Kadın Denilince Kızların Aklına..

'Kadın Denilince Kızların Aklına 'Anne', Erkeklerin İse 'Güzellik' Geliyor'

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı, üniversite gençliğinin hem genel anlamda kadına bakışı hem de din merkezli kadın algısıyla ilgili yapılan araştırmada, 'kadın' denilince kız öğrencilerin aklına 'anne' erkeklerin ise 'güzellik' geldiğinin ortaya çıktığını söyledi. 

WEB TV ADANAPOST - İslam Dünyası'nda Kadının Toplumsal Cinsiyeti Nedir?

Prof. Dr. Asım Yapıcı, İslam dininde kadının önemine dikkat çekerek, üniversite gençliğinin kadına bakış açısını ve din merkezli olarak kadın algısına yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yapıcı, konuyla ilgili çok sayıda araştırma sonucu olduğunu, 2009'da gerçekleştirilen 'Aile İçi Kadına Şiddet' raporuna göre ülke genelindeki kadınların yüzde 39'unun fiziksel, yüzde 15'inin cinsel şiddet yaşadığını söyledi. 

Üniversite gençliğinin kadına bakış açısını araştırdığını vurgulayan Prof. Dr. Yapıcı, şu değerlendirmeyi yaptı: 

"Kadın denilince kız öğrencilerin aklına yüzde 45.5 oranında 'anne', yüzde 43.2 oranında 'güzellik' gelirken erkek öğrencilerin ise yüzde 50'sinin aklına 'güzellik' yüzde 25 oranında da 'cinsellik ve seks' geliyor.

Ağırlıklı cevaplar böyle. Ayrıca üniversite gençliğinin yüzde 67'si İslam dininde kadının değerli ve erkekle eşit olduğu kanaatindedir. Bu düşüncede olanlar, Kuran'ın buyrukları ile Müslüman toplumda gözlenen gelenek ve görenekleri birbirinden ayırmakta ve sıkıntının İslam'dan değil İslam'ın yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını ifade etmektedir. Öğrencilerin yüzde 21'i İslam'da kadının ikincilleştirildiği ve ötekileştirildiği kanaatinde. Yine öğrencilerin yüzde 56'sı günümüzde kadınların ikinci sınıf muamele gördüğü ve ezildiğini düşünmektedir. Daha da önemlisi sadece geleneksel yapıda değil modernizimle birlikte kadının cinsel bir meta haline geldiği, kadın bedeni üstünden modernlik adına rant sağlandığı da ciddi bir eleştiri olarak karşımıza çıkmaktadır." 

İSLAM'IN SÖYLEMEDİĞİNE İNANILIYOR 

Yapıcı, dinin temel kaynaklarında anlatılan kadın ile Müslümanların kadın algıları arasında ciddi bir farklılık olduğunu da söyledi. Yapıcı, Müslümanların kadın konusunda İslam'ın söylemediği şeylere inandığını kaydederek şöyle dedi: 

"Öğrenilmiş cehalet diye bir kavram var. Müslümanlar kadın konusunda İslam'ın söylemediği şeylere inanıyorlar. Uydurulmuş hadislerle 'kadının dini de yarım aklı da yarım' diyorlar. Kadını cinsel bir obje olarak görüp her şeyiyle denetlemek istiyorlar. Kuran'da iffet kavramı hem kadına hem de erkeğe aitken, zina her iki cinsiyete de haram kılınmışken günümüzde maalesef 'erkek yapar koç olur, kadın yapar hiç olur' anlayışı yaygın.

Töre cinayetleri, cinsel şiddet, ekonomik, sosyal ve psikolojik baskılar. Bugün Müslüman kadınların yaşadığı dramlardan bir kaçı. Artık bir şeyleri sorgulama vakti gelmiştir. İnsan modelimizin ne olduğunu yeniden düşünmemiz gerekiyor. Şucu bucu demeden, ideolojilere takılmadan topyekun bir sorgulama ile 'biz nerde yanlış yaptık ya da yapıyoruz?' deme vakti gelmiştir.

ÖZGECAN'I ÖLDÜREN BEL HUM ADAL'DIR 

Kadın cinayetleri konusunda korkunç rakamlarla karşı karşıya bulunulduğunu belirten Yapıcı şöyle devam etti: "Müslüman yazsa ne olur, yazmasa ne olur. İslami bilinç ve duyarlılığımızı kaybettikten sonra, Hazreti Peygamberin kadına her türlü şiddeti yasakladığını bile bile hala kadınlarımıza şiddet uyguluyorsak bırakın Müslümanlığı insanlığımızı da sorgulamak durumundayız. İslam, insanları hayvani duygulardan kurtarmak ve insan yapabilmek için vardır. Merhum Özgecan kızımıza yahut benzerlerine böyle bir zulmü reva gören kişi tek kelimeyle Kuran'da 'bel hum adal' olarak tasvir edilen bir yaratıktır, yani 'hayvanlardan da aşağı' bir seviyededir" dedi.

Prof. Dr. Asım Yapıcı

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.