İsrail polisi Kubbetu's Sahra kuşatmasını kaldırdı

İsrail polisi Kubbetu's Sahra kuşatmasını kaldırdı

İsrail polisinin saatlerce kuşatma altına aldığı Mescid-i Aksa'daki Kubbetu's Sahra, kuşatmanın kaldırılmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

İsrail polisi Kubbetu's Sahra kuşatmasını kaldırdı

İsrail polisinin saatlerce kuşatma altına aldığı Mescid-i Aksa'daki Kubbetu's Sahra, kuşatmanın kaldırılmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

KUDÜS

İsrail polisinin saatlerce kuşatma altına aldığı Mescid-i Aksa’daki Kubbetu’s Sahra, kuşatmanın kaldırılmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

Ürdün Vakıflar,Mukaddesat ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Şeyh Azzam Hatip AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kubbetu's Sahra'da durumun sakinleştiğini söyledi.

"Bu Mescid-i Aksa ve Müslümanların haklarına apaçık bir saldırıdır"

Şeyh Hatip, İsrail polisinin Müslümanların haklarına ve Mescid-i Aksa'ya keyfi saldırıda bulunduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: 

"İsrail polisi sabah saatlerinde Kipa'yla Kubbetu's Sahra'ya girmeye çalıştı. Doğal olarak da görevliler polisin girmesine izin vermedi. Polis de ısrar edince görevliler mescidi kapattı. Ancak bunun üzerine polis, özel kuvvetleri çağırarak Kubbetu's Sahrayı kuşatma altına aldı, bazı kişileri gözaltına aldı ve Müslümanların namaz kılmasına engel oldu. Bu Mescid-i Aksa ve Müslümanların haklarına apaçık bir saldırıdır."

Mescid-i Aksa’nın adını vermek istemeyen bir koruması da AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsrail polisi, Kubbetu’s Sahra’nın etrafından çekildikten sonra mescit ibadete açıldı. Kubbetu’s Sahra’nın kapılarının açılmasının ardından onlarca Müslüman içeriye girdi.” dedi.

Öte yandan görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail polisi, 3'ü Mescid-i Aksa koruması olmak üzere Harem-i Şerif'ten çıkan 5 Filistinliyi de gözaltına aldı.

İsrail polisi Mescid-i Aksa'nın müdürünü darbetti

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisince darbedilen Mescid-i Aksa'nın Müdürü Şeyh Kisvani'nin hastaneye kaldırıldığını belirtti. 

"Mescid-i Aksa’daki gerilimden İsrail polisi sorumlu"

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Kisvani, İsrail polisi tarafından darbedildikten sonra kaldırıldığı işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan El-Makasid hastanesinden taburcu olduğu sırada AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Mescid-i Aksa’da bugün yükselen gerilimin sorumluluğunu tamamen İsrail polisine yüklüyoruz.” dedi.

İsrail polisinin Harem-i Şerif’in statüsünü değiştirmeye çalıştığına dikkati çeken Şeyh Kisvani, “Görüyoruz ki İsrail polisi, Mescid-i Aksa’da hak sahibi olduğunu ve buraya egemen olduğunu iddia etmek için yeni bir statü oluşturmaya çalışıyor. Biz buna kesinlikle izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Şeyh Kisvani, Arap ve İslam dünyasına çağrıda bulunarak, “İsrail’in Mescid-i Aksa’ya ve içindeki Müslümanlara yaptığı saldırıları durdurması için Arap ve İslam dünyasına harekete geçme çağrısı yapıyoruz.” diye konuştu.

İsrail polisinin kendisini darbetmesine ilişkin ise Şeyh Kisvani, “Kubbetu’s Sahra’nın İsrail polisince kuşatılmasını protesto etmek için toplananlar arasında bir anda izdiham yaşandı. İsrail polisinin de beni itmesi sonucu yere düştüm.” ifadelerini kullandı.

Şeyh Kisvani, İsrail polisince darbedilerek yere düşmesinin ardından vücudunda eziklerin meydana geldiğini söyledi.  

Olay

Mescid-i Aksa'nın korumaları, bu sabah bir İsrail polisinin Yahudilerin dini başlığı kipayla Kubbetu's Sahra'ya girmeye çalışması üzerine mescidin kapılarını kapatmıştı. 

Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa iki İsrail polisi "güvenlik kontrolü" gerekçesiyle kısa süreliğine Kubbetu's Sahra'ya giriyor. 

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Muhabir: Mustafa Deveci-Esat Fırat

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler