Sağanak Yağış Karpuzcuları Üzdü, Narenciyecileri Güldürdü

Sağanak Yağış Karpuzcuları Üzdü, Narenciyecileri Güldürdü

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı ve ATO eski Başkanı Şaban Baş, Adana'da dün yaşanan ağır sağanak yağışın, karpuz rekoltesini en az yüzde 30 düşüreceğini...

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı ve ATO eski Başkanı Şaban Baş, Adana'da dün yaşanan ağır sağanak yağışın, karpuz rekoltesini en az yüzde 30 düşüreceğini belirterek, iklim şartlarının sertleşmesiyle birlikte talep de azaldığı için yüklü miktarda karpuzun, sebze hallerindeki kamyonlarda çürümeye mahkum olduğunu söyledi. Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Remziye Karabucak ise, bahçelerin felaket niteliğinde yağış almadığını ve yağmurun en kurak zamanlara denk geldiği için narenciye ürünlerine faydalı geleceğini ifade etti.

Çukurova bölgesini felç eden ve 2,5 saatte metrekareye 77,6 kilogram düşen sağanak yağış, hasadı yapılmamış veya yapılmakta olan birçok tarımsal ürün gibi karpuzu da vurdu. Türkiye'deki karpuz ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan ve ilk hasadın yapıldığı Adana'daki sel felaketi çiftçiyi düşündürdü. Konuya ilişkin İHA'ya açıklama yapan Şaban Baş, ciddi boyutta zarar olduğunu ve ürünün kalitesinin düşeceğini söyledi. Karpuz rekoltesinin en az yüzde 30 düşeceğini belirten Baş, İç Anadolu ve İstanbul başta olmak üzere tüm Anadolu'da karpuz fiyatlarının 30 kuruşa kadar düştüğünü kaydetti. İnsanların sıcak havada karpuz yemekten keyif aldıklarına dikkat çeken Başkan Baş, şöyle devam etti: "Soğuk havada kimsenin aklına karpuz gelmez. Sıcak havada yenilen sebze ve meyve talep ediyor insanlar. Fiyatların düşmesinin sebebi de İç Anadolu'daki iklim şartları. Satılmıyor karpuzlar, ellerinde kalıyor. En yakın örneği, Ankara'ya 20 kamyon gittiyse, halde bekliyor, indiremiyorlar. Bir süre sonra çürüyecek."

ADATÜB Yönetim Kurulu Başkanı Remziye Karabucak ise, narenciye bahçelerine kent merkezinde olduğu gibi felaket niteliğinde bir yağış yaşanmadığını belirtti. Şehir merkezinde metrekare başına 77,6 kilogram ölçüm yapılırken, kendilerinin narenciye bölgelerinde yaptıkları ölçümlerde 15-20 gibi, zarar vermeyecek nitelikte rakamlar aldıklarını ifade etti. Başkan Karabucak, "Yağan yağmurların tahliyesi yapılabiliyorsa bahçeler için sıkıntı yaratmayacaktır. Yağış zarar verecek nitelikte olmadı narenciye ürünleri için. Faydası çok oldu. Toprak aç, su için."

İHA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler