'Orhan Baba'dan MHP'ye kötü haber ?.

'Orhan Baba'dan MHP'ye kötü haber ?.

Anayasa referandumuna hayır kampanyası yürüten MHP'nin bu çerçevede Barış Manço'nun şarkısını kullanmasına sanat camiası da sıcak bakmıyor.Ünlü...

Anayasa referandumuna hayır kampanyası yürüten MHP'nin bu çerçevede Barış Manço'nun şarkısını kullanmasına sanat camiası da sıcak bakmıyor.

Ünlü sanatçı Orhan Gencebay, sağ olmayan bir sanatçının eserin kullanımı konusunda son sözün varislerinde olduğunu söyledi. Manço'nun ailesi şarkıların 'politik' amaçlı kullanılmasına karşı çıkmıştı.

Sevilen sanatçı rahmetli Barış Manço'nun 'Yüzbinkere hayır' isimli şarkısının MHP tarafından referandumda kullanılması tartışma konusu oldu. Manço'nun ailesi duruma itiraz ederken, aynı zamanda Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nin yönetiminde bulunan arabesk müzigin ünlü ismi Orhan Gencebay aileye hak verdi. Gencebay, "Şarkılar bazı konularda yardımcı oluyor ama halkımızın benimsemiş olduğu o duygusal mesajlar duygusal müzikler siyasi alanda kullanılmasa bence daha iyi olur." ifadesini kullandı.

Böyle bir ihtiyaç duyulması halinde yeni bir parça yapılmasının daha doğru olacağını vurgulayan ünlü sanatçı, kendi şarkılarının da 'siyasi' amaçla kullanılmasını istemiyor. "Mesela, 'Batsın bu dünya'nın siyasi bir amaçla kullanılmasını istemem şahsen." diyen Gencebay, Barış Manço'nun şarkısı ile ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

"Aile istemiyorsa o zaman kullanılamaz. Zaten kararı eser sahibi bizzat verir veya vermez. Eğer eser sahibi sağ değilse varisi izin verir veya vermez. Onun ukdesindedir zaten. İzin almadan yapmazlar herhalde. İzin vermezse kesinlikle kimse bir şey yapamaz."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN İYİ ANLATILMASI LAZIM"

Ünlü sanatçı, 12 Eylül Anayasası'nın değişmesini istemekle birlikte bunun bir konsensüs dahilinde olması gerektiğini söyledi. Reformun halka değişikliklerin yeterince anlatılmadığını düşünen Orhan Gencebay, "Ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum, şüphesiz. Ama kesinlikle neyip değişip neyin değişmediğini detayı ile bilmiyorum." diye konuştu.

12 Eylül'den sonra yapılan mevcut anayasanın bir çok yerlerinin değişmesi gerektiğine katılan Orhan Gencebay, şunları söyledi:

"Bu referanduma giderken halkımızın tüm bu detayları bilmediğinden eminim. Bilmesi de mümkün değil. Halkımız neye evet, neye hayır dediğinin farkında olmayabilir. Referandumlar çok önemlidir. Halkımıza iyi anlatmamız lazım. Kimse halkımız kandırmak niyetinde olmaz, ne bu hükümet ne bundan önce gelenler, ne bundan sonra gelecek olanlar. Öyle bir şeyi aklımın ucundan geçirmek istemiyorum. İyi olanı yapmaya çalışırlar diye düşünüyorum. Ama bunu halkımıza iyi anlatmalıyız. Ey halkımız biz şunları değiştirdik. Bunun ruhu şudur, bu budur. Anlayabilirsek referandum daha sağlıklı olabilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler