Rusya, Çin, Amerika, YENİ MODEL sorgulamaları...

 

Sayın Cumhurbaşkanımız Çarşamba günü önemli bir ziyaret gerçekleştirdi ve Moskova’ya giderek Moskova Merkez Camii’nin açılışını Rusya Devlet Başkanı Putin ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile birlikte yaptı... 

Tarihe dikkatli bakarsak “Vatikan merkezli Batı modeli” ve zaman zaman karşısında durmaya çalışan “Balkan-Rusya çizgisindeki Ortodoks yapı” eksenli denklemin BİZİM COĞRAFYAMIZ için ne kadar önemli olabileceğini görebiliriz...Bu ayrıntıya lütfen detaylı bakın ve konuşalım...

Bu noktada özellikle “Rusya ile neler yapılabilir” sorusunu da sormak ve gerçekçi cevaplar aramak istiyorum.

Bazı tespitler yapalım; 

1- Rusya başta olmak üzere ÇİN, Hindistan, Pakistan, Jaonya’ya kadar uzanan kuşak, silah ve konvansiyonel-nükleer denklemlerde, Batı karşısında dönemsel üstünlük sağlamasına rağmen ABD+AB, dünya toplam GSMH’sının neredeyse % 35-40’ını üretirken, tek başına Rusya ve o coğrafya’da kalan çevre ülkeler dahil % 2,5-4 bandında kalıyor. Rusya GSMH olarak tek başına AB ve ABD karşısında zayıf!

2- Çin, tek başına AB ve ABD’nin yarısından fazlasına eşit bir GSMH üretebiliyor.

3- Şangay Ülkelerinin toplamı bugün için ABD ve AB ile eşit olmasa bile 2023’e kadar AB’yi geçmesi beklenebilir.

4- Daha net yazmak gerekirse; ABD+AB 30 trilyon dolarlık bir GSMH büyüklüğünü yıllık olarak rahat geçerken, Rusya ve ayrılan eski çevre ülkeler, 3 trilyon doları geçemiyor. BU GERÇEK, SİLAH ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLANSA BİLE EKONOMİK OLARAK BATI’NIN 10’DA 1’İ olmak anlamına geliyor. GSMH açısından bakınca Rusya, Çin ve Hindistan ile daha anlamlı hale geliyor.

5- Daha geniş bakarsak; Çin, Türkiye, Hindistan, Japonya Rusya’nın GSMH detayları birlikte düşünülünce anlamlı bir denklem ortaya çıkıyor. Çin tek başına GSMH büyüklüğü olarak AB ve ABD ile ilk 3 icinde yarışıyor.

6- Rusya, toprakaltı zenginlik, üretme gücü, üreten işçinin eğitimi ve petrol-gaz-çelik alanında BATI’ya karşı üstünlükleri olmasına rağmen, SİSTEMİ KURAN BATI karşısında FİNANSAL KALDIRAÇ kullanma konusunda adım atamıyor. Bunun sebebi de çok açık; WALL STREET NEW YORK’da ! Sistemi kuran BATI, SİSTEMİ YÖNETİYOR ve kurduğu DÜZENDE istediği gibi finansal kaldıraç kullanıyor. 

7- DOĞU’ya özgü bir finansal sistem kurulmadığı sürece, Türkiye, FİNANSAL ENTELEKTÜEL kapasite ve BATI tipi finansal kaldıraç kullanma tecrübesi açısından Rusya için çok önemli. Rusya ve Türkiye’nin özellikle BATI tipi finansal tecrübenin kullanılmasında işbirliği büyük bir potansiyel oluşturabilir.

8- Rusya, ekonomik temel zenginliklerine rağmen MARKALAŞAMAMA sorunu yüzünden beklenen GSMH sıçramasını yapamıyor. Örneklersek; bugün dünya genelinde satılan bir Rus cep telefonu, elektronik eşya veya düşünebileceğiniz bir ürün YOK ! Markalaşamama sorununu belli ölçüde hala yaşayan ve kısmen de aşan Türkiye ile işbirliği yapılabilir.

9- ÇİN, markalaşma açısından Rusya’ya göre iyi fakat BATI TİPİ FİNANSAL ataklara karşı çaresiz. Son bir ayda ÇİN’de yaşananlar halen “BATI TİPİ finansal entelektüel çaresizlik sendromunun” aşılamadığını AMA AŞILMA ÇABALARININ DA ANLAMLI olduğunu gösteriyor.  

Sonuç: Bölgede “YENİ DENKLEM OLABİLİR Mİ” sorusuna dikkatli bakınca; Tören alanlarında “iri veya nükleer silahlar” ile yapılan gösteri etkili olsa dahi “BATI BLOK’u karşısında” ÜRÜN eksikliği, finansal-entelektüel birikim ve SAHİPLİK oranları açısından ciddi bir sorun hala var. Amerika bu anlamda bölgede İŞBİRLİĞİNE KATILMAYI isteyebilir. İstemesi gelişen denklem dışında kalmama adına önemli.

Son söz: İçerideki BATI eksenli “hayran” YERLEŞİK DÜZEN ne kadar engellemeye çalışsa dahi, yeni adımlar atılmalı. Bu bağlamda Türkiye-Rusya-ÇİN arasında BATI dünyasında şirketleri satın alacak bir FON kurulması düşünülebilir. TÜRK-RUS-ÇİN YATIRIM FONU.

Önemli not : Amerika, Türkiye’ye AVRUPA GÖZLÜĞÜ ile bakmaktan tam vazgeçebilir ve Türkiye-Rusya-Çin arasındaki yeni denklemleri destekler ve katılırsa önemli bir aşama geçilmiş olacaktır. Dünyanın en büyük bankası olan ÇİN bankasının daha doğrusu dünyanın en büyük aktif portföyüne sahip ÇİN BANKASININ Türkiye’ye gelmesi önemli bir adım. Çin birikimi olan ama BATI TİPİ FİNANSAL TUZAKLARI aşamayan bir ülke. Bunun sebebi de ABD MERKEZ BANKASI’na gelişme yolunda fazla teslim olması ve elinde “ne yapacağını bilemeyeceği” kadar fazla ABD hazine bonosu olması. Çin’in istekli davranması halinde ALTIN ve HAZİNO BONOLARI üzerinden BATI TİPİ FİNANSAL kaldıraç üreteceğimiz sistemler kurgulayabiliriz...

 

 

Yiğit Bulut

Star

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.