İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Hedefleri olmalı insanın,


Yaratıcının, yaratılanların en üstünü olarak yarattığı İnsanların kendileri için en iyi olanı istemesi kadar doğal bir şey olamaz.  Henüz çocuk yaşlarda İyi bir eğitim, iyi bir meslek, rahat yaşamayı sağlayacak bir iş ve gelir vakti geldiğinde hayatını sevdiği anlaşabildiği paylaşabileceği bir eş sorunsuz bir gelecek hayali, her insanın aklı baliğ olduğu andan itibaren düşünceleridir, hayalleridir.

Bu düşünceleri, hayalleri gerçekleştirmek de elbet imkân, mekân ve çevre üçgeni içerisinde hayata geçirilebilmektedir.

İyi bir eğitim alabilmek için henüz ilkokul çağından iyi başlangıç yapmak gerekiyor. Bir şekilde atlatılan ilk ve orta öğrenimden sonra ideallerin temelinin atılacağı başlangıç noktası olan lise eğitimi en önemli bir evredir. İyi bir okulda okuyabilme, dershane veya özel ders şansını bulmak gerek aile gerekse öğrenci için ülkemizde maalesef sınırlıdır.

Bütün bu sınırlama ve zorluklar karşısında bir öğrencinin Türkiye?de burslu olarak en iyi özel üniversiteyi ya da en iyi devlet okulunu istemesi gayet tabiidir ve bunun içinde yılmadan gayret göstermelidir. Hani hep söylerler ya ?Eğitimde fırsat eşitliği? diye. İşte o söz sadece sözde değil mutlak ve mutlak hayata geçirilmelidir. Eğitim almak her vatandaşın hakkıdır, bu hak erk tarafından koşulsuz sağlanmalıdır.

?Hedefsiz insan Rotasız gemi gibidir.? Diye bir söz var. Hedef; insanın var olmasını, kişiliğinin şahsiyet kazanmasını sağlayan bir hayattır. Hedefi olan hayat bulur. Hedefi olan boşluktan kurtulur ve yaşayışı bir anlam kazanır.

İnsanı tüm mevcudiyeti ile adandığı ve adına yaşadığı bir hedef, bir dava doldurur ve var eder. Ömürlük büyük bir hedefi olmayan insanın içi boşlukta kurtulamaz. Ne yapsak yine de tam tatmin olamayışımızın nedeni hedefsizliğimiz, amaçsızlığımızdır.

 

Hedefleri olmalı insanın?

Hem de çok büyük hedefleri

Hedefleri bir güneş kadar gerçekçi ve bir güneş kadar ulaşılamaz olmalı.

Hedefleri yaşatmalı insanı ve hedefleri ona geleceğe umutla kanat çırpmasını sağlamalı.

(Mehmet TEKECİ- Diyanet vakfı.org)

 

İnsanın hedefleri büyük olmalı, ama olası en büyük hedef değil, erişebileceği en büyük hedef seçilmeli.

Öğrencinin hedefi başarılı olmak en iyi okulda okuma şansını elde etmektir, bir işte terfi etmeyi hedeflemek, parti, dernek, kulüp vb. yerlerde yöneticiliği, başkanlığı hedeflemek. Sporcu branşında en iyi dereceyi yapmayı hedefler, Takımlar şampiyon olmayı hedeflediği gibi kümede kalma mücadelesi de bir hedeftir.  Hedefler belirlenirken olabilirliğin yanı sıra yer, zaman, mekân, madde ve imkân unsurlarını gözetmek gerekir.

Ancak, hedef ile isteği birbirinden ayırmak gerekir. Güzel bir eşim, çocuklarım olsun, bir evim olsun, son model bir arabam bol param olsun, piyangodan büyük ikramiye kazanayım vs. bunlar hedef değil, birer istektir sadece.

Uçuk hedeflere değil, yapılabilir hedeflere odaklanmalıyız. Bir hedefi uçuk olmaktan çıkaracak şey, sahip olduğumuz donanım ve imkânlardır. Eğer bunlara sahip değilsek, elimizdekiyle ne yapılabilir diye bakmamız gerekir.

Her aşırı yüksek hedef, bir başarısızlık macerasına dönüşür. İnsanın itibarını ve özgüvenini de zedeler. Uçuk hedeflerin peşinde koşanlar önünde sonunda başarısız olurken, makul hedeflere razı olanlar, başarılarının üstüne başarılar inşa ederek ileriye giderler. Makul hedeflerini başaranlar üstelik her projeyle kendine güvenlerini de artırırlar.

Uçuk ya da mükemmel hedef yolunda da fazla hırsa kapılmamak önemlidir. Aksi takdirde yaşamın her anında olduğu gibi nefislerimiz önünüze çıkabilir,  Çok başarılı insanlar da kendilerine, bulundukları yere göre çok ulaşılmaz hedefler seçebilirler. Bu hedefler onları da zor durumda bırakır.

Sözün özü, her insanın hedefi olmalıdır. Hedef insanı diri tuttuğu gibi yaşamada sıkı sıkıya bağlar. Hedefsiz insan rüzgârda sürüklenen kuru bir yaprak gibi gideceği akıbeti de muallâktır.

 

İbrahim Halil SİPAHİ

Araştırmacı Yazar

15.04.2014/adanapost.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.