Kripson tayt karpuz tarlayı da damakları da işgal etti!

Kripson tayt karpuz tarlayı da damakları da işgal etti!

 Adana ve yöresinde ekimi son yıllarda hızla yaygınlaşan Hollanda menşeli ''kripson-tayt karpuz'' yüksek verimiyle üreticinin, aromasıyla da tüketicinin...

 

Adana ve yöresinde ekimi son yıllarda hızla yaygınlaşan Hollanda menşeli ''kripson-tayt karpuz'' yüksek verimiyle üreticinin, aromasıyla da tüketicinin gözde ürünleri arasına girdi.

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis,yaptığı açıklamada, Adana ve yöresinde her yıl yaklaşık 150-200 bin dekar arasında karpuz ekiminin yapıldığını söyledi.

Yörede değişik cins karpuz ekimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Halis, yaklaşık 10 yıl önce Çukurova'da ekimine başlanan Hollanda menşeli ''kripson-tayt karpuzu''nun yörenin verimli topraklarına ve iklimine uyum sağlamasıyla ekim alanlarının her yıl genişlediğini bildirdi.

Halis, verimi yüksek kalitesi oldukça iyi olan tayt karpuzun üretim alanlarının yüzde 30'lara kadar çıktığını ifade ederek, ağırlığı 15 kilograma kadar çıkan ürünün başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Antalya ve turistik yörelerde alıcı bulduğunu kaydetti.

Karpuz üreticisi ve Çukurova Sulama Birliği Başkanı Turan Böbürer de, ''tayt karpuzu''nun orta erkenci cins ve pazar payının yüksek olması nedeniyle üreticilerin gözde ürünleri arasında yer aldığını söyledi.

Bu cins karpuzun hafif oval, içi kırmızı, tatlı ve raf ömrünün uzun olduğunu ifade eden Böbürer, ''Karpuzu eve koyduğunuz da kabuğundan inceldikçe daha fazla tat verir, bir ayda tüketilmesi gerekir'' dedi.

VERİMİ YÜKSEK

Böbürer, bu ürünün tat, aroma ve lezzet olarak diğer türlere göre daha iyi yetiştiğini ifade ederek,  ''Ayrıca diğer cinslere göre verimi de yüksek. Dekara 10 tona kadar ürün veriyor. Tayt karpuz yüksek verimiyle üreticinin, tadıyla da tüketicin aradığı ürün haline geldi'' diye konuştu.

Böbürer, tayt karpuzunun dekarının bin 500 ile bin 800 lira arasında satıldığını ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler