İsrail'e Türkiye şartı?

İsrail'e Türkiye şartı?

Muallim, Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine sadece Türkiye'nin arabuluculuğunda devam edeceklerini söyledi.Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim,...

Muallim, Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine sadece Türkiye'nin arabuluculuğunda devam edeceklerini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine sadece Türkiye'nin arabuluculuğunda devam edeceklerini söyledi.

Resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, 4 tur yapılan Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerinde Türkiye'nin arabuluculuğunu ve dürüst tavrını öven Muallim, Türkiye dışında bir arabulucu kabul etmeyeceklerini belirtti. Muallim, "Suriye'nin, Türkiye'nin arabulucu rolünü üstlenebilecek bir alternatifi kabul etmeyeceğini ve İsrail'in bunu anlaması gerektiğini" ifade etti.

Bölgesel gelişmeleri değerlendiren Muallim, İran'ı, ülkesiyle aynı siperde yer alan  dost, İsrail'i ise düşman olarak nitelendirdi.

Muallim, Suriye'nin İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda Arap Barış Girişimi Komitesi'nin "görüşmeleri başlatma hakkını herhangi bir tarafa verme yetkisi olmadığını düşündüğünü" belirtti. Bu komitenin, 2002 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Arap zirvesinde ortaya çıktığını hatırlatan Muallim, komitenin görevinin Arap Barış Girişimi'ni tanıtmak olduğunu ve müzakerelere dahil olmak gibi bir görevinin bulunmadığını söyledi.

İsrail-Filistin sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerde, "ABD'nin Araplara karşı İsrail'in taleplerini desteklediğini" belirten Muallim, "ABD'nin bu görüşmelerde dürüst bir garantör sayılamayacağını" ifade etti.

HARİRİ SUİKASTI

Muallim, "Suriye'nin sadece bölgedeki bir aktör olmadığını, Orta Doğu'nun güvenlik ve istikrarının sağlanmasında çok önemli rol üstlendiğini" dile getirdi.

Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Lübnan'a yaptığı ziyarete işaret eden Muallim, "Başkan Esad'ın Lübnan ziyareti, Suriye'nin bölgesel sorunların çözümü için çabaladığının göstergesidir" dedi.

Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik suikastı araştıran uluslararası mahkeme ile Suriye'nin "bir ilişkisi ve işi olmadığını" ifade eden Muallim, "Uluslararası mahkemenin amacının gerçekleri araştırmak değil, siyasi hedefleri gerçekleştirmek olduğunu" söyledi.

Suriye'nin bölgesel gelişmeleri ve Sudan, Yemen ve Somali gibi ülkelerde yaşananları yakından takip ettiğini belirten Muallim, Irak'ta bütün kesimleri kapsayacak bir hükümetin oluşturulmasını desteklediklerini bildirdi.

Muallim, Beşşar Esad'ın uluslararası vizyonunu ise "Akdeniz, Hazar Denizi, Karadeniz, Kızıldeniz ve Körfez'i ortak ekonomik çıkarlarla birbirine bağlayan, 5 denizi birbirine bağlama stratejisi" şeklinde açıkladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler