filmi izler gibi sadece izlendi. Zamanında müdahale yapılmadı. Bölgeye gönderilen barış gücü kendisini dahi korumaktan aciz kalırken, güvenli bölge olarak ilan edilen yerler en acı katliamlara sahne oldu'' diye konuştu.

Türkiye'nin o günlerde Bosna'ya ile dayanışma için seferber olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin insani dayanışmasının bugün Bosna'da hayırla yad edildiğini anlattı.

Srebrenitsa'da savaşın en acı kısmını oluşturduğunu belirten Erdoğan, Srebrenitsa'da yaşananları anımsattı.

Erdoğan, BM kamplarındaki 10 binden fazla kişinin toplu olarak katledildiğini ve iş makineleri ile toplu mezarlara gömüldüğünü belirterek, aradan 15 yıl geçmesine rağmen bu etnik temizliğin halen tüm atmosfere hakim olduğunu söyledi.

Yan yana dizilmiş 755 tabutun Srebrenitsa'nın nasıl bir acıya şahitlik etttiğinin anlamlı bir görüntüsünü oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, soykırımın işlendiği günden tam 15 yıl sonra bir mezar taşına kavuşabilen bu cesetlerin farklı toplu mezarlardan toplanmış DNA testi ile bir araya getirilmiş kemiklerden oluştuğunu ifade etti.Erdoğan, bugün bile nerede olduğu ve nereye gömüldüğü belli olmayan ve mezar taşı bulunmayan binlerce kaybın olduğunu kaydetti.

''UNUTTURMAYACAĞIZ''

Erdoğan, şunları söyledi:

''Srebrenitsa, insanlık onurunun çok ağır bir yara aldığı yerdir. Srebrenitsa, Balkan ve Avrupa tarihinin çok ağır bir leke aldığı yerdir. Srebrenitsa, sorumluları adalete teslim edilinceye kadar, bütün kayıplar, bütün toplu mezarlar ortaya çıkarılıncaya kadar insanlığın kanayan yarası olmaya devam edecektir.

Srebrenitsa'yı, orada yaşanan acıyı, oradaki soykırımı unutmayacak, unutulmasına da asla izin vermeyeceğiz.

O gün Srebrenitsa'yı karartan insanlık dışı duygunun, bugünümüzü ve geleceğimizi de karartmasını engellemek için hep beraber çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak başta Bosna Hersek olarak tüm Balkanlarda barış ve istikrarın tesisi yönünde her zaman yoğun gayret içinde olduk ve bunun somut neticelerini de alıyoruz. Dün savaşın sona ermesi ve yaraların sarılması için seferber olan Türkiye, bugün de yeni savaşların, çatışmaların, katliamların yaşanmaması, Balkanlara dostluğun, kardeşliğin, dayanışmanın hakim olması için özverili bir çalışma yürütüyor.''

Bosna Hersek, Sırbistan ve Türkiye arasında kurulan üçlü mekanizmanın son toplantısını İstanbul'da yaptığını, toplantının ardından Sırbistan parlamentosunun Srebrenitsa katliamına ilişkin tarihi bir karar aldığını belirten Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç'in Bosna'daki anma törenine katıldığını anımsattı. Erdoğan, bunun husumetin tarihe havale edilmesi yönünde önemli adım olduğunu vurguladı.


Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:


"Ekonomideki iyi gidiş rakamlara da yansıyor. Buralara kolay kolay gelinmiyor. Bu işi sıkı tuttuğumuzun göstergesidir.

"Hala 'AK Parti ne yaptı' diyenlere rakamlarla seslenmek istiyorum"

"Çinden sonra en hızlı büyüyen ülkeyiz. Türkiye 11,7 büyüyerek dünya genelinde en hızlı büyüyen 4. ülke oldu."

"Ekonomimiz özel sektörün desteğiyle sağlıklı bir büyümeyi gerçekleştiriyor. Krize rağmen borç açığını düşük seviyeye çekmiş olamamız önemlidir."

"Ne referandumun ne de seçimlerin ekonomiyi etkilemesine izin vermeyeceğiz"


"Malum çevreler büyümeyi bir kenara bırakıp 'rekor' a takılmışlar. Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlar var."

"Bir vatandaş 4 yıl önce zeytinyağını aldığım fiyat hala aynı' demesini bir türlü anlamıyorlar. Artı değer var. Eksi değer yok."

"Kimse erken seçim beklemesin, bizim kitabımızda bu yok."

"Milletimiz bu darbe anayasasını 'evet' oyu vererek tarihe gömecek"

"Biz milletimizi sevindirmeye onları da üzmeye devam edeceğiz. Han gi başarı olursa olsun sevinmiyorlar. Onlar bunu anlıyor. Yolumuza devam edeceğiz."

"7,5 yıl boyunca bize kapılarını açan akademisyen, siyasi parti, gazeteciyle görüştük, ilkelerimizden taviz vermedik, herkesi dinledik, herşeyi not ettik."

"7,5 yıl boyunca toplumun çeşitli keismleriyle görüştürk. Bu arada çok ağır ithamlara maruz kaldk manşet yoluyla hedef gösterildik. Ama hiç birine boynumuzu eğmedik. Bu ülkede ilk kez değişik etnik unsurlarla, dinsel gruplarla azınlıklarla bizzat kendim görüştüm. İlk kez hiçbir hükümetin dinlemediği kişilerle görüştük. Muhalefet ise bizimle dalga geçti. Muhalefete gör bunların hiçbir görüşü yoktu. Amöa biz bu grupları dinledik."

"Terör hükümetleri yıpratmak amacıyla kullanıldı. Muhalefetin popilist tavrı nedeniyle terör bundan nemalandı. Türkiye'nin büyümesi engellendi. Terör iç siyaseti de yönlendirdi. Terör Şemdinli'den Çukurca'dan vururken eş zamanlı Ankara'dan vurulduk"

"Bu ulusal meselede MHP ile iştişare niyetimiz malesef MHP tarafından dha en başından reddildi. En önemli ve acil konularda MHP işbirliğib-ne yanaşmadı. Erzurum meydanında halat atmakla bir yere varamazsın. Yasal değişiklik olmadan önce halat elindeydi. Neden yapmadın"

"MHP tabanına saygı duyuyorum. Ancak tabanla yönetim anlayışının referandum sürecine aynı olmayacaktır. MHP tabanı umarım referandumda olacaktır."

"Terörden nemalanan MHP ve BDP ile görüşme yok"

"Kürsüye çıkıp barış diyeceksin caminin önünde intikam diyeceksin bu olmaz"

"Gece gündüz çalıştığınız için teşekkür ederim"

"Omuzlarımızda 73 milyonun sorumluluğu var. Türkiyenin kadeerini değiştirecek bir sürece gidiyoruz. Muhalefet her yola başvuracaktır. Onların hayalleri bizim ulaştığımız yere ulaşmaz."

Değişime karşı çıkan bazı kurum ve kuruluşlar var. Sakın rehavet içinde olmyın





Haber 7-aa

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler