İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Osmanlı Ocakları ile “Yeni Türkiye”’ye

Osmanlı Ocakları ile “Yeni Türkiye”’ye

 

Son zamanlarda bazı sivil toplum örgütleri, Hürriyet gazetesi, CHP, MHP ve HDP parti binalarına yönelik saldırılara da adı geçen bir grup var. Bu grubun adı “Osmanlı ocakları”.

Milliyetçi Hareket Partisinin “Ülkü Ocakları” Milli Görüş hareketinin “Akıncıları” ve Büyük Birlik Partisinin “Alperen Ocakları”’nı hatırlatan bu yeni oluşum, çok hızlı biçimde örgütlenerek Türkiye geneline yayılmış durumda.

2009 yılında kurulan fikir babasının başbakan Ahmet Davutoğlu  olduğu söylenen ancak, bizzat Erdoğan'ın isteği üzerine kurulduğu ve harekete geçirildiği bilinen “Osmanlı Ocakları”’nın Genel Başkanlığını Kadir Canpolat yapıyor.  “Osmanlı Ocakları”’nın bazı illerdeki açılışlarını, eski bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saraydaki en yakını Binali Yıldırım ve AKP’nin önde gelen isimlerinin yaptığı basında genişçe yer almıştı.

 “Osmanlı Ocakları”, AKP’nin gençlik örgütlenmesi olarak biliniyor. 68 bürosu bulunan “Osmanlı Ocakları”, kendilerini bir yandan “siyaset üstü” olarak tanıtırken bir yandan da “Kara devirdeki AK Osmanlıyız” diyorlar.

Osmanlı Ocakları” AKP’nin “Yeni Türkiye” konseptinin içerisinde “Yeni Osmanlı” düşüncesinin, özleminin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor. Gençlere Osmanlı gelenekleri, kültürü ve ahlakı aşılanmaya çalışılan Osmanlı ocaklarının genel merkezleri ve şubeleri zemininden duvarına tüm eşyalarda armalar, padişah resimleri, tuğlar, bayraklar ile donatılmış adeta Osmanlı dönemi yansıtıyor.

Örgüt, "Büyük Osmanlı ideali'' ile gençleri çevresine toplamaya, Erdoğan'ı ise Osmanlı'nın yeni lideri olarak kabul ettirmeye çalışıyor. “R.Tayyip Erdoğan namusumuzdur!”ve“Recep Tayyip Erdoğan’ın askerleriyiz!” gibi sloganlarla meydanlara sık sık ''kefene sarılarak'' çıkan gençler düzgün giyimleriyle de dikkatleri üzerlerine çekiyorlar.

Bu oluşum ve yapısını incelediğimizde,  Erdoğan'ın Gezi olayları sırasında "Yüzde elliyi evde zor tutuyorum'' diyerek işaret ettiği kişilerinde Osmanlı ocağı mensubu gençler olduğunu hatırlara getiriyor.

 

Osmanlı hayranlığı ve saltanat;

Beştepe’de başbakanlık yerleşkesi olarak planlanan! Ancak Cumhurbaşkanı seçilmesi ile kendisine Cumhurbaşkanlığı sarayı olarak tahsis ettirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan. Cumhurbaşkanlığı sarayının kamuoyunda “AK-Saray” olarak anılması üzerine buraya “Cumhurbaşkanlığı külliyesi” adı verilmişti.

Beştepe’de olarak ta anılan  “Cumhurbaşkanlığı külliyesi” yapı, maliyet ve lüks görünümü ile Osmanlı padişahlarının saray ihtişamını aratmadığı gibi içerisindeki yaşam ve özellikle yabancı konukların ağırlanması saray gelenekleri ile eş değerde.

Osmanlı hayranlığını her fırsatta konuşmalarının satır aralarında vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösteriş ve ihtişama verdiği önemle birleşince başkanlık sistemi ısrarı altında yatanın sultanlık ve saltanat özlemi olduğu hissini çıkarmamak elde değil. Bunun nedeni de son yıllarda Osmanlı vurgusunun her alanda öne çıkarılması.

Beştepe’deki AK-Sarayda konuklarını karşılarken Erdoğan’ın Saray’ın merdivenlerine dizilen Osmanlı askerleri arasından ihtişamla inmesi.  Osmanlı motif ve simgeleri toplumsal hayatımızda daha sık öne çıkması. Okullarda zorunlu olarak Osmanlıca dersi okutulmak istenmesi.. Ankara Büyükşehir belediye başkanlığı tarafından yönetilen Ankara Spor’un adının Osmanlıspor olarak değiştirilmesi, finansal destek ve büyük bir gayretle kısa sürede Süper Lig’e yükselmesi. Osmanlı özlemini dışa vuran önemli olaylar.

Bütün bu gelişmeler gösteriyor ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin “Yeni Türkiye” adı altında yatan aslında  “Yeni Osmanlı”’yı inşa etmek olduğudur.

 

İbrahim Halil SİPAHİ

13.09.2015/adanapost.com

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi