Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

MHP-BDP, işiniz zor

AK Parti, öyle bir plan yaptı mı bilmiyorum ama şayet partilerin tabanında bir fırtına estirme hesabı söz konusu ise bu anayasa değişikliği operasyonu, onun için birebir etkili olacaktır.

Türkiye'de çok yaygın bir anayasa değişikliği talebi var mı, var.

AB ile ilişkiler, bir hukuk ve anayasa reformunu beraberinde getiriyor mu, getiriyor.

Türkiye'de, özellikle yüksek yargı kararları konusunda bir sancı var mı, var.

Türkiye'de bir parti kapatma sorunu var mı, var.

Türkiye'de bir demokratikleşme sorunu var mı, var.

Şu andaki anayasa değişikliği operasyonu, böylesine geniş bir toplumsal beklentiye hitap amacı taşıyor.

Burada CHP'nin direnişini anlamak mümkün.

Çünkü CHP, halktan alamadığı iktidar yetkisini, darbelerle gelen üst yapı kurumları ile özellikle de yüksek yargı marifetiyle kullanmaya çalışıyor. CHP'nin, yüksek yargı marifetiyle, millet iradesini denetlediği düşüncesi neredeyse bir mütearife (postulat) halindedir.

Onun için CHP direnişi, biz yanlış da bulsak, anlamlıdır.

Peki MHP ve BDP'nin, bu değişiklik karşısında ayak diremesi ne oluyor? Onun mantığı var mı?

Bu soruyu, benim sormam bir şeyi değiştirmeyebilir.

Ama bence bu soruyu, hem MHP'nin hem BDP'nin tabanı soracaktır ve onların sorması çok şeyi değiştirebilecek önemdedir.

MHP tabanında hâlâ Anayasa Mahkemesi'nin o malum iptal kararının sancısı saklı duruyor. 10'uncu ve 42'nci maddelerdeki değişikliğin, başörtüsü ile, başörtüsünün laiklikle ilişkilendirilip buradan değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeler mantığını üretip, Meclis'i yetki dışına çıkmakla suçlayıp, değişikliğin iptal edilmesi...

Daha kötüsü, bundan böyle Meclis'in yapacağı tüm anayasa değişikliklerinin aynı mantıkla iptal edilebileceği sonucunun çıkması...

Bu, içine sindi mi MHP tabanının? MHP yönetiminin içine sindi mi? O yapı öyle kalmalı ve Meclis üzerinde (yani millet iradesi üzerinde) bir yargı erki görüntüsü sürmeli mi?

MHP tabanının içine, başörtüsü yasağının arkasındaki AYM iradesi siniyor mu?

MHP tabanının içinde, AYM'nin AK Parti'yi kapatabilme ihtimali, sevinç verici bir beklenti midir ki, parti kapatmayı zorlaştıran bir anayasa değişikliğinden rahatsız olsun?

Ya BDP?

Anlarım, bu anayasa değişiklik önerileri, bazı beklentileri yerine getirmiyor. Ama ya getirilen olumlu değişiklikler? Ona tavır almanın mantığı ne? AK Parti getirmediği takdirde, BDP'nin anayasayı değiştirmek için başka imkanı mı var?

Bu sorular BDP tabanında nasıl cevap bulur?

Bunun tercümesini Erkan Mumcu ve Mehmet Ağar yaptılar.

İşte söylüyorum:

-Anayasa değişikliğine direnmeleri halinde hem MHP'nin hem BDP'nin tabanında ciddi kaynaşmalar olacak.

Hani vaktiyle Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Üruğ'un bir sözü vardı:

-Altımızı tutamıyoruz demişti, alt kademelerdeki hareketlenmelere işaret ederek ve 12 Mart Muhtırası'nı buna bağlamıştı.

Bazen olur, "alt tutulamaz" hale gelir.

MHP ve BDP'nin altı kaynayacak. Kaynayacak çünkü o alt kemik bir alt değil. Evet, seçmen diyelim bir dönem MHP'ye, BDP'ye oy vermiş ama "ikinci parti" tercihinde, hemen yanı başında CHP değil AK Parti var.

CHP'ye yakın duruşların tamamı, yabancı gelir bu tabana...

CHP'nin sistem üzerindeki oligarşik nüfuzunun azaltılması ve kırılmasının MHP'yi ve BDP'yi neden rahatsız ettiğinin halka anlatılması mümkün değildir.

Halk seslenecek oradan:

-Bırakın onu Baykal yapsın, CHP'nin koalisyon güçleri yapsın ama MHP liderliğine düşmüyor o ya da BDP misyonu onu gerektirmiyor.

Soralım:

-MHP veya BDP, bu anayasa değişikliğini desteklerse kaybedeceği bir şey var mı? Bu iki partinin tabanları, "Siz AK Parti'nin anayasa paketini desteklediniz" diyerek, CHP'ye kayarlar mı? Ya da kalkıp, "Bu işi en iyi AK Parti yapıyor" deyip, AK Parti'ye mi yönelirler?

Bence ikisi de olmaz.

Bir kere, MHP tabanı da BDP tabanı da, CHP'nin kadim çizgisi ile davalıdır.

İki, MHP ve BDP tabanlarının AK Parti tabanlarıyla akrabalığı olmasına ve zaman zaman duygudaşlık yaşıyor olmalarına rağmen, MHP veya BDP'de kendilerini daha rahat hissetmeleri mümkündür.

Onun için diyorum ki, MHP ve BDP, tabanda fırtına esmesini istemiyorlarsa, anayasa değişikliği konusunda, daha sağlıklı duruşlara yönelmeleri doğru olur.

Şunu da söylemeliyim:

CHP tabanı bile bu işte hareketlenecektir. Kamuoyu araştırmaları, bunun oranının yüzde 15'ler civarında olacağını söylüyor. (Eşref Erdem örneği tek değildir) Bence CHP bile bunu dikkate almalıdır.

atasgetiren@bugun.com.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.