Gençlik nereye gidiyor..

Alain der ki " İnsan yapacak veya yıkacak bir şeyle meşgul olmazsa sıkıntıdan patlar." der. Çocukları ve gençleri daima kendilerine faydalı olacak şeylerle meşgul etmek lazımdır. Gençlere başta manevi değerlerimiz olmak üzere spor, okuma, sanat öğretmeliyiz. Bunlar hem bedeni hem ruhu oyalayan ve terbiye eden şeylerdir. Ülkemizde ve bilhassa dünyada gençliğin adı isyanla,  söz dinlemeyen kendi başlarına buyruk sorumsuzluklarla anılır oldu. Genç nüfus, demek enerji demek, işgücü demek, gelecek demektir. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "İstatistiklerine göre Türkiye'de geçen yıl (2016) itibarıyla 12 milyon 989 bin 42 genç bulunuyor. Genç nüfus, toplam nüfusun yüzde 16,3'üne karşılık geliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 16,3’ünü 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturdu Araştırmaya göre, ülke genelindeki genç sayısı 12 milyon 989 bin 42 kişiyi bulurken, bunun yüzde 51,2'si genç erkek, yüzde 48,8'i ise genç kadın nüfus olarak kayıtlara yansıdı.

Bu aynı zaman da muazzam bir beyin gücünün göstergesidir Biraz düşünürsek eğer gençliğin neden bu hale geldiği konusunda bir fikir sahibi olabiliriz.

Günümüzde gençler bir şeyler yapacak potansiyelde yetiştirilmediği ve sorumluluk duygusu yüklenmediği için tüketmeye yıkmaya yönelmiş ve ortaya arsız bir nesil çıkmıştır.

Gençlik çağının en gizemli yönlerini keşfedip, kendi benliğini bulacağı yerde kendini kaybetmiş ve bütün duygu ve düşüncesini rüzgâra emanet etmiştir. Gençlik, enerjinin zirvede olduğu ve hareketliliğin doruğa çıktığı bir dönemdir. Bu enerjiyi çalışmaya, zekâya ve akademik gelişimine harcarsak, bu özellikleri de kahramanlıkla taçlandırırsak,  gelecekte daha rahat bir hayat sürdürür.

Bizim milletimizde ve bilhassa da gençliğimizde mükemmel bir ruh dünyası vardır. Avrupa ve Amerika ne kadar ilim ve teknikte büyürse büyüsün, içinde ki ruhu kaybetmiştir ve zayıflayıp dağılacağı aşikârdır. Eğer bizler de böyle bir ruh eksikliğine, iğrenç bir gamsızlığa düşersek aynı akıbete uğrayacağımız gün gibi ortadadır.

 Peki, gençlik için Ne yapmalıyız neler yapmalıyız:

Geleceğimiz olan gençlerin daha sağlıklı bireyler olarak yetiştirebilmek için; sadece birkaç kişi veya kurumun, sivil toplum kuruluşunun bu işin içinde yer alması yetmez. Topyekûn tüm toplum bireylerinin gençlerin eğitimine katkı sağlaması gerekir.

Tüm bu yazılanların ışığında denilebilir ki gençlerimiz, çağdaş ilim ve teknik peşinde koşarsa, muhayyilenin sonsuz ışığında bir meşale yakmak için beynini zonklatırcasına çalışırsa, içindeki ruhu bedeni kadar beslerse, kendini ülkesine adayacak kadar diğer gam ve cesur görürse, güzel yıllar bizi bekliyor demektir. Sözüme Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle son veriyorum.

Alınlar terlesin, derhal iner mev'ûd olan rahmet

Nasıl hasîr kalır "tevfiki hak ettim" diyen millet?

 

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman

www.saitozdemir.net

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.