Mustafa Yürekli: Politikada Anadolu İnsanı ve Batıcı Devler

Mustafa Yürekli: Politikada Anadolu İnsanı ve Batıcı Devler

Adanalı politikacılar olarak; 2000’li yılların başında AK Parti milletvekili, bakan ve parti sözcüsü Çelik’i, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 1950’li yıllarda CHP genel sekreteri (1950 – 59) Gülek ile karşılaştırmak ülke ve Adana gerçeklerinin kavranması..

Mustafa Yürekli: Politikada Anadolu İnsanı ve Batıcı Devler

Arif Nihat Asya, 1950 seçimlerinde Adana’dan Demokrat Parti listesinden milletvekili adayı olmuştu.

Seçim çalışmaları başladı..

Miting yapılmaktaydı. 

Şair, miting meydanına geldi; az sonra yapacağı seçim konuşmasında,  ne söyleyeceğini düşünmekteydi..

Zihninde konuşmanın planlamasını kabaca yaparken, eski öğrencilerinden biri yanına geldi..

“Hocam!... CHP listesinde Kasım Gülek, Kemal Satır, Cavit Oral gibi devler var. Siz bu devlerin karşısına nasıl çıkacaksınız?” dedi.

Konuşmanın devamını, şair, şöyle anlattı..

“Bu soru bana mükemmel bir adım oldu. Kendi kendime ‘Buldum!’ dedim.

Ve kürsüye çıkınca söze şöyle başladım:

— Sevgili Adanalılar! Benim can kardeşlerim!

Bu kürsüye gelirken eski talebelerimden biri önümü kesti ve bana dedi ki: ‘Hocam! Sizin karşınızda, CHP listesinde Kasım Gülek, Kemal Satır, Cavit Oral gibi devler var. Siz bu devlerin karşısına nasıl çıkacaksınız?’ dedi. Talebeme cevap verdim. Dedim ki: Milletimiz, artık başında devler görmek istemiyor! Bıktık, usandık bu devlerden!

Milletimiz başında insan görmek istiyor! İnsan! İnsan” 

27 yıllık tek parti iktidarına son verdiği için Beyaz Devrim de denilen 14 Mayıs 1950 seçimlerinden DP açık ara önde çıktı ve Arif Nihat Asya Adana milletvekili olarak Meclis’e girdi. Söz konusu Batıcı dev politikacıların hiçbiri 1950 seçimlerinde milletvekili olamadı.

Yakın siyasi tarihe bakınca, ülke siyasetinde olduğu gibi Adana siyasetinde de Anadolu insanı Batıcı dev politikacılara karşı kesintisiz bir mücadeleyi sürdürmek zorunda kalmıştır. Çünkü Türk siyasetinde matuşka parti hakimdir: İttihad Terakki Fırkası’nı açınca Cumhuriyet Halk Fırkası çıkar, onu açınca Demokrat Parti çıkar, onu açınca Adalet Partisi çıkar, Ana Vatan Partisi, Doğru Yol Partisi vs. hep birbirinin içinden çıkmıştır, bu böyle devam eder. Dünya güçleri, matuşka partiyle ve Batıcı dev politikacılarla Türkiye’yi kontrol etmek istemiştir, kadro derinliği oluşturmak için.

Batıcı Dev Politikacılar

Ben Adanalı olduğumdan, meseleyi Adana’nın siyasi tarihinden örneklerle açıklayacağım. Adana siyasi tarihinde Kasım Gülek, Kemal Satır ve Cavit Oral’dan oluşan  1940’ların, 1950’lerin dev politikacılar listesi, Mehmet Ünaldı, Aytaç Durak, İmren Aykut, Tayyibe Gülek şeklinde devam etmektedir. Bu dev politikacılar çizgisi, Batıcı politikayı temsil etmektedir. Dünya güçlerinin önünü açtığı, siyasette iyi yerlere getirdiği kişilerdir dev politikacılar.. Örneğin babası İttihat ve Terakki Cemiyetinin Çukurova bölge sorumlusu olduğu için Kasım Gülek (1905 -1996) çekirdekten yetişme dev politikacıydı..

Büyüteç altına konulunca, bakın Kasım Gülek’te ‘dev’ dedirtecek ne özellikler görülmektedir: Gülek, Galatasaray Lisesine yazıldı, Robert Kolej’inden mezun oldu. 1928’de Paris’teki Ecole des Sciences Politiques’i bitirdikten sonra Columbia Üniversitesinde iktisat dalında doktorasını tamamlamış. Daha sonra Rockefeller Vakfı bursiyeri olarak Londra Üniversitesinde ve Keynes’in öğrencisi olarak Cambridge Üniversitesinde İktisat ve Maliye bölümlerinde öğrenim görmüş.. Daha sonra Almanya’da Berlin ve Hamburg Üniversitelerinde doktora sonrası çalışmalar yaparak hukuk eğitimini de tamamlamış..

Atatürk’ün talimatıyla siyasete giren Gülek, Bilecik’ten milletvekili seçilerek Meclis’e girdi, iki dönem Bilecik Millekvekilliğinden sonra 1946 yılında Adana’dan Milletvekili seçildi. TBMM Ticaret Komisyonu Başkanlığı yapan Gülek, 1947’de Hakan Saka Kabinesinin en genç bakanı olarak Bayındırlık Bakanlığına, 1948’de de Ulaştırma Bakanlığına getirildi. 1949 yılında Kore’ye giderek orada yeni göreve başlamış olan Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu’nun Başkanlığına seçildi. 1950 seçimlerinde büyük yenilgiye uğrayan CHP’nin Genel Sekreterliğine getirildiğinde, milletvekili bile olamamıştı Gülek ve dev politikacıydı..

Cemal Süreya’nın bir şiirindeki anlatımıyla Gülek, “Sekiz yabancı dil biliyormuş / Kasım Gülek efendi / Bir de Türkçe öğrense / Dokuz ederdi”. İngilizce, Fransızca, Almanca, Farsça, Arapça ve Korece dahil gerçekten sekiz dil bilen Gülek’in uluslar arası kariyerinde ise, Birleşmiş Milletler Kore Komisyonu Başkanlığı, Kuzey Atlantik Asamblesi Başkanlığı, Avrupa Konseyi Kurucu Üyeliği, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcılığı, NATO Parlamenterler Konferansı Başkan Yardımcılığı, Atlantik Enstitüsü Başkanlığı, Doğu Akdeniz Kalkınma Enstitüsü İkinci Başkanı görevlerinde bulundu.

Gülek, statükonun adamı, Amerikan tipi politikacıların rol modeli ve Özal’ın taklit ettiği dev politikacıydı: “Gazete arşivleri, anı kitapları, geçmişin tanıkları Kasım Gülek’i anlatırken bir noktada birleşiyorlar: Çok renkli bir kişilik. Yakup Kadri onun için ‘eksantrik’ tanımını yapıyor, Metin Toker biraz ‘gayrıciddi’ bulduğunu söylüyor. Halk çok seviyor. Aydınlar ‘popülist’ olmakla suçluyor. Kim ne derse desin Kasım Gülek, 1950-60 yıllarında CHP'nin uzun muhalefet döneminde partide değişim rüzgarları estiren bir politikacıydı. Hamamda düzenlediği basın toplantısıyla, tanıdık tanımadık herkesin elini sıkmasıyla ünlendi. Güleryüzlü politikacı imajını Türk siyasi hayatına soktu.” (Hürriyet, 25 Nisan 1999)

Gülek, 19 Ocak 1996'da nefes darlığı tedavisi gördüğü Washington'daki Walter Reed Askeri Hastanesi'nde 91 yaşında vefat etti. Cenazesi Türkiye'ye getirilen Gülek, Ankara'da Anıttepe Camisi’nde, vasiyeti üzerine Fethullah Gülen’in kıldırdığı cenaze namazından sonra Adana'da defnedildi.

Anadolu İnsanı Olan Politikacılar

Adana politik tarihinde devlerin karşısındaki Anadolu insanı politikacılar listesi de Remzi Oğuz Arık, Arif Nihat Asya, Hasan Aksay, Alparslan Türkeş, Cevdet Akçalı, Devlet Bahçeli, Abdullah Çalışkan, Recep Garip ve Ömer Çelik şeklinde oluştu..  Bu çizgi, yerli ve milli politikayı temsil etmektedir.

Türkiye, Adana siyasi hayatında 20. yüzyılın ikinci yarısına, iki partili sisteme geçişte şair Arif Nihat Asya’nın üstlendiği rolü, 21. yüzyılın ikinci çeyreğine, cumhurbaşkanlığı sistemine girerken Ömer Çelik yerine getirmektedir.

Ömer Çelik, siyasi kariyerine Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) katılarak başladı. İlk defa 2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Adana milletvekili olarak meclise girdi. 

Çelik, 2013 yılında, Kültür ve Turizm Bakanı olarak Ertuğrul Günay yerine getirildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti'nde de tekrar Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer aldı. 13 Eylül 2015 tarihi itibarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi'nin parti sözcüsü olarak atandı. 

Çelik, gerek bakanlık görevinde, gerekse parti sözcülüğü görevinde, cesur tavrı ve derinlikli söylemiyle dikkatleri üzerine çekti.. Çizgisindeki diğer millet vekilleri arasından da söyleminin özgünlüğü ve gittikçe gelişen çizgisinin sürekliliğiyle öne çıkıyor.

Kısaca söylemek gerekirse, Adanalı politikacılar olarak; 2000’li yılların başında AK Parti milletvekili, bakan ve parti sözcüsü Çelik’i, 20. yüzyılın ikinci yarısında, 1950’li yıllarda CHP genel sekreteri (1950 – 59) Gülek ile karşılaştırmak ülke ve Adana gerçeklerinin kavranmasında yararlı olabilir diye düşünüyorum..

yazının devamı..

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler