Mustafa Yürekli: Kırk Kare: 13. D8 Fotoğrafı

Mustafa Yürekli: Kırk Kare: 13. D8 Fotoğrafı

D-8'in temelleri, Ekim 1996'da dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı.

Türkiye, İstanbul'da D-8 Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı (20.10.2017). Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen D8  9. Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve D-8 üye ülkelerinin temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi. Bu yazıda, Erdoğan’ın D8 Fotoğrafı’na ilişkin birkaç hususa değineceğim.

D8 Değil, D20 Olsun

D-8'in temelleri, Ekim 1996'da dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı. Haziran 1997’de İstanbul'da yapılan ilk D8 toplantısından itibaren herkes ne olduğunu merak etmeye başladı.

D-8, (Developing 8 ya da Türkçe adıyla Gelişen Sekiz Ülke) nüfuslarının çoğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerin bir araya gelerek kurduğu bir uluslararası örgüt. İslam dünyasının entegrasyon çalışmaları arasında önemli bir proje olan örgütün sekiz üyesi var: Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1997'de kurulan D-8'in 20. seneidevriyesinin tam bir kardeşlik atmosferi içinde kutlandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Üç kıtada temsil edilen D-8 teşkilatının yedi saygın üyesini, kıtaları birleştiren yedi tepeli İstanbul'da misafir ettik. Zirve sırasında D-8 ülkelerinden gelen dostlarımızla birlikte geçtiğimiz aslında 20 yılın muhasebesini yaptık. Teşkilatın kendini yenileyip geliştirmesi, geleceğe çok daha güçlü şekilde hazırlanması için hangi adımları atmamız gerektiğini istişare ettik. Üye ülkelerin müşterek duruşunu ortaya koyan İstanbul Bildirisi de yine zirve kapsamında kabul edildi. Ayrıca kısa ve orta vadede gerçekleştireceğimiz hedefleri konu alan bir eylem planı üzerinde de mutabık kaldık. D-8 tarihinde 20 yılın önemli bir kilometre taşı olduğunun bilinciyle kendimize bazı hedefler belirledik. Tercihli ticaret, vize ve gümrük anlaşmalarının tüm üye ülkelerce onaylanması ve işlerlik kazandırılması öncelikli hedeflerimizdir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2017 zirvesinde "Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız" dedi.

"Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir takas odası kurulması için merkez bankaları bir araya gelmelidir. D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dahil etmeliyiz. Cumhurbaşkanları olarak D-8 Liderler Zirvesi'nin önemi iyi kavranmalı. Hepimiz D-8'e sahip çıkmalı, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olması için azami gayret göstermeliyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca teşkilatın üye sayısını 8'den 20'ye çıkarabileceklerini açıkladı.

'Aydınlığa Açılan Kapı Gibi'  

D-8, nüfuslarının çoğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerin bir araya gelerek kurduğu bir uluslararası örgüt. Bugüne kadar 10 liderler zirvesi düzenlendi.  

D-8 fikrinin temelini, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın "İslam Birliği" hedefi oluşturuyor. Erbakan, Soğuk Savaş'ın ardından yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güçlerini birleştirerek daha etkin bir rol oynayabileceğini savunuyordu.

D-8'lerin bayrağında altı yıldız yer alıyor ve bunlar örgütün 6 temel ilkesini sembolize ediyor: 1)Savaş değil, barış; 2)Çatışma değil, diyalog; 3)Çifte standart değil, adalet; 4)Üstünlük değil, eşitlik; 5)Sömürü değil, işbirliği; 6)Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi.

Erbakan, "20. yüzyılın gerçeklerinin ve alınması gereken derslerin D-8'in doğuşunun gerekçesi olduğunu söylemiş, "D-8'ler, 20'nci yüzyılın en önemli olaylarından birisi ve 20'nci yüzyılın 21'inci yüzyıla en kıymetli hediyesidir" demişti.

Erbakan, "D-8'lerin kurulması baştan sona harplerle ve çatılmalarla geçen 20'nci asrın sonunda, aydınlığa açılan bir kapı gibidir. Dünyada artık huzur, barış ve saadetin tesisi için, bir an evvel yanlışlardan vazgeçilmesi doğrulara dönülmesi ve Yeni bir Dünyanın kurulması gerekmektedir ve D-8 hareketi bu manada bir çalışma olarak değerlendirilmelidir" diye konuşmuştu. D-8'e 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Gözlemci Statüsü" verilmişti.

10'uncu Zirve Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son Bangladeş'in ev sahipliğinde çevrim içi gerçekleştirilen D-8 Teşkilatının 10'uncu Zirve Toplantısı'na iştirak etti (9.4.2021).  Erdoğan, "Türkiye olarak insan deneylerini yaptığımız yerli aşımızı, 'kimsenin geride bırakılmaması' ilkesiyle tüm insanlığın istifadesine sunacağız." dedi.

Öte yandan Başkan Erdoğan, "Ülkelerimizi kur kaynaklı risklerden korumak için yerel parayla ticarete ağırlık vermemiz şarttır. Üretimin istihdamın temeli son tahlilde özel sektördür." şeklinde konuştu.

"Dönüştürücü Bir Dünya İçin İşbirliği: Gençliğin ve Teknolojinin Gücünden Faydalanmak" temasıyla icra edilen zirveye, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, özel konuk olarak davet edilen İslam Kalkınma Bankası Başkanının da katıldı. 

Zirvede, D-8 gündeminde yer alan ticari ve ekonomik işbirliği konuları ele alındı. Güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Mısır’dan Erdoğan’a D8 Teşekkürü

Mısır Başbakanı Medbuli, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi temsilen bir konuşma yaptı. Medbuli, ülkesinin ortak çıkar ve hedeflere ulaşmak için D-8 Teşkilatı arasındaki iş birliğini güçlendirmeye önem verdiğini belirtti.

Başbakan Medbuli, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ülkesinin D-8 Dönem Başkanlığında ortaya koyduğu çabalardan ötürü teşekkür ederim.” dedi.

Bangladeş’in ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla çevrim içi düzenlenen D-8 Teşkilatının 10’uncu Zirve Toplantısı’nda “2020-2030 D-8 On Yıllık Yol Haritası” kabul edilmiş ve toplantıya ilişkin bildiri yayımladı.

Erdoğan'la İş Tutuşumuz Değişti

D-8 Genel Sekreteri Dato Ku Jaafar Ku Shaari, yaptığı açıklamada, 2019'un, kendileri için çok aktif bir yıl olduğunu ve D-8'in 22'nci yıl dönümü ile bazı sektörel inisiyatifler üstlendiklerini ifade etti.

Geçen yıl D-8'i 2030'a taşıyacak yeni yol haritası, bu süreçte nasıl ilerleyecekleri ve yeni fikirlere ilişkin komisyon toplantıları yaptıklarını anlatan Shaari, bu toplantılarda alınan kararların mayıs sonunda Bangladeş'in başkenti Dakka'da gerçekleşecek zirvede onaylanacağını bildirdi.

Shaari, Türkiye'nin dönem başkanlığı boyunca Türk hükümetinden ve farklı devlet kurumlarından destek aldıklarını belirterek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığı boyunca birçok yeni şeylerin çalışmasına başladık. Çalışma ve iş tutuşumuz değişti. Organizasyona ve çalışmalarımıza dinamizm kazandırdık." dedi..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üye ülkelerinin işbiriliğni geliştirme fotoğrafı olan D8 karesi, İslam birliği vizyonunun göstergelerinden biri.. Kırk karede siyasi hayatının anlatılacağı belgeselde mutlaka olması gereken fotoğraflardan biri...

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler