Sokak çocuklarına 'Şefkat Eli' uzanacak...
Adana Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ''Şefkat Eli'' projesi ile, sokakta çalışan ve dezavantajlı çocukların belirlenip, rehabilitasyonu yapılarak topluma kazandırılacağı, bu süreçte de ihtiyaç sahibi ailelere destek sağlanacağı bildirildi.
Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından kentteki dezavantajlı grupların ekonomik, sosyal ve kültürel uyum sorunlarının azaltılabilmesi için çocukların sokakta çalışmasının engellenmesi amacıyla ''Şefkat Eli'' projesi hazırlandı.
''Şefkat Eli'', Çukurova Kalkınma Ajansının Sosyal Kalkınma Mali Destek Programına sunulan projeler içinde üçüncü, kentteki projeler arasında ise birinci seçilerek ajanstan hibe desteği almaya hak kazandı.
Sokakta çalışan çocuklar sorununa çözüm olması amaçlanan proje kapsamında, bünyesinde, sosyal çalışmacı, zabıta, sağlık personeli ve polis memurunun da bulunacağı mobil bir ekip kurulacağı belirtildi.
Ekip tarafından sokakta çalışan çocuklara yönelik alan çalışması, bu çocukların ve ailelerinin kayıtlarının tutulması, eğitimine devam edenlerin eğitim durumlarının takibinin yapılmasının hedeflendiği bildirildi.
Proje kapsamında, sokakta çalışan çocukların işlemlerinin yapılacağı süreçte dinleneceği, internete girebileceği, oyun oynayıp, kitap okuyabileceği, ''Çocuk Sevk Merkezi''nin kurulacağı vurgulandı.
Çocuk Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak merkez için belirlenen odalar yeniden gözden geçirilip, bakım ve onarımı yapılırken tefrişat çalışmalarına da başlandığı ifade edildi.
Projeye iştirakçi olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı, merkez ilçe kaymakamlıkları, ilçe belediye başkanlıkları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, TEDAŞ Müessese Müdürlüğü, Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı (SYDV), Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) ve Adana Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün destek olacağı bildirildi.
-OLUMSUZLUKLAR EN AZA İNDİRİLECEK-
Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez de, sokakta çalıştırılan çocukların ülke ve toplum geleceği için büyük bir sorun olduğunu, çocukların oyun çağında arkadaşlarıyla birlikte eğlenmesi gerekirken, dilenmeye veya satıcılık yapmaya zorlandığını anlattı.
Kesmez, bazı grupların iddia ettiğinin aksine Adana polisinin çocukların karşısında değil, yanında yer aldığını, suça karışmış veya sokakta çalışan çocukların topluma kazandırılmaları için ellerinden gelen mücadeleyi verdiklerini söyledi.
''Şefkat Eli'' projesine de bu nedenle büyük önem verdiklerini ifade eden Kesmez, şöyle devam etti:
''Sokakta çalışan çocukların, merkezinde çocuk bulunan kurumların hizmetlerinden yararlandırılması, gerçekten ihtiyaç sahibi olan ailelerin tespit edilerek yardım almalarının sağlanması, sokakta çalışan çocuk olgusunun en asgari seviyeye indirilmesi ana hedeflerimiz. Bu çocukların bir çoğu ortaöğretim seviyesinde bile eğitim görmüyor. Bu nedenle örgün eğitim hizmetlerinden faydalanmalarını amaçlıyoruz. Projeyle çocukların toplum içerisinde kendilerine değer verildiğini hissetmeleri amacıyla çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirilecek.
Başarılı olabilirsek, sokakta çalışan çocukların bulundukları olumsuz ortamlar nedeniyle muhtemel suça yönelme ve suç mağduru olmalarının azalacağını düşünüyoruz.''
-''İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE NAKDİ YARDIM YAPILACAK''-
Kesmez, sokakta çalışan çocuk olgusunda en önemli noktanın aileler olduğunu, bu nedenle projede ailelere de yer verdiklerini söyledi.
Ailelere çocuklarının sokakta karşılaşacağı tehlikeler ve çocukların sokakta çalıştırılmasının yasalar çerçevesinde yasak olduğunu anlatacaklarını ifade eden Kesmez, ''Çocuk ve aileler hakkında düzenlenecek Sosyal İnceleme Raporları doğrultusunda ihtiyaç sahibi grupların tespitini yaparak Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlıklarından nakdi yönden desteklenmelerini sağlayacağız'' dedi.
Kesmez, sokakta çalışan çocukların bulundukları ortam itibariyle uçucu ve uyuşturucu maddelerle tanışmalarının daha kolay olması nedeniyle bağımlılık yapan maddeler ve zararları konularında bilgilendirme ile bilinçlendirme faaliyetleri yürüteceklerini anlattı.
Kesmez, projenin genel maliyetinin 144 bin 243 lira olduğunu, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 118 bin 641 TL hibe desteği sağlandığını vurguladı.
Kesmez, proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin İl Emniyet Müdürlüğü pol-net ve internet sayfalarında yayınlanabilmesi için de çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.