Rusya Mariupol'ün tamamen kontrol altına alındığını açıkladı

Rusya Mariupol'ün tamamen kontrol altına alındığını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Mariupol’de Azovstal fabrikasına baskın yapılmamasını, burada silah bırakan Ukraynalı güçlere iyi muamele yapılmasını istedi.

Moskova/Kiev

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki Rus ordusunun eylemlerine ilişkin bilgi aldı.

Mariupol’ün, Azak Denizi bölgesinde büyük bir sanayi ve ana ulaşım merkezi olduğuna dikkati çeken Şoygu, 8 yılda burasının müstahkem bir bölge, radikal Ukraynalı milliyetçilerin sığınağı haline geldiğini savundu.

Şoygu, Mariupol’e çok sayıda ağır silah getirildiğini belirterek "11 Mart’taki kuşatma sırasında Ukrayna silahlı kuvvetleri, milliyetçi oluşumlar ve yabancı paralı savaşçıların sayısı 8 bin 100’den fazla idi. Şehrin kurtarılması esnasında 4 binden fazlası yok edildi, 1478’i esir alındı. Kalan 2 binden fazlası ise Azovstal Fabrikası sanayi bölgesinde kuşatılmış halde." ifadelerini kullandı.

Mariupol’den sivillerin ve yabancıların tahliyesi için 21 Mart’tan itibaren her gün koridor açıldığını kaydeden Şoygu, şehirden 142 bin 711 kişiyi tahliye ettiklerini ifade etti.

Şoygu, şehirde durumun sakin olduğunu, Azovstal’daki Ukrayna güçlerine yönelik operasyonun 3 veya 4 günde tamamlanacağını bildirerek “Bugün Mariupol, tamamen Rus ordusunun ve (sözde) Donetsk Halk Cumhuriyeti polisinin kontrolü altındadır.” dedi.

Putin’den "fabrikaya baskının iptal edilmesi" talimatı

Rusya Devlet Başkanı Putin ise sanayi bölgesine yapılacak askeri operasyonun uygun olmadığını söyleyerek baskının iptal edilmesi talimatı verdi.

Rus askerlerinin sağlıklarını ve yaşamlarını düşünmek zorunda olduklarını vurgulayan Putin, “Bu sanayi bölgesindeki katakomplara ve yer altına girmeye gerek yok. Ancak bu sanayi bölgesini sinek bile uçmayacak şekilde kapatın.” diye konuştu.

Azovstal’daki Ukraynalı güçlere "silah bırakma" çağrısı

Azovstal fabrikasındaki Ukraynalı güçlere silah bırakma çağrısı yapan Putin, “Henüz silah bırakmamış herkesi bir kez daha davet ediyoruz. Rus tarafı, ilgili uluslararası yasal düzenlemelere uygun olarak onların hayatlarını ve iyi muameleyi garanti eder. Yaralananların tümüne nitelikli tıbbi yardım yapılacak.” dedi.

Putin, Mariupol’ün kontrol altına alınmasını başarı olarak nitelendirdi.

Ukrayna: Rusya'dan Azovstal fabrikasından acil insani koridor açmasını talep ediyoruz

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk ise yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'dan Mariupol'deki Azovstal fabrikasından acil bir insani koridor açmasını talep ettiğini belirterek "Orada yaklaşık 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin bugün Azovstal'dan çıkarılması gerekiyor." dedi.

Vereşçuk, "Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu, çabalarını şimdi Azovstal'a odaklamaya çağırıyorum. Şimdi bu, insani çabalar için kilit bir nokta ve önemli bir an." ifadelerini kullandı.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko da Mariupol yakınlarındaki Manguş köyünde yerli halkın, Rus ordusu tarafından 30 metre derinliğinde kazılmış toplu mezarlık bulduğunu söyleyerek Rus güçlerinin, Mariupol şehrinde yaptığı tüm savaş suçlarını toplu mezarlarda sakladığını öne sürdü.

Boyçenko, ayrıca Mariupol'ü terk edenler için Rus ordusunun şehir çevresine bir haftadan uzun süredir "oldukça zorlu bir filtreleme" uygulanan dört filtreleme kampı oluşturduğunu kaydederek Rus güçlerin, Mariupol'ü terk eden erkekleri çok titizlikle, bir kaç kez, bazen günlerce sorguladığını savundu.

Rusya: Donetsk bölgesinde havada Toçka-U füzesini vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Rus ordusu ve ayrılıkçı güçlerin Kremennaya yerleşim birimini tamamen kontrol altına aldığını, Rus hava operasyonel taktik birliğinin gece boyunca Şnurki, Novonikolayevka ve Aleksandrovka yerleşim birimlerinde Ukrayna askeri birlikleri ve teknik araçlarının toplandığı 20 alanı yok ettiğini bildirdi.

Ukrayna’nın farklı yerleşim birimlerindeki füze ve topçu birliklerinin 1001 Ukrayna askeri nesnesini vurduğunu söyleyen Konaşenkov, Rus hava savunma sistemlerinin 13 Ukrayna insansız hava aracını ve Donetsk bölgesinde havada Toçka-U taktik füzesini vurduğunu bildirdi.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 140 uçak, 106 helikopter, 511 insansız hava aracı, 254 hava savunma füze sistemi, 2 bin 410 tank ve zırhlı araç, 262 çok namlulu roketatar, 1046 obüs ve havan topu, 2 bin 259 özel askeri araç yok edildi.” ifadesini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler