İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

İktidar ve Muhalefetin “dokunulmazlık” restleşmesi,

 

Yıllardır siyasilerin ağzına pelesenk olan bir konu dokunulmazlıkların kaldırılması. Ancak bu güne kadar bu konuda ciddi bir adım atılmadı.

Terör örgütü ile ilişkileri, özyönetim söylemleri nedeniyle HDP eşbaşkanları ve 17 Şubat Ankara merasim sokak canlı bombacısını kurulan taziye çadırına katılan HDP’li vekiller için iç işleri bakanlığınca dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkında fezlekenin hazırlanarak başbakanlığa gönderilmesi üzerine. HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “550 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılsın biz evet oyu kullanacağız” demesi, diğer muhalefet partileri ile birlikte iktidar partisini de harekete geçirdi.

 

Başbakan Davutoğlu hakkında dosyası olan tüm vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını teklif etti. Böylece dokunulmazlıkların kaldırılması yeniden gündemin en önemli maddesi haline geldi.

 

Başbakan Davutoğlu, teker teker dokunulmazlıkların kaldırılmasının zaman alacağı ve meclisi meşgul edeceğini bunun kolaylaştırılması için anayasal değişiklikle bir defada çözümlenmesi gerektiği üzerinde ısrar ediyor.

 

Hali hazırda meclisteki 429 dokunulmazlık dosyası var, bunların 40'ı AK Parti, 135'i CHP, 240'ı HDP, 14'ü ise MHP milletvekillerine ait bulunuyor. Mecliste dört partiden 109 milletvekilinin dosyası yer alıyor. Milletvekili dağılımına göre bunların 22'si AK Parti, 43' ü CHP, 38'i HDP, 6'sı ise MHP'li milletvekili. Dokunulmazlık dosyalarının 19'u birden fazla milletvekilini kapsıyor.

 

CHP genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu, “milletvekillerinin kürsü konuşmaları dışında tüm dokunulmazlıklarının kaldırılmasını” teklif etti.

İktidarın teklifine sıcak bakan MHP’de Oktay Vural “benim fezlekem HDP’nin fezlekesi ile ayı kefeye konulur mu?” diyerek terörle ilgili dosyaların öne alınmasını şartını öne sürdü.

HDP tarafında 550 milletvekilinin dokunulmasının kaldırılması halinde “evet” diyeceğiz diyen eşbaşkan Demirtaş, işin ciddiye binmesi üzerine konu hakkında konuşmaz iken, HDP’li Sırrı Süreyya Önder gönülsüz bir tavır ve ağız ucu ile “kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasını” önerdi.

 

CHP’nin karşı teklifine cevap veren adalet bakanı Bekir Bozdağ’ın Anayasanın 83 ve 84. Maddelerinin değiştirilmesinin işi yokuşa sürmek olarak değerlendirmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda “mecliste bulunan dosyalarla sınırlı olacaktır.” demesini başbakan Davutoğlu’nun teklifi ile çelişkili olarak bulduğumu ifade etmek isterim.

 

Şimdilik partilerin hem fikir olduğu tek konu, milletvekillerinin kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kaldırılması..

 

Sadece Milletvekillerinin değil, bakanlar, başbakan hatta Cumhurbaşkanının kürsü ve makam dışında dokunulmaz zırhı ile korunması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir uygulamadır. Anayasal bir değişiklik yaparak kürsü dokunulmazlığı dışında kalan tüm dokunulmazlıkların ivedilikle kaldırılması, dosyası olan tüm milletvekili ve bakanların yargı önüne çıkarılarak meclisin bağırsaklarının temizlenmesi gerekir.

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

18.03.2016/adanapost.com

twitter.com/ihalilsipahi

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.