Tarihte rastlanmayan döneme gireceğiz

Tarihte rastlanmayan döneme gireceğiz
Bakan Babacan, gelişmiş ülkelerin ağır borç yüküyle ezilmesinin dünya ekonomi tarihinde çok rastlanmayan bir durum olduğunu belirterek, 'Bu da önümüzdeki...

Bakan Babacan, gelişmiş ülkelerin ağır borç yüküyle ezilmesinin dünya ekonomi tarihinde çok rastlanmayan bir durum olduğunu belirterek, 'Bu da önümüzdeki dönemle ilgili ciddi kaygı duyulması gereken bir gerçek' dedi

 

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Anadolu Ajansı'nda düzenlenen Ekonomi Semineri'ne katılarak, 'Küresel Ekonomi ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler' konusunda bir sunum yaptı. Babacan, AA'nın kuruluşunun, Cumhuriyetin kuruluşundan daha önceye TBMM'nin kuruluşuyla aynı döneme gittiğine dikkat çekerek, 'Anadolu Ajansı, hem Türk basın dünyasının hem de ekonomi camiasının çok önemli kuruluşla

TOPARLANMA OLSA DA TEHLİKE BÜYÜK

Babacan, ülkelerin krizde borç yüklerinin arttığını ve geri ödemede sıkıntılar yaşanacağını kaydederek, 'Gerçekten çok olağanüstü dönem yaşayacağız, önümüzdeki yıllarda' dedi. Babacan, "Pek çok ülke bu borcu 'acaba sabit tutabilir miyim, sabit tuttuğum zaman bu borçlar üzerinden çıkacak faizi bütçeme nasıl sığdıracağım' bunun derdine düşecek. ama bir toparlanma, büyüme de var" diye konuştu.

ACABA MAAŞ ALABİLECEK MİYİM?..

Bu büyümenin ciddi riskleri de içinde barındırdığını belirten Babacan, şöyle devam etti: 'Bankacılık sektörüyle ilgili problemler pek çok ülkede henüz çözülmüş değil. İşsizliğin çok yükselmiş olması, ekonomik toparlanmanın hızını engelliyor. Böyle bir ortamda tabii iç tüketimle ilgili sıkıntılar oluyor. Vatandaşın işi varsa, hâlâ maaş alıyorsa dahi 'acaba yarın benim işim olacak mı, maaş alabilecek miyim?' endişesiyle alışverişlerini azaltıyorlar."

EKONOMİ BİNAYSA DEMOKRASİ DE ZEMİNİ

Ekonomik programın uygulandığı siyasi çerçeve, ülkedeki istikrar ve uzun vadeli siyasi öngörülebilirliğin de belirleyici olduğunu ifade eden Babacan, 'Ülkenin ekonomik programı binaysa demokratik sistemini de zemindir. O zemin ne kadar güçlü olursa, depremlere karşı o binanız o kadar sağlam olur' açıklamasında bulundu.

GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOK DÖNEM ZOR...

Gelişmiş büyük ekonomilerin hepsinin birden bu kadar ağır bir borç yüküyle karşı karşıya kalmasının, dünya ekonomi tarihinde çok rastlanmayan bir durum olduğunu ifade eden Babacan, 'Bu da önümüzdeki dönemle ilgili ciddi kaygı duyulması gereken bir başka gerçek' dedi. Türkiye ekonomisiyle ilgili fazla gizli-saklı bilginin de bulunmadığını, bütün rakamlarının AB standartlarında şeffaf bir şekilde oluştuğunu anlatan Babacan Brüksel'deki temaslarına da değinen Babacan, üst düzey ekonomi yetkilileriyle görüştüğünü kaydetti. Babacan, 'Şöyle oturup baş başa konuştuğunuzda, o kaygıyı muhataplarınızın gözünden okuyorsunuz. Zor bir dönem' dedi.

Basında önemli yerimiz var

Dünya ekonomisinin 'çok enteresan' bir dönemden geçtiğini, vurgulayan Babacan, sürecin 1929 Büyük Buhranı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemle mukayese edildiğine işaret etti. Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Hilmi Bengi, Anadolu Ajansı'nın ekonomi servisini ilk kuran basın kuruluşlarından bir tanesi olduğunu belirterek, 'Ekonomi basınının haberleri arasında AA haberleri çok önemli bir yer tutuyor' dedi. Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü Dünya Bankası Projeleri Daire Başkanı Elvan Ongun da, Türkiye'nin Dünya Bankası'ndan 2008'e kadar ortalama olarak 1,2-1,3 milyar dolar borçlandığını, bu rakamın geçen yıl 2 milyar dolara çıktığını, ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin borçlanmada 8. sırada yer aldığını söyledi.

Ülkenin olmazsa olmazı medyadır

Yakın zamana kadar gazetelerin ekonomi haberlerini bile siyasi haberlerin arasına serpiştirdiğini söyleyen AA Haber Yayın Daire Başkanı Ömer Dişbudak, günümüzde ekonominin öneminin artmasıyla büyük gazetelerin her gün ya ekonomi eki vermeye başladıklarını ya da ekonomi sayfalarını artırmaya bayladıklarını söyledi. Dişbudak, Türkiye'de medyanın olmazsa olmazı olan AA'da ekonomiyi iyi bilen ve yazdığı haberin etkisinin neler olacağını çok iyi tahlil eden muhabirlerin görev yapması kadar doğal bir şey olamayacağın da kaydetti.

Dünya küresel bir köy haline geldi

AA Ekonomi Haberleri Müdürü Metin Türkyılmaz da konuşmasında, ABD'nin 3 büyük yatırım bankasından biri olan Lehman Brothers'in Eylül 2008 yılında iflasının ardından tüm dünya ekonomilerini derinden etkilemeye başlayan ve hala içinden çıkılmamış olan küresel ekonomik krizle birlikte ekonominin her zamankinden daha fazla gündeme oturduğunu belirtti. Küreselleşmeyle birlikte dünyanın küçük bir köy haline geldiğine işaret eden Türkyılmaz, ABD'de konut piyasasında çıkan krizin, hızla dünyaya yayılıp küresel boyut kazanabildiğini ifade etti. Türkiye'nin cumhuriyetle birlikte hızla ekonomik anlamda gelişerek satın alma gücü paritesine göre dünyanın 15'inci, cari milli gelire göre ise 17'inci büyük ekonomisi haline geldiğine işaret eden Türkyılmaz, gelinen bu noktanın yeterli olmadığını, en temel sorunlardan işsizlik ve yoksulluğun önlenmesi, gelir dağılımının adaletli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.