Ramazan'ı fırsat bilip sebze-meyveye zam yaptılar?

Ramazan'ı fırsat bilip sebze-meyveye zam yaptılar?

Bahar aylarındaki bol yağış sonrası sektör temsilcilerinin "Bu sene meyve-sebze ucuz olacak." açıklamalarına rağmen, Ramazan'daki fiyat artışları dikkat...

Bahar aylarındaki bol yağış sonrası sektör temsilcilerinin "Bu sene meyve-sebze ucuz olacak." açıklamalarına rağmen, Ramazan'daki fiyat artışları dikkat çekiyor.

Ramazan öncesi marketlerde 35-40 kuruşa satılan karpuz 1,5 liraya liraya kadar yükseldi. Domates ve salatalığın kilosu ortalama 1 liradan 2 liraya liraya çıktı. Şeftali 3,8, üzüm 2,6, taze fasulye 3 liradan satılıyor. Komisyoncular, bunu sıcaklara ve talep artışına bağlıyor. -EKONOMİ 07

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mithat Yılmaz, sıcakların da etkisiyle fiyatların arttığını söyledi. Yılmaz, "Bu sene ürünü herkes aynı zamanda ekmiş. Mesela karpuz aynı dönemde ekilmiş. Talep artınca da piyasada mal kalmadı. Ülkemiz sıcak havalarla boğuşuyor. Ramazan'da talepler arttı, sıcaklar da artınca meyve ve sebze fiyatları artış gösterdi. Yaylalardaki ekime bağlı olarak fiyatlar düşebilir." dedi. İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan ise meyve ve sebzede fırsatçılık yapılamayacağını, çünkü sektörde borsa olduğunu söyledi. Ramazan ayının başlamasıyla herkesin tenceresinin kaynadığını, böylece meyve ve sebzeye olan talebin de arttığını kaydeden Dayan, "Sektörde talep artınca fiyatlar da artıyor. Karpuz piyasada yok. Karpuzun yükselmesiyle birlikte diğer meyve ve sebzelerin fiyatları da arttı." diye konuştu. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Şefiz Özbey, sıcakların etkisiyle kentte karpuzun kalmadığını, karpuz diyarına başka illerden karpuz getirildiğini dile getirdi. Özbey, şu bilgileri verdi: "Bu sene yağmurlar çok iyiydi. Meyve sebzenin bol olacağını bekliyorduk. Fakat sıcaklar birçok ürünü tarlada bıraktı. Fiyatlardaki artış Ramazan'la ilgili değil. Geçen seneye göre daha az ürün ekildi, buna ilave olarak da sıcaklar da artınca fiyatlar tavan yaptı."

Ramazan öncesi vatandaşlara "Baklava yerine misafirlerinize karpuz, şeker yerine de üzüm ikram edin.'' diyen Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Çakman da sıcakların meyve ve sebze piyasasını vurduğunu ifade etti. Çakman, Ramazan'la birlikte talep patlaması yaşandığını, ancak sıcaklarla beraber ürünlerin de azaldığını kaydetti. Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, fiyat artışlarını talebin fazla ve üretimin yetersiz olmasına bağladı. Fiyat artışlarının komisyonculardan kaynaklanmadığını iddia eden Tavşan, "Hiç kimse kendiliğinden fiyatları yükseltemez." dedi. Salatalık fiyatlarındaki artışın geçen seneye göre az üretilmesinden kaynaklandığını söyleyen Tavşan, karpuz fiyatlarındaki artışa talebin fazla olmasının yol açtığını belirtti. Tavşan, şeftali ve kayısı fiyatlarındaki artışları ise sezonunun geçmesine bağladı.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler