RTÜK Başkanı Dursun'dan denetleme çıkışı...

RTÜK Başkanı Dursun'dan denetleme çıkışı...

RTÜK Başkanı Davut Dursun, ''kamu yönetimi içinde bağımsız denetleyici kurum olur mu?'' mantığı gelişmediği için bağımsız kurulların yeteri kadar...

RTÜK Başkanı Davut Dursun, ''kamu yönetimi içinde bağımsız denetleyici kurum olur mu?'' mantığı gelişmediği için bağımsız kurulların yeteri kadar etkin olamadıklarını söyledi.

Dursun, ''Türkiye'de Rekabet Savunuculuğunun Kurumsallaşması'' konulu sempozyumun ''Düzenleyici Kurumlar ve Rekabet Politikası'' konulu oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de düzenleyici kurumların düzenlemekten çok denetlemekle meşgul olduğunu söyledi.

Değişen siyasi iktidarların tercihleriyle bu tür düzenleyici ve denetleyici kurumların etkinliklerinin değişmemesi gerektiğinin önemine işaret eden Dursun, özellikle düzenleme konusunda bir sıkıntı olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Dursun, ''(Kamu yönetimi içinde bağımsız denetleyici kurum olur mu) mantığı gelişmediğinden bağımsız kurullar yeteri kadar etkin olamıyor. İlgili sektörlerin düzenlenmesinde bazı sorunlar ortaya çıkıyor'' dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha da kurumun sektörde çok oyuncu olması ve tüketicilerin de bundan faydalanması için çalışmalarını yürüttüğünü anlattı. Piyasada bugün yetkilendirilmiş işletme sayısının 392'ye ulaştığını belirten Karaçuha, sabit abone sayısı düşerken mobil ve 3G abone sayısında önemli artışlar yaşandığını söyledi.

Karaçuha, sektöre yönelik düzenlemenin gerekli olduğunu, bu konuda gerek AB gerekse diğer ülkelerinin tecrübelerini dikkate alarak çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Vedat Gün ise petrol ve LPG sektörlerinin kendilerine ait bir ruhu olduğunu, buradaki uygulamalarının daha çok denetleme amaçlı yapıldığını söyledi.

Elektrik ve doğal gazda ise farklı bir yapı bulunduğuna dikkati çeken Gün, burada rekabeti sağlamak için alınması gereken uzun bir yol olduğunu vurguladı.

Gün, geç ancak sıkıntılı bir rekabetçi piyasaya gidişin halkalarının tamamlanmaya başlandığını ifade ederek, ''Henüz daha sıradan vatandaşların rekabetten istifadesine epey zaman var'' dedi.

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül ise kamu ihale alımlarının Türkiye GSMH'sinin yüzde 10'unu oluşturduğunu belirterek, kamu alımlarının ekonomik ve sosyal politikaların önemli araçlarından biri olduğunun altını çizdi.

Kamu alımlarında son yıllarda artış kaydedildiğini bildiren Gül, geçen yıl imzalanan sözleşme sayısının 174 bin dolayında olduğunu söyledi.

Geçen yıl 131 bin ihale gerçekleştirildiğini belirten Gül, her ihaleye ortalama 7 teklif verildiğini, bunun da iyi bir sayı olarak kabul edilebileceğini anlattı.

Yapılan araştırmaların, bu alanın yolsuzluğa açık olan alanların başında geldiğini ortaya koyduğunu anlatan Gül, şeffaflığın önemine işaret etti.

Bu arada, sempozyum programında katılımcılar arasında bulunan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray etkinliğe katılmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler